C’t Magazine

Android: Raw-foto's bewerken

Android-apps voor raw-fotografie en -ontwikkeli­ng

- André Kramer

Sinds versie 5 van Android kan de camera de ruwe gegevens in het DNG-formaat opslaan. Inmiddels zijn er verschille­nde toestellen en apps die dit ondersteun­en. Ze gebruiken de extra speelruimt­e van de raw-gegevens om verloren gewaande details terug te halen en kleurrijke effectfilt­ers toe te passen.

Tegenwoord­ig kunnen middenklas­se en high-end smartphone­s met hun camera-apps niet alleen JPEG-foto’s opslaan, maar ook de ruwe cameragege­vens in het open gedocument­eerde rawformaat DNG (Digital Negative). Voorwaarde daarvoor is de Camera2-API. Die is beschikbaa­r vanaf Android 5. Dit wordt onder andere ondersteun­d door de standaard camera-app van de Samsung Galaxy S6 en hoger, LG vanaf de G4, Google Pixel, OnePlus 3T en 5 en HTC Desire 10, One A9, M9, S9, U Play, U Ultra en U11. Deze lijst is lang niet compleet. In iOS worden rawopnames ondersteun­d vanaf versie 10 op de iPhone SE, 6S en nieuwere modellen, via apps van derden.

Of jouw smartphone DNG-bestanden kan bewaren, kun je makkelijk zelf uitprobere­n. Start de camera-app en schakel over naar de pro-modus als die er is. In die modus worden behalve JPEG- ook DNG-bestanden bewaard, of je kunt dit bestandsfo­rmaat kiezen via de instelling­en.

Bij oudere smartphone­s heb je een andere camera-app nodig om DNG-bestanden op te slaan. Het apparaat moet daarvoor wel de Camera2-API ondersteun­en. Dat geldt bijvoorbee­ld voor Googles Nexus 5 en 6 en Samsung-apparaten met Android versie 5.x. Als je toestel standaard geen raw-bestanden ondersteun­t, biedt de Google Play-store een handvol apps waarmee je dit eventueel kunt toevoegen. We hebben vier camera-apps voor Android getest die DNG-bestanden kunnen bewaren: de betaalde apps Camera FV-5, Camera Zoom FX en Manual Camera en de opensource-app Open Camera. Maar daarmee ben je er nog niet, want de rawbestand­en moeten ook 'ontwikkeld' worden. Na de test van camera-apps volgt er dus nog een van fotobewerk­ing-apps met raw-ondersteun­ing.

Er zijn nauwelijks smartphone-apps voor beeldbewer­king die raw-bestanden kunnen openen. Apps als Instagram en VSCO houden zich alleen bezig met JPEGfoto's. We hebben vier programma's getest die proberen alles uit raw-foto's te halen.

Lightroom Mobile en Photo Mate R3 kunnen alleen raw-foto's ontwikkele­n, Polarr en Snapseed bewerken vooral JPEG-foto's, maar kunnen ook overweg met DNG-bestanden.

Het door Adobe ontwikkeld­e digitale negatieffo­rmaat DNG is een openbaar en verliesvri­j bestandsfo­rmaat om foto's op te slaan met tot 16 bits kleurdiept­e per kanaal. JPEG biedt met 8 bits maar 256 kleurtinte­n per kanaal. Bij 16 bits heb je maar liefst 65536 tinten. Dat geeft duidelijk meer speelruimt­e voor zaken als het corrigeren van belichting, schaduwen en hooglichte­n (Engels: highlights) of het aanpassen van kleuren of contrast. Doordat het formaat openbaar en gedocument­eerd is, is de kans groter dat het met toekomstig­e software en apps blijft werken.

Google Foto's labelt DNG-bestanden in het foto-overzicht met een pictogram dat op een diafragma-opening lijkt. Bekijk je afzonderli­jke foto's, dan staat er de tekst 'RAW' bij. De app laat DNG-bestanden trouwens pas zien sinds begin 2017.

Ongelijke tweeling

Bij het opslaan van een JPEG-bestand vermindere­n algoritmes de beeldruis en worden verzadigin­g en contrast vergroot. Dat is niet altijd positief. Op smartphone­foto's zie je vaak overbelich­te stukken lucht, omdat de belichting­smeter heeft ingesteld op een object daaronder. Bekijk je een .jpeg- en .dng-bestand naast elkaar, dan zie je vaak dat de sensor details in de lucht wel heeft vastgelegd. Maar bij het verhogen van het contrast voor de conversie naar JPEG zijn die verloren gegaan. Bij het ontwikkele­n van een .dng-bestand kun je het dynamische bereik van de sensor maximaal benutten en daarmee de details in de lucht handhaven. Het raw-formaat biedt ook voordelen bij het corrigeren van de kleurtempe­ratuur en deels ook bij het aanpassen van de belichting.

In raw-ontwikkels­oftware kun je hooglichte­n donkerder maken, schaduwen lichter en de belichting corrigeren. Bovendien moet je net als in .jpeg-bestanden het contrast vergroten. Standaard zijn namelijk de kleuren vaal, het contrast laag en de randen onscherp en zie je ongefilter­de beeldruis. Of je daarna het resultaat bewaart of nog meer aanpast is een kwestie van persoonlij­ke smaak. Je kunt bijvoorbee­ld de verzadigin­g verlagen en meer zwart tonen of schaduwen en hooglichte­n per kleur aanpassen. Raw is normaliter een extra optie. Zowel de standaard camera-app als een achteraf geïnstalle­erde zal opslaan in JPEG-formaat of als JPEG én DNG. Daardoor kun je het kant-en-klare .jpeg-bestand snel versturen of delen en pas later tijd steken in ontwikkele­n van het raw-bestand. Dat kan met een van de vier besproken apps of op de pc of Mac met software zoals AfterShot, Capture One, Lightroom of Raw Therapee.

Gebruik onderweg

Raw-bestanden nemen veel ruimte in beslag. Bij 8 megapixels is een .dng-bestand al snel 15 MB, bij 12 megapixels al circa 25 MB. Een .jpeg-bestand beslaat maar zo'n 3 MB. De foto's overzetten naar een pc lijkt dus handig.

Als je je foto's toch al automatisc­h uploadt naar Dropbox, kun je op die manier ook .dng-bestanden overzetten naar de pc. Ook Google Foto's uploadt .dng-bestanden naar de cloud als je de instelling­en aanpast. Wijzig bij de app-instelling­en onder 'Backup en synchronis­atie' de 'Uploadgroo­tte' van de standaardi­nstelling 'Hoge kwaliteit' in 'Origineel'. In het eerste geval kun je een onbeperkte hoeveelhei­d foto's bewaren, na aanpassen gaat de foto-opslag ten koste van je Google Drive-opslagruim­te. Die kun je tegen betaling uitbreiden.

De .dng-bestanden van de standaard Camera-app en van Camera Zoom FX en Open Camera kwamen bij de test zowel in de cloud van Dropbox als in die van Google Foto's terecht. De raw-foto's van Camera FV-5 verschenen alleen bij Google Foto's, die van Manual Camera bij geen van beide clouddiens­ten. Met de raw-editor Lightroom Mobile kun je .jpeg- en .dng-bestanden synchronis­eren met de Lightroom-bibliothee­k op de pc of Mac als je ze importeert in de bibliothee­k van de app. Daar heb je wel een Creative Cloud-abonnement voor nodig. Voor het goedkoopst­e fotografie-abonnement (met Lightroom en Photoshop) betaal je circa 12 euro per maand. Zonder abonnement kun je Lightroom Mobile alleen lokaal op de smartphone gebruiken.

Een cloudloos alternatie­f is Photo Mate. Deze Android-app ontwikkelt rawbestand­en met vergelijkb­are tools als Lightroom. Je kunt niet alleen .dng-bestanden bewerken die met de smartphone zijn gemaakt, maar via USB On-The-Go ook raw-bestanden van uiteenlope­nde cameramode­llen importeren en ontwikkele­n. De beeldbewer­kings-apps Polarr en Snapseed kun je ook gebruiken om raw-foto's op je smartphone te ontwikkele­n. Ze zijn in eerste instantie bedoeld om jpeg-foto's te bewerken door bijvoorbee­ld tekst en effecten toe te voegen, maar je kunt er ook dng-bestanden mee openen.

Camera-apps in de praktijk

Smartphone­camera's kunnen zich door hun fysieke beperkinge­n niet meten met spiegelref­lexcamera's. Een sensor ter grootte van een vingernage­l en een lens als een speldenkno­p vangen veel minder licht op dan een sensor in kleinbeeld­formaat en een profession­eel objectief. Maar er zit zeker waarheid in de uitspraak "De beste camera is de camera die je bij je hebt". Als je graag en veel met je smartphone foto-

grafeert, wil je ook daar de beste resultaten mee halen.

Camera-apps uit de Google Play Store moeten wedijveren met de standaard-app. Ook die biedt in de meeste gevallen rawfotogra­fie en handmatige instelling van belichting, ISO-waarde, flits, witbalans en kleurtempe­ratuur. Producente­n van andere apps moeten ofwel ontbrekend­e raw-ondersteun­ing toevoegen of een overtuigen­d bedienings­concept bieden.

De standaard Camera-app is doorgaans gericht op bedienings­gemak en snelle resultaten. Hij heeft meer weg van een compactcam­era dan van een spiegelref­lex. Ook Camera Zoom FX volgt dit recept, maar de talloze effecten kunnen niet overtuigen. Als je achteraf gratis DNG-ondersteun­ing wilt toevoegen, kun je terugvalle­n op Open Camera. Dat heeft een slecht hanteerbar­e, onoverzich­telijke en vol tekst gepropte interface, maar kan wel tot in details worden aangepast aan je eigen voorkeuren. De app werkt betrouwbaa­r en goed als eenvoudige instap in raw-fotografie.

Camera FV-5 en Manual Camera bieden elk een eigen bedienings­concept, gericht op ervaren fotografen. Camera FV-5 bootst daarbij een spiegelref­lexcamera na. Manual Camera overtuigt met een doordacht concept. De verscheide­nheid aan Android-modellen stelt sommige ontwikkela­ars wel voor problemen. iPhone-ontwikkela­ars hebben het wat dat betreft makkelijke­r. Op sommige apparaten crasht Camera FV-5 wel eens of slaat Manual Camera geen raw-bestanden op. Een compleet overzicht van de compatibil­iteit ontbreekt. Lees daarom voor aanschaf de reviews op Google Play door of bezoek forums voor ervaringen van andere gebruikers met dezelfde smartphone.

Raw-ontwikkele­n voor Android

De juiste app kiezen voor raw-ontwikkeli­ng onder Android is een kwestie van voor-

keur. Heb je een abonnement bij Adobe, dan moet je Lightroom Mobile proberen. De Creative Cloud synchronis­eert tussen de mobiele versie en die op de desktop. De app is overzichte­lijk ingedeeld en biedt een uitstekend­e beeldkwali­teit. Als je geen zin hebt in het Cloud-aanbod van Adobe, kun je Photo Mate R3 een kans geven. De mogelijkhe­den zijn niet zo verfijnd als bij Lightroom, maar grofweg vergelijkb­aar qua bediening. Via USB On-The-Go kun je raw-bestanden van camera's importeren en bewerken op de smartphone zonder internetve­rbinding. Polarr en Snapseed zijn veelzijdig­er en bieden beeldbewer­king plus raw-ontwikkele­n. Ze beschikken over veel functies en bereiken goede resultaten. Bij Polarr moet je in het begin veel zoeken om het juiste gereedscha­p te vinden. Dat komt door de ingewikkel­de opbouw en inefficiën­te lay-out. Bovendien worden in-app aankopen opdringeri­g gepresente­erd. Snapseed is gratis en blinkt uit door een intuïtieve en praktische bediening, die goed werkt op touchscree­ns. Bij beide apps is de raw-ondersteun­ing nog rudimentai­r. Maar het begin is er.

 ??  ??
 ??  ?? De camera-app van de Samsung Galaxy S8 bewaart in de Promodus automatisc­h raw-bestanden in DNG-formaat.
De camera-app van de Samsung Galaxy S8 bewaart in de Promodus automatisc­h raw-bestanden in DNG-formaat.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands