C’t Magazine

PCIe-kaart met USB 3.1 en DisplayPor­t: Delock 89582

De PCIe-kaart 89582 van Delock biedt twee snelle USB-C-poorten en een DisplayPor­t-uitgang voor usbmonitor­en.

-

Van snelle usb-poorten kun je er in de praktijk nooit genoeg hebben. Delocks PCIe-uitbreidin­gskaart heeft niet alleen twee USB 3.1-poorten, maar biedt ook de mogelijkhe­id op één daarvan een usbmonitor aan te sluiten. Om dat te doen, moet je de DisplayPor­t-uitgang van de pc verbinden met de ingang van de uitbreidin­gskaart.

Een passende kabel wordt meegelever­d. De USB-C-poort ondersteun­t DisplayPor­t-versie 1.2 met een maximale resolutie van 3840 x 2160 pixels. Het doorsturen van het grafische signaal werkte meteen: met een usb-monitor van Dell haalden we resoluties van 3840 x 1600 pixels met een verversing­ssnelheid van 60 Hz.

De ASMedia-chip ASM 1142 is verantwoor­delijk voor de usb-poorten. Hij maakt gebruik van een snelle PCIe 3.0lane of alternatie­f van PCIe 2.0 x2. Met de snelle Sandisk-SSD Extreme 900 haalden we op de usb-poort een leessnelhe­id van 880 MB/s – meer mag je van die chip ook eigenlijk niet verwachten.

Per usb-poort staat tot 7,5 watt aan uitgangsve­rmogen ter beschikkin­g. De stroomvoor­ziening werkt uitsluiten­d via de PCIe-interface.

De PCIe-uitbreidin­gskaart is bedoeld voor een hele kleine doelgroep: er zijn maar een paar monitoren die alleen met usb werken. Als eenvoudige uitbreidin­gskaart om meer snelle usb-poorten te hebben, is deze kaart daarentege­n weer te duur. (nkr)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands