C’t Magazine

Goedkope gamingkaar­t: Sapphire Pulse Radeon RX 560 4G GDDR5

Klein en goedkoop: de Pulse Radeon RX 560 4G voor de smalle beurs levert fatsoenlij­ke prestaties en heeft voldoende geheugen voor gedetaille­erde textures.

-

Als je een krachtige gra sche kaart zoekt, moet je tegenwoord­ig diep in de buidel tasten. Als compromis tussen hoge prestaties en een lage prijs kun je vanaf zo'n 130 euro de Sapphire Pulse Radeon RX 560 krijgen met 4 GB GDDR5-geheugen.

De dualslot-kaart past ook in compacte behuizinge­n. Voor het koelen van de Polaris 21-gpu zorgt een ventilator van 90 millimeter. Deze staat stil bij desktopgeb­ruik en is bij het normale gamen nauwelijks te horen. Alleen heftige benchmarks zoals Furmark laten de ventilator met een net nog hoorbaar 0,8 tot 1 sone ruisen. Onder belasting trekt de kaart gemiddeld tot 95 watt uit de voeding. Idle is dat afhankelij­k van de aangeslote­n monitor 4 tot 7,5 watt.

Op de HDMI- en de DisplayPor­tingang kun je twee 4K-displays met elk 60 Hz aansluiten. Dan stijgt het verbruik idle tot meer dan 16 watt. De DVI-poort is geschikt voor Dual Link. De Pulse RX 560 kan met op de DisplayPor­t aangeslote­n FreeSync-monitoren overweg. Deze stemmen hun beeldfrequ­entie in 3D-games af op de outputfreq­uentie van de gra sche kaart, waarmee hickups en tearing-e ecten moeten worden voorkomen.

Het 4 GB videogeheu­gen is met 128 datalijnen aangeslote­n, wat de bandbreedt­e beperkt tot 112 GB per seconde. In 3DMark Firestrike haalt de kaart 5780 punten – een GeForce GTX 1050 TI haalt 6771 punten.

In full hd-resolutie kun je met de Pulse RX 560 de meeste games vloeiend spelen. GTA V draait op het hoogste detailnive­au met 70 fps, Rise of the Tomb Raider met 47 fps. Afhankelij­k van de game kan het zijn dat je de erg belastende antialiasi­ng of wat schaduwen uit moet laten. Highres textures zijn door het grote videogeheu­gen meestal geen probleem. Maar veel reserves voor nieuwe generaties heftige 3D-games heeft de kaart niet.

De geïntegree­rde video-engine van de gpu van de Pulse RX 560 zorgt voor het coderen en decoderen van video's met de codecs H.265 (HEVC) en VP9, en ontlast daarmee de hoofdproce­ssor. Tot de meegelever­de Radeon-software behoort ook de tool ReLive voor het opnemen van videoclips tijdens het gamen of van instructie­video's op de desktop.

De 130 euro kostende Sapphire Pulse Radeon RX 560 4G ligt bij het gamen een stuk boven het niveau van de kleinere RX 550-kaarten (3DMark Firestrike: 3911 punten), die met 4 GB zo'n 20 euro goedkoper zijn.

Voor zo'n 40 euro meer krijg je al de voelbaar krachtiger­e GTX 1050 Ti. Die heeft eveneens 4 GB gra sch geheugen en vanwege de TDP van 75 watt ook geen extra voedingska­bel nodig. (jmu)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands