C’t Magazine

Apple TV 4K

Apple TV streamt 4K-films voor de prijs van de HD-versie

- Hartmut Gieselmann

De nieuwe Apple TV is niet het eerste kleine kastje dat 4K-films in HDR streamt. Maar het is wel een betaalbare en makkelijke manier om 4K-content in HDR te streamen.

Lange tijd moest je voor films in 4K ongeveer twee keer zo veel geld neerleggen als voor een HD-film. Voor een Ultra HD Blu-ray ben je 20 tot 30 euro kwijt en bij Netflix heb je een Premium-abonnement nodig voor 14 in plaats van 8 of 11 euro per maand. Maar bij iTunes kosten 4K-films net zo veel als de HD-versie: 10 tot 15 euro als je ze koopt of 4 tot 5 euro als je ze huurt. Als je al films hebt gekocht via iTunes, worden ze gratis geüpgraded naar 4K met HDR voor zover dat beschikbaa­r is. Apple geeft aan dat je er wel minimaal 25 Mbit/s aan internetsn­elheid voor moet hebben. De kwaliteit van de content wordt automatisc­h verlaagd als de snelheid onvoldoend­e blijkt te zijn. HDfilms kunnen lokaal worden opgeslagen, maar 4K-content is niet op te slaan.

4K-films afspelen kan alleen op de nieuwe Apple TV 4K. De nieuwste iPhone X heeft geen 4K-schermreso­lutie, maar biedt wel ondersteun­ing voor HDR, net als de nieuwste iPad Pro's. Als je op je iPhone door iTunes struint kom je daar de 4K-logo's wel tegen. Op een iPad, iPad Pro, Mac of Windows-pc houdt het op bij HD. 4K-films daarop afspelen lukt niet, ook al kan het scherm ze wel weergeven. YouTube in 4K HDR werkt overigens ook niet, aangezien Apple het VP9-formaat niet ondersteun­t.

In iTunes kregen we een aardige hoeveelhei­d films in de hogere resolutie boven water en dit aantal zal alleen nog maar verder groeien. De meeste grote Hollywoods­tudio's doen mee: Fox, Lionsgate, Paramount, Sony, Universal en Warner. Daarbij zitten films als Sully, Logan, Goodfellas en Kong: Skull Island. Disney ontbreekt in het lijstje, aangezien die voor 2018 een eigen streaminga­anbod willen maken samen met de dochterond­ernemingen Pixar, Lucasfilm en Marvel.

Alle 4K-titels zijn beschikbaa­r met HDR en bieden dus een uitgebreid­er contrast en kleurenspe­ctrum. Ongeveer driekwart is er in een Dolby Vision-versie, waarmee je dankzij dynamische metadata nog meer beeldkwali­teit moet krijgen. Er zijn alleen niet veel tv's die Dolby Vision kunnen afspelen. Op dit moment hebben een beperkt aantal tv's van LG, TCL, Sony en Loewe ondersteun­ing voor deze techniek. Handig om te weten: een beperkt aantal bioscopen biedt Dolby Cinema: Dolby Vision voor het beeld gecombinee­rd met Dolby Atmos voor het geluid.

Beter beeld, hetzelfde geluid

De nieuwe Apple TV 4K draait tvOS 11.0. De kleine zwarte box kan via HDMI 2.0a 4K in HDR weergeven met maximaal 60 Hz. Het geluid is vergeleken met de voorganger niet gewijzigd. Ook de nieuwe Apple TV geeft als bitstream alleen Dolby Digital 5.1 weer. Als een film Dolby Digital Plus 7.1 ondersteun­t – tot nu toe slechts een beperkt aantal titels, waaronder Logan - verloopt de output via PCM-streams. Dolby Atmos is niet beschikbaa­r, dus je moet het zonder indrukwekk­end 3D-geluid doen. Voorlopig dan, want volgens Apple staat ondersteun­ing voor Dolby Atmos wel op de roadmap.

Beeldverge­lijking

Dankzij de nieuwe A10X-chip reageert de nieuwe Apple TV een tikje vlotter. Het duurt slechts een paar seconden voordat een gestarte 4Kstream de volledige resolutie toont. Doorspoele­n en naar bepaalde stukken springen gaat lekker snel. Waarschijn­lijk wordt de opslag van de box als cache gebruikt. Als je een niet zo vlotte internetve­rbinding hebt, is het verstandig om voor de 64GB-versie te gaan voor wat meer ruimte voor caching.

Vergeleken met de blu-ray-versie van Goodfellas ziet de Apple TV-versie in 4K en HDR er helderder uit. Er is duidelijk minder ruis te zien, zonder de natuurlijk­e filmgrain aan te tasten. De Apple TV haalt niet de beeldkwali­teit van een UHD-blu-ray. Dit merkten we bij een vergelijki­ng met Batman vs Superman: Dawn of Justice. In een mistige scène had de Apple TV wat meer last van ruis. Maar dat is niet gek, aangezien 4K-films normaal gezien met 15 tot 16 Mbit/s worden gestreamd en UHD een twee tot drie keer zo grote datarate nodig heeft.

De screensave­rs op de ATV 4K in 4K HDR zien er prachtig uit. De langzame camerabewe­gingen over grote steden doen niet onder voor de beeldkwali­teit van de UHD-blu-ray van Planet Earth II waarin je spectacula­ire natuuropna­mes te zien krijgt.

Conclusie

Apple maakt 4K-films kijken makkelijk en redelijk betaalbaar, maar perfect is het niet. De Apple TV 4K is vooral een fijn apparaat voor mensen die al een 4K-tv in de huiskamer hebben staan en bij voorkeur al een flinke film-collectie in iTunes hebben opgebouwd. Als er nog een full hd-tv aan je muur hangt, is er behalve de witte cirkel op de menuknop op de afstandsbe­diening geen verschil met de oudere Apple TV te merken.

Jammer genoeg is YouTube in 4K HDR niet mogelijk. Fijn is wel dat je de 4K-content van Netflix via de Apple TV kunt bekijken, al heb je daar zoals gezegd een Primeabonn­ement voor nodig. De 4K-content op iTunes is voorlopig het beste verkooparg­ument. (avs)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands