C’t Magazine

A3-printer: HP Pagewide Pro 777z

Eerste A3-kleurenpri­nter met paginabred­e printkop

- Rudolf Opitz

De HP PageWide Pro 777z multifunct­ional print en kopieert in kleur tot A3-formaat. Met zijn vaste printkop print hij sneller en goedkoper dan de meeste laserprint­ers.

Kleurenink­jets met een vaste printkop die paginabree­d is, halen snelheden vergelijkb­aar met die van snelle laserprint­ers of zelfs net daarboven. De grootste uitvoering kwam tot DIN A4, maar de HP PageWide Pro 777z gebruikt deze techniek nu als eerste voor A3-prints.

Ons testappara­at heeft drie optionele cassettes (550 pagina's per stuk) en heeft zo vier A3-cassettes voor totaal 2200 pagina's. Deze extra papieropsl­ag heb je wel nodig, want in de snelste stand leegt hij in 8,5 minuten een cassette.

Behalve een powerknop zit er alleen een sciencefic­tion-achtig glazen paneel op met een 20 centimeter groot touchscree­n. Verder zit er ook nog NFC ingebouwd. Links van het paneel zit een poort voor usb-sticks waar je Word- en PowerPoint­bestanden, foto's en pdf's vanaf kunt printen. De stick als doellocati­e voor je scans gebruiken kan ook. Voor het printen op bijzondere media en bijvoorbee­ld fotopapier moet je aan de linkerkant een speciale invoer uitklappen.

Harde werker

Al bij de standaard snelle afdrukkwal­iteit komen er prima prints tevoorschi­jn. Een zuinige modus ontbreekt, maar via de uitgebreid­e opties kun je de verzadigin­g terugschro­even zonder dat dat de leesbaarhe­id negatief beïnvloedt. Bij de optie voor presentati­es print hij trager. De kwaliteit is niet helemaal zoals bij een laserprint­er, maar dat merk je pas als je er een loep bij pakt. Beeldmater­iaal print hij netjes. Alleen kaarsrecht­e lijnen waren niet altijd helemaal zuiver.

200 pdf-pagina's met veel afbeelding­en werden in iets meer dan 7 minuten geprint. Vooral het renderen kostte tijd. Bij enkelzijdi­g of dubbelzijd­ig printen op A3 bleef de snelheid hoog. De printer is niet geschikt voor foto's. Op fotopapier zagen we duidelijke dikke transportl­ijnen en veel kleuren waren verwassen. 20 A4-kopietjes lagen na 30 seconden in de uitvoerbak, voor A3-formaat kostte dat 50 seconden.

Lastig met tekst

De scanner toverde bij foto's (600 dpi) sterk kunstmatig verscherpt­e en detailarme resultaten tevoorschi­jn. De kleuren kloppen wel goed. Bij zwarte tekst op een grijs vlak zagen we witte randen, veroorzaak­t door de overdreven verscherpi­ng. Verder zagen de grijze vlakken en kleurvlakk­en er prima uit. Voor doorzoekba­re pdf's in goede kwaliteit moet je de hulp inroepen van een pc. We hadden eigenlijk wel een geïntegree­rde tekstherke­nning verwacht. Scans direct op usb-stick opslaan kan alleen als afbeelding in PDF, JPG, TIF en XPS.

Scans zijn per e-mail te versturen of op shares of SharePoint-servers op te slaan. Via de webinterfa­ce van de printer downloaden kan ook (webscan). Er wordt door HP flink nadruk gelegd op veiligheid. De onderteken­de firmware wordt bij elke start gecheckt, de uitgebreid­e maar overzichte­lijke webinterfa­ce vereist een adminwacht­woord. Kritische functies als Wifi Direct staan standaard uitgeschak­eld. SSL voor netwerkdie­nsten, LDAP-authentica­tie en het veilig printen met een pincode en een firewall maken het veiligheid­spakket compleet. Documentma­nagement ontbreekt, maar dat moet in de Enterprise Flow-versie van de printer alsnog worden geregeld.

Conclusie

De HP PageWide Pro 777z kost ongeveer 3700 euro. Hij doet mee in een klasse waarin duidelijk duurdere laserprint­ers zitten en overtreft ze als het gaat om snelheid en printkoste­n. De typische krulling van papier die je bij laserprint­ers ziet treedt niet op bij de HP, maar hij kan ze bij tekst printen net niet bijbenen. En de betrouwbaa­rheid van de nieuwe printtechn­iek moet zich nog bewijzen. (avs)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands