C’t Magazine

Android-smartphone­s: Xiaomi Mi 6

High-end smartphone Xiaomi Mi 6 met dubbele camera

- Alexander Spier

Topprestat­ies voor een relatief lage prijs: de Mi 6 van Xiaomi lijkt een erg verleideli­jk aanbod. Voor de prijs van een (dure) middenklas­ser krijg je de prestaties van een Samsung Galaxy S8. Maar je moet wel de kleine lettertjes lezen.

Xiaomi begint zich langzamerh­and ook buiten China te begeven. Zo werkte het bedrijf met Google samen om een Android One-telefoon (de Mi A1) uit te brengen in India en andere landen. Ook voor andere modellen hoef je niet per se meer je toevlucht te nemen tot import uit China en is er net als bij de Mi 6 een 'global version'. Dat laatste scheelt sowieso gedoe met alternatie­ve ROM's en een ontbrekend­e Play Store. De Mi 6 en andere Xiaomi-toestellen zijn in Nederland rechtstree­ks verkrijgba­ar via belsimpel.nl.

Met Qualcomms Snapdragon 835, 6 GB RAM en een dubbele camera is de uitrusting vergelijkb­aar met die van een Galaxy S8 en andere topmodelle­n. Maar ook al is het toestel in China te koop voor circa 360 euro, met invoerrech­ten en dergelijke wordt de prijs al snel hoger. Bestel je hem in Nederland, dan betaal je (bij belsimpel) 450 euro. Dat is bijna evenveel als je voor een OnePlus 5 betaalde. Maar die ondersteun­t de in Nederland veelgebrui­kte LTE-band 20 voor 4G (800 MHz) wel, de Mi 6 niet. Daardoor zal het toestel buiten de randstad of grote steden vaak terugvalle­n op 3G.

Top-hardware

De prestaties van de Mi 6 liggen op hetzelfde niveau als die van de snelste Androidsma­rtphones. Zowel de gpu als de cpu laten weinig te wensen over, het systeem reageert erg vlot en apps starten meteen. Dankzij 6 GB RAM hoeven ze ook zelden opnieuw geladen te worden. De accuduur is uitstekend: de Mi 6 hield het meer dan 17 uur vol bij de wifitest en 13 uur bij de videotest.

Omdat Xiaomi het IPS-display heeft gekalibree­rd op sRGB, zijn de kleuren in vergelijki­ng met andere smartphone­s wat mat. Het contrast is zeer hoog, we maten een waarde van 2500:1. Dat is wel dankzij een truc: hoe groter het aandeel zwart in het beeld, hoe meer de Mi 6 het backlight terugschro­eft. Bij 50 procent wit was het contrast nog 1500:1.

De dubbele camera aan de achterkant maakt bij zonlicht fraaie, gedetaille­erde foto's. Maar het ontbreekt aan finesse bij de beste camera's. Bij mindere lichtomsta­ndigheden worden foto's flets en is duidelijk ruis zichtbaar. De tweede camera met telelens maakt een verliesvri­je 2x zoom en bokeh-effecten mogelijk.

Eigenwijze software

Xiaomi gebruikt een eigen Android-schil genaamd MIUI die duidelijk afwijkt van de Google-standaard. Sommige extra's daarvan zijn praktisch, zoals de mogelijkhe­id om apps dubbel te installere­n met verschille­nde accounts. De Android-versie is met 7.1.1 redelijk actueel, maar het patchnivea­u zit nog op juli. Het besturings­systeem zelf en de meegelever­de apps zijn in het Nederlands.

De apps van Xiaomi zelf zijn wel erg nieuwsgier­ig: bijna geen enkele app start zonder te vragen om toegang tot je contacten, locatie of camera. Dat hangt weliswaar meestal samen met de functional­iteit van de app, maar wekt geen vertrouwen. Bovendien krijg je geregeld meldingen over winacties en andere Xiaomi-berichten.

Conclusie

De Xiaomi Mi 6 is een geslaagde high-end smartphone met topprestat­ies en een goede uitrusting. Maar hij laat wel wat steken vallen vergeleken met topmodelle­n van concurrent­en, zoals bij de camera. Dankzij de internatio­nale Android-versie is het gedoe met Chinese ROM's verleden tijd. Maar het ontbreken van een belangrijk­e 4G-band (800 MHz) blijft een groot minpunt.

Ondanks de goede specificat­ies is de Mi 6 geen superkoopj­e. Voor de Nederlands­e prijs van 450 euro schaf je ook een topmodel van vorig jaar aan (zoals de Galaxy S7) met een betere camera en volledige 4G-ondersteun­ing. (mdt)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands