C’t Magazine

LG Q6 met 18:9-scherm

Android-smartphone LG Q6 met 18:9-display

- Alexander Spier

LG komt als eerste fabrikant met een bijna randloos 18:9-display op een middenklas­se smartphone. De Q6 heeft de aantrekkel­ijk dunne uitstralin­g van topmodel G6, maar kost met 300 euro slechts de helft.

Voor een smartphone met 'randloos' scherm betaal je meestal de hoofdprijs. LG drukt die prijs met de Q6 duidelijk. Ook al is de rand niet helemaal verdwenen, het resultaat is fraai. Met links en rechts slechts twee millimeter is de rand van de Q6 duidelijk dunner dan normaal. Vergeleken daarmee zien gewone smartphone­s er ouderwets uit.

Groots display

LG gebruikt een display met een beeldverho­uding van 2:1 (of 18:9). Bij dezelfde breedte als een 5"-display met traditione­le beeldverho­udingen krijg je dan een 5,5-inch diagonaal. Android-apps kunnen doorgaans goed overweg met de ongebruike­lijke beeldverho­uding en de resolutie van 2160 1080 pixels. Een deel hiervan wordt gebruikt voor de navigatiek­noppen.

De hoeken van het display zijn afgerond. De content van apps blijft daarmee prima zichtbaar, maar de rafelige pixels in de hoeken zijn storend. De Q6 moet het doen met de sRGB-kleurruimt­e en daardoor zijn de kleuren niet zo sprankelen­d als bij sommige concurrent­en. Het gemeten contrast is met 2270:1 uitstekend. Foto's en video's zien er al met al dan ook heel goed uit. De maximale helderheid van 450 cd/m2 haalt de Q6 alleen in de automatisc­he stand, maar is voldoende voor gebruik in de zon.

Klein geschapen

De rest van de uitrusting is meer bescheiden. De relatief zwakke octacore-processor komen we ook in veel goedkopere apparaten tegen. Bij alledaags gebruik merk je daar meestal weinig van: de interface werkt vloeiend en apps laden snel genoeg. Maar zodra er meer apps op de achtergron­d draaien, krijg je haperingen en vertraging. De accu hield het bij de videotest 11 uur vol. Ook dat is voor de prijsklass­e onder gemiddeld. Wifi werkt alleen op 2,4 GHz en gebruikt een enkele antenne.

Een vingerafdr­ukscanner ontbreekt. In plaats daarvan krijg je gezichtshe­rkenning, die met een foto makkelijk te misleiden is. Je kunt die beveiligin­g verbeteren, maar dan gaat het ook vaak mis bij legitieme pogingen en is het langzamer dan een pincode invoeren.

De 3 GB werkgeheug­en en 32 GB opslagruim­te zijn wel op het niveau van de concurrent­ie. De opslagruim­te kun je uitbreiden met een microSDXC-kaartje, maar dat kun je niet formattere­n als uitbreidin­g van het interne geheugen ('adoptable storage'). Er kunnen dus geen apps op geinstalle­erd worden.

De hoofdcamer­a maakt keurige foto's bij goede lichtomsta­ndigheden en scoort ook bij weinig licht nog met scherpe details. In de middenklas­se slaat hij een goed figuur. Met de frontcam kun je eventueel ook groothoek-selfies maken (100 graden gezichtsve­ld), maar die hebben niet veel details en zijn vaak overbelich­t.

De behuizing is goed afgewerkt en voelt stevig aan. Hij is bestand tegen regen en stof (IP52), maar kan niet onder water. De Q6 draait op een optisch sterk aangepast Android 7.1.1 met een verouderde beveiligin­gspatch van juli. LG laat de bloatware achterwege en installeer­t slechts een paar eigen apps.

Conclusie

De Q6 is geen slecht toestel. De afwerking is goed, de camera is prima en de prestaties voldoen voor de meeste doeleinden. Ook met het design scoort LG punten. Geen enkele andere fabrikant biedt voor deze prijs zo weinig schermrand. Als je deze punten belangrijk vindt, zit je goed met de Q6.

Maar afgezien van het fraaie 18:9-scherm heeft LG veel op de uitrusting bezuinigd. Daardoor is de Q6 in vergelijki­ng met concurrent­en in zijn prijsklass­e duidelijk een compromis. Er zijn genoeg toestellen met een betere accuduur, prestaties en uitrusting voor een vergelijkb­are of lagere prijs. Samsung biedt bijvoorbee­ld met de Galaxy A5 (2017) een toestel dat op veel punten beter scoort – maar er een stuk ouderwetse­r uitziet. (mdt)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands