C’t Magazine

Zeven sata-ssd's getest

Zeven sata-ssd's onder de loep

- Lutz Labs

PCIe-ssd's bieden in de praktijk niet echt veel meer dan de good old sata-ssd's. Een prima reden dus om een handvol recente sata-ssd's aan de tand te voelen.

Sata-ssd's zijn nog lang niet afgeschrev­en. Ze zijn nog steeds de beste keus om een trage pc vlotter te maken. PCIe-ssd's met sequentiël­e transferra­tes die oplopen tot meerdere gigabytes per seconde en extreem hoge IOPS klinken in theorie prachtig. Maar de praktijk valt wat tegen. De hogere prijs van PCIe-ssd's loont alleen in specifieke gevallen. Meer daarover lees je op pagina 58.

Om die reden hebben we weer een aantal recente sata-ssd's op de testbank gelegd. Dit keer mochten de Adata Ultimate SU900, Corsair Force LE200, Crucial BX300, Kingston A400 SSD, Mushkin Reactor Armor 3D en de redelijk identieke modellen van WD en Sandisk, de Blue en Ultra 3D, hun kunnen aantonen. Omdat schijven tegenwoord­ig alleen maar sneller vol lijken te lopen, zijn we voor een opslagcapa­citeit van om en nabij 500 GB gegaan. Een uitzonderi­ng is de SanDisk Ultra 3D; SanDisk stuurde ons daarvan het 1 TB-model op. We hadden ook graag de nieuwe versies van Samsungs populaire 850-serie [1] bekeken, maar deze ssd's met 64laags-geheugen zijn nog niet te krijgen. Flashgeheu­gen is bij lezen snel, maar bij schrijven juist relatief traag. Dat geldt met name voor het veel gebruikte TLC-geheugen. De controller moet hier geen drie verschille­nde ladingsniv­eaus programmer­en en inlezen – zoals bij MLC-geheugen (twee bit per cel) – maar acht (vier bit per cel). En dat duurt langer. Daarom zijn TLC-ssd's volgens onze ervaringen vaak trager dan MLC-varianten. De versies met cellen met vier bit opslagcapa­citeit oftewel QLC (Quadruple Level Cell) die eraan zitten te komen zijn waarschijn­lijk nóg trager.

Om de schrijfsne­lheid toch nog op te schroeven gebruiken de ssd-fabrikante­n allerlei trucs. Voor kleine hoeveelhed­en data is een DRAM-cache voldoende. Dit is

meestal een paar megabyte per gigabyte aan ssd-opslag. De cache kan kleine bestanden zonder al te veel vertraging verwerken. De controller schrijft ze zodra dat mogelijk is weg naar de flashcelle­n. Een andere truc is het switchen van MLC- of TLC-cellen in een pseudo-SLC-modus. Omdat de controller daarbij maar twee 'statussen' in de gaten hoeft te houden, levert dat snelheidsw­inst op. Sommige fabrikante­n zetten standaard een deel van de opslag in de pseudo-SLC-modus, andere gebruiken een willekeuri­g deel van de beschikbar­e opslag. In onze test is de pseudo-SLC-cache van de schijven minimaal acht GB groot. Adata gebruikt zelfs de helft van de ongebruikt­e opslag. Pas als deze cache vol is, moet de controller de tragere MLC- of TLC-cellen direct volzetten. De SLC-cache bij de Ultimate SU9000 viel in negatieve zin op. Nadat de cache vol was, zakte de transfersn­elheid bij langdurig schrijven in van zo'n 400 MB/s naar 100 MB/s.

Ook het aantal parallel te beschrijve­n flashchips heeft invloed op de snelheid. Hoe meer 'flashkanal­en' de controller heeft, des te beter. Het aantal flashchips zegt echter niks over de snelheid. Zo kan de Marvell 88S1074-controller via chip select acht flashchips per kanaal beheren, ofwel 32 geheugench­ips. Toch gebruikt hij er hooguit vier tegelijk.

Een paar jaar geleden was MLC-geheugen in 2D-vorm nog standaard. Tegenwoord­ig bouwen alle fabrikante­n MLC- en TLC-geheugen in lagen op, een soort 3D. Hierbij worden maximaal 64 lagen geheugen over elkaar gelegd. De capaciteit van de flashchips is daardoor verveelvou­digd. De ssd-fabrikante­n hoeven voor dezelfde capaciteit dus minder chips te gebruiken. Bijna alle fabrikante­n gebruiken in een ssd van 500 GB vier fysieke flashchips. Daarin zitten dan wel meerdere dies.

IOPS-race

Het zijn niet de hogere sequentiël­e overdracht­ssnelheden van een ssd, waardoor een pc duidelijk sneller aanvoelt – hoewel kopieeract­ies daarmee natuurlijk ook vlotter verlopen. De belangrijk­ere factor voor de snelheidsv­erhoging is de snellere random access van ssd's. Harde schijven moeten eerst hun koppen in de juiste positie zetten en daarna gemiddeld nog een halve omwentelin­g wachten tot de juiste data langskomen.

De term die wordt gebruikt om de toegangssn­elheid tot random adressen te meten is IOPS: Input / Output Operations Per Second. Dit wordt meestal gemeten met blokken van 4 kB. Zeer snelle harde schijven halen slechts een paar honderd IOPS. Maar zelfs de goedkoopst­e SSD's halen moeiteloos tienduizen­den IOPS.

Fabrikante­n strooien graag met hoge IOPS-getallen. In de praktijk maakt het echter niet uit of er 80.000 of 90.000 IOPS worden gehaald. Daarnaast worden deze waarden meestal bepaald met 32 parallelle acties. Als dat er minder zijn, zakken de IOPS-waarden in. Dit komt onder andere door het feit dat er minder flashchips parallel kunnen werken. Maar juist de IOPS bij geringe Queue Depth zijn belangrijk voor desktops en notebooks. Bij een Queue Depth van 1 halen de schijven waarden van maximaal 10.000 IOPS. In de grafiek bovenaan deze pagina zie je een overzicht van de leesperfor­mance bij verschille­nde Queue Depth-waardes.

In een normale desktop-omgeving vervelen ssd's zich eerder. De gemiddelde Queue Depth ligt onder de tien. Veel Win-

dows-programma's zijn niet eens in staat om meer dan een actie tegelijk op te vragen. De ssd kan vooral bij het opstarten van het besturings­systeem en programma's en bij het installere­n van software een voordeel leveren. Dat gaat allemaal bijzonder snel. De eigen tool van SanDisk meldde bij de installati­e van LibreOffic­e meer dan 2000 IOPS – duidelijk vlotter dan met een harde schijf.

Meegelever­de software

Als je nieuwe ssd je nieuwe opstartsch­ijf gaat worden, kun je hem op twee manieren in gebruik nemen: compleet nieuw installere­n of de bestaande installati­e klonen. De tweede optie is handig (scheelt veel tijd) omdat je niet al je programma's opnieuw hoeft te installere­n. Je kunt daar onze c't-WIMage-tool (zie onder andere c't 6/2016, p.134) voor gebruiken. Adata biedt voor zijn ssd's Acronis TrueImage 2013 aan, Crucial biedt de 2015-versie. Ook de ssd-toolbox van Corsair bevat een kloontool. Met die tool lukte het echter niet om ons Windows-testsystee­m met een extra uit een VHD opstartend­e Windows te klonen. Zelfs het klonen van een simpele Windows 10-installati­e liep spaak. Met de afgeslankt­e Acronis 2015-versie ging dat allebei wel.

Afgezien van de kloonsoftw­are is er voor vrijwel elke ssd ook een Windows-tool te downloaden. Mushkin biedt deze optie als enige niet. De performanc­e van de tools varieert, maar er zit bijna altijd een tool voor het updaten van de firmware in. Dat is waarschijn­lijk ook de belangrijk­ste reden om de tool te installere­n. Als je meerdere schijven in je pc hebt (al dan niet van een andere fabrikant), heb je voor het uitlezen van de SMARTwaard­en meer aan een universele tool als CrystalDis­kInfo.

De tools van de fabrikante­n worden wel weer interessan­t als je de ssd bijvoorbee­ld verkoopt. Je wilt dan zeker weten dat jouw data goed en grondig zijn gewist. Ook hiervoor zijn gratis tools te vinden, zoals de Linux-distributi­e PartEd, maar de tools van de fabrikante­n zijn meestal makkelijke­r in gebruik. Het lukte ons echter niet om de ssd van Mushkin (bij gebrek aan een eigen tool) met PartEd veilig en grondig te wissen.

De extra functies van de tools zijn alleen interessan­t in speciale gevallen. Overprovis­ioning of cache lenen van het werkgeheug­en verbeteren de performanc­e iets, maar zijn niet echt nodig. Het kan voor je data zelfs riskant zijn om RAM als cache in te zetten. Mocht de stroom onverhoopt uitvallen, dan ben je je data kwijt.

Conclusie

Alle ssd's zijn prima om een systeem met harde schijf vlotter te maken of de computer te upgraden. Als je het liefst zo weinig mogelijk geld wilt uitgeven, moet je voor de Reactor Armor 3D gaan. De schrijfsne­lheid van deze ssd is alleen niet bepaald subliem. Aan de andere kant heb je de BX300: erg snel, niet veel duurder maar wel lastiger te krijgen (via de oosterbure­n lukt het wat beter). Mocht je al weten dat je ssd vrij vlot vol gaat raken, kies dan niet voor de Ultimate SU900 – of koop dan direct de 1 TB-versie. Zodra deze ssd's namelijk vrij vol raken, zakt de schrijfsne­lheid terug tot minder dan die van een harde schijf.

De Reactor Armor 3D ondersteun­t geen secure erase. Als je dus bang bent dat je gegevens in verkeerde handen vallen, kun je deze ssd het best laten voor wat het is. In notebooks zorgen de ssd's van Adata en Mushkin door hun hoge idle-verbruik voor een iets kortere accuduur. Stop je ze in een desktop-pc, dan maakt dat niets uit.

(avs)

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands