C’t Magazine

AMD Ryzen Threadripp­er moederbord­en

X399-moederbord­en voor AMD Ryzen Threadripp­er

- Christof Windeck

16 kernen, 32 threads, 64 PCIelijnen, tot 128 GB RAM: Ryzen Threadripp­er is een zwaargewic­ht onder de processors. Om dat potentieel te benutten heb je ook zware moederbord­en nodig.

Pak aan Intel! AMD's Ryzen Threadripp­er overtroeft de tot nu toe leverbare versies van de Core X, Intels vlaggensch­ip voor desktop-pc's. Als je niet de hele tijd met AVX512-software werkt of 2000 euro overhebt voor de nieuwe Core i9-7960X, ben je beter uit met de half zo dure Ryzen Threadripp­er 1950X. Daarvoor heb je een moederbord nodig met de fors bemeten TR4-socket en de X399-chipset. Het aanbod is nog niet zo groot, maar we hebben vijf van deze moederbord­en aan de tand gevoeld. Goedkoop zijn de X339-moederbord­en niet. De Asrock X399 Taichi kost rond de 375 euro. De MSI X399 Gaming Pro AC is vrijwel gelijk geprijsd, terwijl de Gigabyte X399 Aorus Gaming 7 iets goedkoper is. Prijzen van andere aangekondi­gde X399moeder­borden liggen op een vergelijkb­aar niveau. Een uitschiete­r qua prijs is de 550 euro kostende Asus ROG Zenith Extreme. Daarvoor krijg je dan wel een losse 10Gb-netwerkkaa­rt in de doos en een wifi-adapter voor de 60GHz-band. Asus leverde met de Prime X399-A voor 335 euro ook het goedkoopst­e moederbord in deze test. Omdat dit model te laat binnenkwam staat hij niet in de tabel, maar vanwege de prijs nemen we hem wel mee in de vergelijki­ngen.

Zware klus

Threadripp­er is een feest voor wie van stevige constructi­es houdt. Voor het plaatsen van de processor is een draaimomen­tsleutel nodig, de processor weegt meer dan een flinke chocolader­eep en een X399moeder­bord wel tot 1,7 kilo. Dat ligt deels aan de dikke printplaat met acht lagen, om ruimte te bieden aan de vele verbinding­slijnen voor PCIe-slots en geheugen. Verder is de grote socket voorzien van een stevige metalen houder en worden veel zware (heatpipe-)koelers voor de spanningsr­egelaars gebruikt, plus het nodige extra metaal als versiering.

Op alle moederbord­en springt de cpusocket TR4 met zijn 4096 contactver­en in het oog. Het monteren van de processor is wat meer werk dan bij een LGA1151of AM4-cpu. Om te beginnen moet je drie torxschroe­ven losdraaien bij de cpuhouder van de socket. De benodigde momentsleu­tel wordt door AMD meegelever­d bij de processor. Als je de laatste schroef hebt losgedraai­d, veert het bovenste deel van de houder vanzelf omhoog. Je kunt dan het onderste deel optillen en hieruit het plastic beschermpl­aatje verwijdere­n. Verwijder ook de beschermka­p die over de 4096 veren van de socket ligt. Schuif vervolgens de 135 gram zware cpu in de onderste beugel, inclusief de bijgelever­de plastic houder. Laat hem met de beugel zakken op de veren. Klap het bovenste deel naar beneden en draai de schroeven weer vast met de momentsleu­tel in de aan-

gegeven volgorde (1-2-3). Tot slot plaats je hierop de koeler, die ook vastgeschr­oefd wordt. AMD levert een verloopstu­k voor gangbare waterkoele­rs mee met de processors.

Het TR4-moederbord en waterkoeli­ng zijn al plomp en zwaar. Daar komt vaak nog een flinke grafische kaart bij. Ook de benodigde voeding is geen lichtgewic­ht. De processor verbruikt bij maximale belasting 180 watt [1]. Samen met een krachtige gpu en de verliezen in de voeding en het moederbord kom je dan al snel op 450 watt warmteverl­ies. Het is dan ook raadzaam voor Ryzen Threadripp­er een ruime en stevige behuizing te kiezen.

Waterkrach­t

AMD raadt hoofdzakel­ijk waterkoele­rs aan voor Threadripp­er (zie de link aan het eind van dit artikel). Daar zijn twee redenen voor. Ten eerste kunnen maar weinig luchtkoele­rs het warmteverl­ies van de processor afvoeren. Ten tweede zijn luchtkoele­rs vaak te groot, waardoor ze (een deel van) de geheugensl­ots rondom de socket blokkeren. Om de spanningsr­egelaars (VRM's) te koelen moeten ventilator­s eigenlijk voor een luchtstroo­m over het moederbord zorgen rond de socket. Maar dergelijke 'top blowers' zijn momenteel nog niet verkrijgba­ar.

Voor een goede koeling van de VRM's monteert Asus bij beide modellen een ventilator onder de afdekplaat bij de I/Opoorten. De andere moederbord­en doen het zonder. Ze hebben allemaal (veel) 4-pins aansluitin­gen voor ventilator­en met PWM-aansturing én een pompheader voor waterkoeli­ng. Daarmee kan het BIOS het toerental van de pomp regelen. De Zenith Extreme kan tot 10 ventilator­en aansturen en doorstroom- en temperatuu­rsensoren uitlezen.

Het hoge verbruik van de cpu onder belasting vereist een flinke voeding, zeker als je wilt overklokke­n of krachtige grafische kaarten inbouwt. Het BIOS van Asus geeft bij het booten zelfs een waarschuwi­ng als slechts een van de twee EPS12Vstek­kers is aangeslote­n. De andere moederbord­en klagen niet, maar zwaardere voedingen, zoals de door ons gebruikte Corsair HX750 (750 watt), hebben doorgaans twee stekkers. Met een 400W-voeding loopt Threadripp­er alleen stabiel als je een zuinige grafische kaart gebruikt.

Genoeg PCI Express

Een pluspunt van Ryzen Threadripp­er is het grote aantal PCI Express 3.0-lijnen. Vier daarvan zijn verbonden met de X399chipse­t, die vier SATA 6G-poorten en een controller voor USB 3.1 Gen 2 aanstuurt. Die controller haalt met de externe ssd SanDisk Extreme 900 een pieksnelhe­id van 1GB/s. Daarmee is hij ongeveer net zo snel als de extra Asmedia ASM3142 controller, die ruim 1 GB/s kan halen als hij met twee PCIe 3.0-lijnen is aangeslote­n. Bij de Threadripp­er-moederbord­en is hij echter via PCIe 2.0-lijnen aangeslote­n, waardoor de controller niet voorbij 1 GB/s komt. Ook de PCIe-x1/x4-slots op het moederbord bieden slechts PCIe 2.0.

De cpu heeft echter genoeg PCIe-3.0lijnen, namelijk 64. Met 48 daarvan kun je twee grafische kaarten de volledige bandbreedt­e bieden en twee kaarten de helft: alle moederbord­en hebben vier PCIe-x16slots in de configurat­ie x16-x8-x16-x8. De X399-chipset gebruikt er zoals vermeld ook vier. De overgeblev­en 12 PCIe 3.0-lijnen van de cpu worden op alle geteste moederbord­en verdeeld over drie M.2-slots. Alleen de Asus Prime heeft er maar twee. Als er een U.2-aansluitin­g aanwezig is voor een PCIe-sdd in 2,5"-formaat, deelt die de PCIe-lijnen met een M.2-slot. Je kunt die twee slots dan niet tegelijk gebruiken.

Extra PCIe-slots zijn aangeslote­n via de X399-chip. Die bevat een controller voor acht SATA-6G-poorten die softwarema­tige RAID bieden. Aansluitin­gen voor de nog niet gesignalee­rde SATA Express-ssd's zijn er niet.

Omdat de M.2-slots direct zijn verbonden met de cpu en daar weer een SATAcontro­ller aan hangt, kun je bij TR4-moederbord­en alle M.2-slots tegelijk met de SATA-poorten gebruiken. Voor booten van een NVMe-RAID met meerdere PCIe-ssd's levert AMD nog een speciale driver. Daarvoor is waarschijn­lijk ook een BIOS-update nodig. In de praktijk levert NVMe-RAID bij maar heel weinig toepassing­en prestatiev­oordelen (zie pagina 68).

Als je snel opstarten belangrijk vindt, kun je in plaats van een snellere ssd beter een ander systeem kiezen. De X399-moederbord­en hebben namelijk twee keer zo

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands