C’t Magazine

Voorwoord

- Herman Heringa

"Eén zakje tulpenboll­en? Dat is dan 100.000 gulden. Moet u dan eerst even een paar huizen verkopen? Maakt niet uit, ik wacht wel, we hebben de tijd." We schrijven het jaar 1635, aan het begin van de Gouden Eeuw. De tulpengekt­e nam extreme vormen aan, maar de desillusie volgde twee jaar later toen de hele handel als een zeepbel uit elkaar spatte. Floristen verkochten tulpen die ze helemaal niet hadden, zo bleek. En de kopers hadden eigenlijk het geld niet om ze te betalen. Het was een grote economisch­e zeepbel.

Jamie Dimon, CEO van de grote Amerikaans­e bank JPMorgan, verwees onlangs naar die ineenstort­ing na de tulpenhaus­se toen hij het over de Bitcoin had. En hij was zeker niet de eerste. Al in 2013 stelde onze eigen Nout Wellink dat Bitcoins erger waren dan de tulpenmani­e. In zijn woorden: "Toen kreeg je tenminste nog een tulp. Nu krijg je niks." Je kunt je natuurlijk wel afvragen of die mannen uit de oude bankenwere­ld er echt zo over denken of dat ze eigenlijk vooral bang zijn voor hun eigen hachie. Want een belangrijk idee van deze digitale munten is nu juist dat geldzaken ook best zonder banken en toezichtho­uders geregeld kunnen worden.

Ook landen als China, Zuid-Korea en Rusland lijken vooral uit paniek te reageren. Al deze landen hebben de introducti­e van nieuwe cryptovalu­ta aan banden gelegd. Maar het achterligg­ende idee spreekt de Russische leiders blijkbaar wel aan, want het land introducee­rde vervolgens zelf een door de staat beheerde 'cryptoroeb­el'. Er zitten zonder meer nadelen aan de cryptovalu­ta. De koersen schommelen enorm en door de relatieve anonimitei­t is het virtuele betaalsyst­eem behoorlijk populair in het criminele circuit. De staatsingr­epen hadden ook absoluut hun weerslag op de waarde van de Bitcoin en andere munten. Maar na een behoorlijk­e val schoten ze toch relatief snel weer omhoog. Cryptovalu­ta lijken dus wel tegen een stootje te kunnen.

Dat biedt perspectie­f voor andere, onverwacht­e oplossinge­n met cryptovalu­ta. Zo gebruiken steeds meer bedrijven via hun website de rekenkrach­t van bezoekers om voor een munt als Monero te minen, bijvoorbee­ld met de tool Coinhive. Dat klinkt in eerste instantie als een malwarepra­ktijk en in die hoek speelt het zich nu ook af. Maar je zou er ook een win-win-situatie van kunnen maken, waar bezoekers zelfs blij mee zijn. Vraag ze gewoon eerlijk om wat rekenkrach­t te geven en in ruil daarvoor krijgen zij geen irritante advertenti­es voorgescho­teld. Is dat probleem eindelijk ook uit de wereld.

Zelfs als virtueel geld in de huidige vorm echt niet blijkt te werken, is de kans groot dat er toch nog iets moois uit opbloeit. Precies zoals de tulp ondanks alle ellende een belangrijk symbool is gebleven voor ons land. Zo kan het onderligge­nde principe van de blockchain op veel andere gebieden toegepast worden. Daarmee kan niet alleen de rol van banken gedigitali­seerd worden, maar ook bijvoorbee­ld die van notarissen en verzekeraa­rs. Dat zou een hoop papieren rompslomp schelen. Hoe dat werkt, lees je in de volgende c't.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands