C’t Magazine

Netflix op de Raspberry Pi

Films en series van Net lix op de Pi kijken

- Dennis Schirrmach­er

In combinatie met mediacente­r Kodi doet de Raspberry Pi in veel huiskamers dienst als entertainm­entcentrum. Maar ilms en series van Netlix waren lange tijd niet op de Pi te bekijken. Met de juiste voorbereid­ingen werkt het afspelen nu weer wel.

Eindelijk hoeven bezitters van de Raspberry Pi 3 niet meer naar een smart-tv of blu-rayspeler te grijpen om lms en series te kijken van Net ix. Deze streamingd­ienst had de toegang via de Pi en mediacente­r Kodi maandenlan­g geblokkeer­d vanwege aanpassing­en in hun drm. Maar nu kun je Net ix- lms weer afspelen dankzij het werk van enthousias­te amateuront­wikkkelaar­s. Na het installere­n van een alpha-versie van Kodi 18 en de Net ix addon, hoef je alleen nog een paar dingen in te stellen om toegang te krijgen tot de videobibli­otheek van deze dienst. Basisvoorw­aarde is natuurlijk een abonnement bij Net ix.

Benodigde hardware

Als je je favoriete lms en series niet in de vorm van een diashow wilt bekijken, heb je minstens een Raspberry Pi 2 nodig. In dat geval zit je dan wel vast aan de SD-resolutie van 480p. Net ix speelt dan video's met 512 × 384 pixels af. HD-beelden met 1280 × 720 pixels (720p) krijg je pas met de derde versie van het single-board computertj­e. Full HD (1080p) zit er helaas niet in. Dat wil zeggen je kunt ze wel afspelen, maar dat gaat dan wel met veel horten en stoten. En dan is de lol er gauw vanaf. De reden is dat vanwege de drm-beperkinge­n het decoderen softwarema­tig uitgevoerd moet worden. En dat is met 1080p zelfs te veel voor de processor van de Pi 3. Ook overklokke­n helpt dan niet, zoals onze pogingen hebben uitgewezen. De weergave van 720p verloopt met 24 beelden per seconde (23,976 fps), zoals we dat van de bioscoop kennen.

Aangezien het softwarema­tig decoderen in 720p een extreem zware belasting is voor de kleine ARM-processor, kan dat tot hitteprobl­emen leiden en daardoor een haperende weergave. Zonder behuizing verscheen het rode thermomete­rsymbooltj­e bij onze tests na ongeveer een half uur. De temperatuu­r van de processor van de Pi 3 is in dit geval meer dan 75 graden Celsius en het veiligheid­smechanism­e reduceerde de klokfreque­ntie een tijdlang automatisc­h tot 600 MHz. En dat is te weinig voor een vloeiende weergave. Als de Pi in een behuizing is ingebouwd, bereikt de cpu deze kritische waarde nog eerder. Maar er zijn oplossinge­n. Bij onze tests heeft bijvoorbee­ld de Flirc case van aluminium met geïntegree­rde heatsink een goed guur geslagen. Daarin ingebouwd kwam de Raspberry Pi 3 tijdens het afspelen niet boven de 60 graden Celsius. Maar ook een op de SoC geplakte heatsink zou moeten helpen.

Benodigde software

Als aan de hardwareve­reisten is voldaan, moet nog de juiste software op het sdkaartje gezet worden waarvan de Pi opstart. Alle benodigde downloadli­nks vind je in de link aan het eind. De basis is het

mediacente­r Kodi. Voor de Pi is er bijvoorbee­ld een image met Kodi beschikbaa­r in de vorm van de afgeslankt­e Linux-distributi­e openELEC. Deze software is speciaal voor multimedia-gebruik geoptimali­seerd. Om lms van Net ix te streamen, heb je een actuele alpha-versie van de OpenELECfo­rk LibreELEC nodig. Op het moment heeft alleen deze uitvoering een videointer­face (inputstrea­m.adaptive) die met de drm van de streamings­ervice overweg kan. Ondanks zijn vroege onwikkelin­gsstadium draaide de alpha tijdens onze test stabiel.

Als je Kodi al op je Pi gebruikt, kun je direct de actuele LibreELEC-alpha installere­n. Dat kan op twee manieren: zet in de instelling­en (tandwieltj­e) onder LibreELEC 'Automatic Updates' op 'manual'. Vervolgens activeer je de optie 'Show Custom Channels' en typ je onder 'Custom Channel 1' het volgende in

http://milhouse.libreelec.tv/builds/—

master/RPi2

De alpha's voor de Pi 2 zijn ook bedoeld voor de Pi 3. Daarna selecteer je bij 'Update Channel' Milhouse-9.0. Milhouse is het pseudoniem van de ontwikkela­ar van de alpha-versies van LibreELEC. Nu zoek je onder 'Available Versions' de meest actuele versie uit (bij het schrijven van dit artikel was dat #1008). De alpha's zijn vanaf versie #703 compatibel met Net ix.

Daarnaast kun je de alpha ook handmatig downloaden en naar de 'update'directory (/storage/.update/) van een sd-kaartje met LibreElec kopiëren. Na een reboot update het systeem zichzelf automatisc­h. Als je begint met een lege sd-kaart, kun je heel makkelijk LibreElec installere­n. Dat kan bijvoorbee­ld via Noobs of met een door de ontwikkela­ars van LibreElec beschikbaa­r gestelde tool. Vervolgens update je die naar een compatibel­e alpha.

Nu heb je alleen nog Googles drminterfa­ce widevine nodig om video's af te spelen. Daarvoor moet je eerst de ssh-verbinding in de instelling­en van Kodi activeren. Daarmee kun je dan vanaf een andere computer toegang krijgen tot de Pi. Het ipadres dat je daarvoor nodig hebt, vind je in 'System info'. Onder Windows kun je op de ssh-server inloggen met bijvoorbee­ld PuTTY. Linux- en macOS-gebruikers kunnen widevine direct vanuit de terminal installere­n. In PuTTY voer je root@PI-IPADRES in en in de Linux- en macOS-Terminal ssh root@PI-IPADRES. Bevestig de melding en typ vervolgens als wachtwoord libreelec in. Daarna voer je dit commando voor het installere­n van widevine uit:

curl -Ls http://nmacleod.com/public/—

libreelec/getwidevin­e.sh | bash

Om de addon te kunnen downloaden, moet je eerst de betre ende repository installere­n. Daarvoor ga je in Kodi naar het tandwieltj­e en Add-ons / All repositori­es / Add-on repository / Kodinerds Add-ons. Wanneer deze repository is toegevoegd, installeer je de Net ix Addon. Deze verschijnt nu in de lijst 'Install from repository'.

In de repository staat nu onder 'Video add-ons' de Net ix-addon klaar om te installere­n. Kies gewoon de actuele versie uit de lijst. Standaard update de add-on zich automatisc­h.

Ready, set, play!

Het con gureren van de add-on is erg eenvoudig. Na het starten ervan hoef je alleen je accountgeg­evens in te vullen, en klaar is kees.

Tijdens onze test kwam er nog een bug in de add-on van Net ix aan het licht. De resolutiea­anduiding in het filmoverzi­cht klopte niet. Als daar 720p staat, is er alleen 480p-content op de servers van Net

ix beschikbaa­r. Ook de aanduiding '540 SD' is verwarrend. Dergelijke lms en series staan in 4K op de servers. Maar zulke ultra HD lms kun je in deze opzet met de Pi niet afspelen en de uitvoer verloopt maximaal op 720p nog vloeiend.

Nu kun je aan de gang om met je Pi weer lms en series van Net ix te bekijken. Tijdens het afspelen kun je kiezen uit geluidsspo­ren en ondertitel­s in diverse talen. 5.1 surround werkt stabiel.

En nu maar hopen dat de VOD-aanbieder binnenkort niet weer aan zijn drmmaatreg­elen gaat sleutelen. (jmu)

 ??  ??
 ??  ?? Vanwege de drmbeperki­ngen van Net lix kan de videoplaye­r content alleen softwarema­tig decoderen. Zelfs op een Raspberry Pi 3 is de resolutie daarom beperkt tot maximaal 1280 × 720 pixels.
Vanwege de drmbeperki­ngen van Net lix kan de videoplaye­r content alleen softwarema­tig decoderen. Zelfs op een Raspberry Pi 3 is de resolutie daarom beperkt tot maximaal 1280 × 720 pixels.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands