C’t Magazine

Het nieuwe servicing-model voor Windows 10

Het servicing-model van Windows 10

- Jan Schüßler

Microsoft wil elke zes maanden feature-upgrades voor Windows 10 uitbrengen, zodat IT-afdelingen daar beter rekening mee kunnen houden. Met de nieuwe naamgeving van de upgradekan­alen wordt het er echter niet meteen eenvoudige­r op.

Microsoft doet zijn best om updates (beveiligin­gspatches en bugfixes) en feature-upgrades (nieuwe versies van Windows 10) minder vervelend en makkelijke­r planbaar te maken. Bij de 'Creators Update' in april dit jaar is al een mechanisme ingevoerd voor differenti­ële downloads. Of het nu om een feature-upgrade of beveiligin­gspatch gaat, Windows Update downloadt alleen nog de werkelijk benodigde bestanden. Bij feature-upgrades moet dat de omvang van de download met circa een derde vermindere­n. In plaats van drie gigabyte worden dat er zo'n twee. Daarnaast is Microsoft afgelopen zomer gestopt met de benamingen 'Current Branch' en 'Current Branch for Business' voor de updatekana­len. Die gaan voortaan gemeenscha­ppelijk door het leven onder de noemer 'Semi-Annual-kanaal'. Dat klinkt als een vereenvoud­iging.

Een enkele Twix

Als je beter kijkt, is er naast de nieuwe naam weinig verschil te ontdekken. Dat blijkt ook uit Microsofts eigen documentat­ie (zie de link onderaan dit artikel). Apparaten die upgrades van Windows 10 meteen ontvangen, gebruiken het 'Semi-Annual-kanaal (Targeted)'. Dat was voorheen de 'Current Branch'. Het is mogelijk over te stappen op het 'SemiAnnual-kanaal' – zonder '(Targeted)'. Dat komt overeen met de vroegere 'Current Branch for Business'. Ook het verschil tussen beide kanalen blijft hetzelfde: in het 'Semi-Annual-kanaal (Targeted)' zijn nieuwe Windows-versies meteen beschikbaa­r zodra Microsoft ze vrijgeeft, maar in het 'Semi-Annual-kanaal' verschijnt dezelfde versie pas zo'n vier maanden later.

Dat heeft voordelen voor zowel systeembeh­eerders als Microsoft zelf. Beheerders en bedrijven kunnen dan enkele speciale test-pc's als testgroep op het 'SemiAnnual-kanaal (Targeted)' laten draaien om een nieuwe versie meteen op compatibil­iteit te testen. De rest van de pc's draait op het 'Semi-Annual-kanaal', waar die nieuwe versie pas enkele maanden later arriveert. Dat moet beheerders voldoende tijd bieden om problemen met een nieuwe versie op te sporen en hopelijk te verhelpen.

Het voordeel voor Microsoft is dat miljoenen thuis-pc's het 'Semi-Annual-kanaal (Targeted)' gebruiken en een nieuwe versie meteen krijgen. Daardoor ontvangt het bedrijf veel data in de vorm van telemetrie­gegevens, die benut kunnen worden om de nieuwe Windows-versie vier maanden lang klaar te stomen voor bedrijfsma­tig gebruik. De uitspraak dat thuisgebru­ikers eigenlijk bètatester­s zijn bevat dus een kern van waarheid.

Het lijkt erop dat de term 'Semi-Annualkana­al' vooral de nadruk wil leggen op Microsofts streven om meer tegemoet te komen aan IT-afdelingen en hun planning. Nieuwe Windows 10-versies verschijne­n elk half jaar, net als nieuwe versies van Office 365 Pro Plus.

Voor wie en hoe?

De Windows 10-edities Home, Pro, S, Enterprise, Education en Pro Education draaien standaard allemaal op het 'Semi-Annualkana­al (Targeted)'. De momenteel alleen nog aangekondi­gde 'Pro for Workstatio­ns' zou ook daartoe behoren, maar die versie wordt in Microsofts documentat­ie nog niet genoemd.

Met uitzonderi­ng van Home kunnen alle genoemde edities het updatesyst­eem 'Windows Update voor bedrijven' gebruiken. Daarmee kun je apparaten toewijzen aan het 'Semi-Annual-kanaal'. Bovendien kun je daar feature-upgrades tot maximaal een jaar mee uitstellen en cumulatiev­e updates tot 30 dagen. Er zijn nog meer mogelijkhe­den, zoals het pauzeren of direct onderbreke­n van alle updates (zelfs Defender-definities) gedurende maximaal 35 dagen en het blokkeren van driverupda­tes.

Windows Update voor bedrijven wordt normaliter via het groepsbele­id geconfigur­eerd. Vanaf de Creators Update (versie 1703) is er ook een grafische interface op de client beschikbaa­r. Die zit bij de geavanceer­de instelling­en van Windows Update en is ondergesch­ikt aan het groepsbele­id. Als het groepsbele­id geconfigur­eerd is, zijn de betreffend­e opties bij de instelling­en niet meer beschikbaa­r.

Microsoft brengt minstens elke maand een cumulatiev­e update uit die beveiligin­gslekken en niet-kritieke bugs verhelpt. Elke nieuwe Windows-versie vanaf Windows 10 wordt volgens de berichtgev­ing 18 maanden lang gepatcht. Dat lijkt kort, maar in de praktijk is die termijn als het goed is niet relevant. Voordat een versie zo oud is, moet hij al vervangen zijn door een nieuwere. Doordat je zo'n vier maanden uitstel erbij kunt krijgen via het 'Semi-Annual-kanaal' (zonder 'Targeted') plus een extra ingestelde wachttijd, kun je Windows Update voor bedrijven zo instellen dat een nieuwe Windows-versie pas zo'n 16 maanden na zijn publicatie uitgerold wordt. Beheerders moeten echter niet overdrijve­n met het uitstel, omdat apparaten anders misschien niet goed beveiligd zijn.

Nog ietsje langer …

Windows 10 Enterprise LTSB ontvangt updates uitsluiten­d via het 'Long-term Servicing-kanaal'. Deze editie ontvangt geen regelmatig­e feature-upgrades, maar krijgt soortgelij­ke ondersteun­ing als Windows Vista, 7 en 8.1. Microsoft brengt tien jaar lang patches uit, waarbij de eerste vijf jaar ook naar niet-kritische bugs gekeken wordt.

Microsoft wil elke twee tot drie jaar een nieuwe LTSB-editie uitbrengen. Net als bij Windows 7 en dergelijke geldt dat die niet geïnstalle­erd hoeven te worden, maar dat ze wel nieuwe functies opleveren – en actuele hardwareon­dersteunin­g. Microsoft geeft daarbij wel aan dat een LTSB-editie doorgaans alleen drivers levert voor de hardware die beschikbaa­r was op het moment van de oorspronke­lijke release. Net als andere Enterprise-edities is LTSB alleen verkrijgba­ar via de Software Assurance of andere volumelice­ntieprogra­mma's voor zakelijke klanten.

Tweederang­s Home

Als je thuis Windows 10 Pro gebruikt, kun je met Windows Update voor bedrijven normaliter eenvoudig voorkomen dat de forse feature-upgrades op een ongelegen moment komen. Je kunt ze een paar dagen helemaal uitstellen om eerst die achterstal­lige back-up van je pc te maken. Gebruikers van de Home-editie hebben zoals gewoonlijk pech. Het zou beter zijn om gebruikers eerst enkele weken van tevoren te waarschuwe­n voor een verplichte upgrade en ze de kans te geven die handmatig te starten.

Het samenvoege­n van de Current Branch en Current Branch for Business onder de naam 'Semi-Annual-kanaal' moet een vereenvoud­iging zijn. Helaas is dat niet het geval. Het gaat eigenlijk alleen om een naamswijzi­ging, waardoor de verwarring alleen maar groter wordt. (mdt)

 ??  ??
 ??  ?? Bij het groepsbele­id wordt duidelijk dat de twee 'Current Branch'-kanalen nu gewoon zijn omgedoopt tot 'Semi-Annualkana­al'.
Bij het groepsbele­id wordt duidelijk dat de twee 'Current Branch'-kanalen nu gewoon zijn omgedoopt tot 'Semi-Annualkana­al'.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands