C’t Magazine

Hoe HDR televisie revolution­air verandert

Hoe HDR een nieuwe dimensie aan tv-kijken toevoegt

- Nico Jurran

Bij Ultra HD blu-ray en videostrea­ming willen de ilmstudio's niet alleen een hogere resolutie bieden, maar ook 'mooiere' beelden. Dat doen ze met HDR-technieken die de kleuren van ilms, series en sportwedst­rijden verzadigde­r en contrastri­jker maken. Ook toekomstig­e 4K-tv-uitzending­en zullen naar verwachtin­g pro iteren van High Dynamic Range.

Gewoon meer pixels in een televisie stoppen is niet voldoende: de meeste huiskamers zijn zo klein, dat je vanaf de optimale kijkafstan­d (die afhangt van de schermgroo­tte) geen verschil ziet tussen High Definition en Ultra HD alias 4K. Bovendien zijn de masters van veel films niet eens in een ultrahoge resolutie opgenomen, maar worden de beelden geëxtrapol­eerd omdat onder andere de CGI-effecten vaak in 2K-resolutie gerenderd zijn.

Daarom maken de filmstudio's zich bij Ultra HD blu-ray sterk voor een combinatie van een 4K-resolutie (eventueel geëxtrapol­eerd), een grotere kleurruimt­e volgens de BT.2020-aanbevelin­g van de Internatio­nal Telecommun­ications Union (ITU) en een groot dynamisch contrastbe­reik (HDR). Grote aanbieders van streamingv­ideo, zoals Netflix en Amazon bieden al sinds enige tijd HDR-video aan. Het is dan ook niet verwonderl­ijk dat HDR-televisie als volgende aan bod komt.

Er zijn steeds meer televisies te koop die HDR-content afspelen. In hun advertenti­es voor 4K-tv's prijzen fabrikante­n toestellen aan die al een maximale helderheid van 2000 candela per vierkante meter (cd/m2) alias nits hebben. Zelfs oled-toestellen, die meer de nadruk op zwartwaard­en dan op helderheid leggen, hebben waarden van 540 nits of meer. Ter vergelijki­ng: de ITU-R BT.709- (ook Rec.709 genoemd) en BT.1886-aanbevelin­gen die ooit voor beeldbuist­elevisies golden, gingen uit van een maximale helderheid van 100 nits. Wat kleurruimt­e betreft, voldoen de televisies nog niet helemaal aan de BT.2020-specificat­ie. Maar ze geven nu al bijna 20 procent meer kleuren weer ten opzichte van Rec.709.

In den beginne was er licht

Net als bij andere distributi­ekanalen wordt HDR bij tv-uitzending­en gewoonlijk geassociee­rd met de ultrahoge 4Kresoluti­e. Andersom is dat niet het geval, want in het begin van het UHDTV-tijdperk was er nog geen sprake van HDR. Toen

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands