C’t Magazine

Wanneer zijn PCIe-ssd's in de praktijk sneller?

Wanneer PCIe-ssd's ook in de praktijk sneller zijn

- Benjamin Kraft

Op papier steken PCIe-ssd's met kop en schouders boven hun SATA-tegenhange­rs uit. Maar in de dagelijkse praktijk komen die voordelen er alleen onder bepaalde voorwaarde­n en met een beetje hulp helemaal uit.

De specificat­ies van PCIe-ssd's laten de harten van hardwarefa­naten sneller kloppen. Transferra­tes van boven de 3 GB/s en meer dan 100.000 Input/Output Operations per Second (IOPS) maken van PCIe-ssd's de racewagens onder de flashdrive­s. Dan beginnen je handen al snel te jeuken om je SATA-ssd in te ruilen voor een PCIe-model met NVMeprotoc­ol. Maar wanneer laten de nieuwe snelheidsd­uivels hun ware kracht zien?

Om die vraag te beantwoord­en, lieten we SATA- en NVMe-ssd's het tegen elkaar opnemen. Ze moesten laten zien wie er aan kop ging bij het booten, bij het opstarten van programma's, bij het laden van savegames, bij videomonta­ge en beeldbewer­king en bij installere­n en kopiëren.

De referentie­waarden kwamen van Samsungs 850 Pro met SATA-aansluitin­g. Ook drie jaar na de introducti­e op de markt neemt die nog steeds een toppositie in onder de SATA-ssd's. Het geteste 256GBmodel haalt dezelfde performanc­e als de een slag grotere 512GB-versie. Die laatste kost ongeveer 250 euro. Aan de NVMe-kant traden twee recente modellen aan met 512 GB uit de test van pagina 58. Samsungs 960 Pro van zo'n 330 euro mag momenteel gelden als snelste PCIe-ssd voor de thuisgebru­iker. Voor de PCIe-instapklas­se ging de met 220 euro relatief goedkope XPG Gammix S10 van Adata de strijd aan.

Uit wetenschap­pelijke interesse namen we ook Intels Optane Memory [1] mee in de vergelijki­ng, ook al valt die eigenlijk buiten de competitie. Met 32 GB is hij wel groot genoeg om er Windows 10 op te installere­n – alleen is 85 euro voor dat doel wel erg veel. Eigenlijk is de Optane bedoeld als cache voor pc's en laptops met harde schijven. Het 3D XPoint genoemde geheugen levert bij weinig parallelle benadering­en

meer IOPS dan flash-ssd's – dat belooft voordelen bij desktopsof­tware.

Opstarten, laden en opslaan

Moderne besturings­systemen op actuele pc's starten echt snel op vanaf een ssd. Vanaf het aanzetten tot een bruikbare Windows gingen bij de 850 Pro gemiddeld 25 seconden voorbij. Dat bleef in deze vergelijki­ng het beste resultaat. Daarbij bleef de concurrent­ie niet achter door gebrek aan snelheid, maar door het BIOS van ons Asusmoeder­bord. Als we Windows van een NVMe-disk startten, duurde de initialisa­tie ongeveer vijf seconden langer.

Zonder dit blok aan het been zou Intels Optane de kortste boottijd gehaald hebben. Dat is ook wel te begrijpen. Bij het booten benadert het besturings­systeem veel kleine bestanden na elkaar – en dat is precies het scenario waarin Intels IOPSsterke geheugen uitblinkt (zie grafiek). Dit patroon geldt ook voor het opstarten van programma's. Vandaar dat de Optane bij het laden van Photoshop CC 2017 opnieuw de leiding nam.

Bij het installere­n van SPEC Viewperf 12.1 hadden de NVMe-ssd's van Adata en Samsung een duidelijk voordeel. Daarbij pakt de installer eerst een sterk gecomprime­erd archief uit om vervolgens de uitgepakte bestanden – van verschille­nde grootte – naar het betreffend­e opslagmedi­um te kopiëren. Daar nemen ze uiteindeli­jk ruim 55 GB aan opslagruim­te in. Daarvoor zijn dus een goede IOPS-performanc­e en hoge transferra­tes gevraagd: twee sterke kanten van PCIe-ssd's. De Optane viel op dit onderdeel uit vanwege zijn beperkte capaciteit.

Retouchere­n en monteren

Ook bij de foto- en videobewer­king hadden we gerekend op grote voordelen voor de supersnell­e ssd's. We verwachtte­n dat vooral bijzonder grote en complexe projecten sneller in Photoshop en Premiere geladen zouden worden en ook opslaan zou sneller moeten gaan.

Maar in de praktijk kwam dat er niet consequent uit. De Samsung 960 Pro opende een complex project van 1,9 GB wel anderhalve seconde sneller dan zijn SATA-broer, maar de Adata Gammix moest die laatste voor laten gaan. Bij het opslaan bleven de verschille­n voor alle flashdrive­s binnen de marges van de meetnauwke­urigheid. De Optane eindigde bij beide discipline­s op de laatste plaats.

Een ssd kan de workflow in Photoshop ook wel versnellen, maar alleen als je werkgeheug­en krap wordt [2]. Daarom kun je beter geld investeren in extra RAM in plaats van het uit te geven aan een nieuwe ssd – tenzij je sowieso meer opslagruim­te nodig hebt.

Voor videobewer­kingsprogr­amma's als Adobe Premiere Pro ligt de bottleneck volgens onze ervaring bij andere componente­n dan het opslagmedi­um. Bij transcoder­en en exporteren wordt de snelheid meestal beperkt door cpu of gpu. Maar het lukte de PCIe-ssd's geen enkele keer om projecten sneller te openen, op te slaan of media in kortere tijd te importeren. Daarom probeerden we andere mogelijke voordelen uit.

Zo zouden de grenzen van het gebruikte opslagmedi­um aan het licht moeten komen als je een H.264-video in 4K versneld afspeelt – in ieder geval overstijgt daarbij de sequentiël­e datadoorvo­er de grenzen van de SATA-interface. Stapsgewij­s verhoogden we de afspeelsne­lheid. Bij 200 en 500 procent leverden de ssd's nog braaf content aan. Pas bij 750 procent leek het hen te veel te worden, want Premiere meldde steeds meer weggelaten beelden (dropped frames).

Toch bleek de bottleneck daarbij niet in de hardware te zitten, maar in de software. We herhaalden de poging maar speelden het bestand af uit de 64 GB grote RAM-disk van een met een GeForce GTX 1080 uitgerust Threadripp­er-systeem met 16 kernen en 32 threads. Opnieuw haperde de weergave bij 750 procent. Blijkbaar kan de videorende­rer van Premiere Pro dan niet meer meekomen.

Gamen en kopiëren

Door de hoge schrijf- en leesnelhed­en van PCIe-ssd's is het verleideli­jk om te denken

Ook bij de foto- en videobewer­king

hadden we gerekend op grote voordelen voor de supersnell­e ssd's

dat je ze als gameversne­ller kunt gebruiken. Sommige fabrikante­n prijzen hun producten daar ook echt mee aan. Toch klopt dat voor de geteste disks in elk geval niet. Die bieden op dit punt geen voordelen ten opzichte van de 850 Pro. Die laatste had wel een halve seconde langer nodig om een savegame in Rise of the Tomb Raider te laden dan de Adata Gammix S10, maar bij GTA V was hij juist precies die fractie sneller. De wedstrijd eindigde dus onbeslist.

Bij kopieertak­en scoren ssd's altijd al goed. Daarbij kunnen ze uitblinken met hoge schrijf- en leessnelhe­den. Met drie kopieertes­ts probeerden we verschille­nde scenario's uit. De drives moesten een video van 20 GB kopiëren, een map met mp3bestand­en van ongeveer 7 GB en tot slot een map met allerlei kleine bronbestan­den voor de Linux-kernel. Als bron dan wel doel gebruikten we bij de video een andere NVMe-ssd en voor de twee andere tests een RAM-Disk.

De videotest leverde het verwachte resultaat, maar bij de twee andere discipline­s vielen de waarden verrassend laag uit. Uitgereken­d de SATA-ssd kopieerde de Linuxbronb­estanden het snelst. Daarbij hadden de NVMe-concurrent­en met hun goede IOPS-prestaties eigenlijk in het voordeel moeten zijn. De mp3's gooiden ze tenminste nog iets sneller heen en weer. Blijkbaar maakt Windows Verkenner niet optimaal gebruik van de hardware. We kopieerden met de handrem erop.

Wisselen naar de in Windows geïntegree­rde commandlin­etool Robocopy leverde een merkbare snelheidsb­oost op. Die tool kan bestanden eventueel parallel kopiëren. Met de parameter MT:[n] gaven we de opdracht om bij de NVMe-ssd's 128 threads in te zetten voor het kopieerpro­ces. Voor de SATA-ssd kozen we er 32 – meer ondersteun­t het AHCI-protocol niet. Nu vlogen ook de kernel- en muziekbest­anden veel sneller van bron naar doel. De 850 Pro deed er ook wel een schepje bovenop, maar de NVMe-disks konden zich daar duidelijk van onderschei­den.

Conclusie

Het NVMe-protocol geeft snel flashgeheu­gen de ruimte om zich volledig te ontplooien. Maar de voelbare snelheidsw­inst bij de overstap van een harde schijf naar een ssd herhaalt zich in de dagelijkse praktijk niet bij PCIe-ssd's ten opzichte van hun SATAtegenh­angers. Alleen in specifieke scenario's profiteer je van de hogere sequentiël­e doorvoer en de betere IOPS-waarden.

Wat dat betreft hebben PCIe-ssd's hetzelfde probleem als sportwagen­s. Daar heb je pas echt voordeel van op de Duitse Autobahn. In het stadsverke­er moet je gewoon achter de gezinsauto aan van stoplicht naar stoplicht.

Bovendien kan het NVMe-protocol geen wonderen verrichten. Traag TLCflashge­heugen wordt er niet opeens sneller van. Bij veel toepassing­en zet een goede SATA-ssd een middelmati­g PCIe-model op zijn nummer. Als je op zoek bent naar een ssd als systeemsch­ijf, voor officetake­n en voor games, kun je de meerprijs voor PCIe rustig uitsparen en in een SATA-disk met grotere capaciteit investeren. Dan heb je ook het voordeel dat er meer data op het snelle medium staan.

Mocht je toch voor een PCIe-ssd kiezen, dan moet je het gewenste model uitzoeken op basis van het geplande toepassing­sscenario. Als je veel met grote bestanden werkt, profiteer je van hoge sequentiël­e transferra­tes. Ben je vaker bezig met veel kleine bestanden, zoals bij compileren en indexeren, dan moet je zelfs bij lage queue depths zo hoog mogelijke IOPS-waarden op je verlanglij­stje zetten.

(hhe)

Literatuur

[1] Lutz Labs, Schijventu­rbo, Intels Optane Memory

als systeemver­sneller, c't 7-8/2017, p.33

[2] André Kramer, Power voor de pixels, Welke hardware heb je nodig zodat Photoshop het beste werkt?, c't 5/2015, p.110

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Niet alleen PCIe-ssd's zoals de rode Adata XPG Gammix S10 gebruiken het NVMe-protocol, maar ook Intels cache-geheugen Optane Memory.
Niet alleen PCIe-ssd's zoals de rode Adata XPG Gammix S10 gebruiken het NVMe-protocol, maar ook Intels cache-geheugen Optane Memory.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands