C’t Magazine

Hogere harddiskca­paciteit door MAMR

-

Western Digital heeft een nieuwe techniek geïntroduc­eerd om de capaciteit van harde schijven te verhogen: MAMR (Microwave Assisted Magnetic Recording). Dat moet tot het jaar 2025 harde schijven met een capaciteit van 40 TB mogelijk maken – bij gelijkblij­vende afmetingen.

De schijfcapa­citeit is alleen te vergroten door de ruimte die nodig is om een bit op te slaan te verkleinen. De magneetvel­dsterkte die nodig is voor het magnetiser­en stelt echter grenzen aan het verkleinen van de schrijfkop. Western Digital tackelt dat probleem nu met microwave-techniek en een andere productiet­echniek voor de kop.

De koppen worden verkleind door ze te vervaardig­en met het zogenaamde Damascene-proces. Daarbij worden materialen in vooraf ingeëtste verdieping­en aangebrach­t. Die verkleinin­g gaat echter gepaard met een afnemende magneetvel­dsterkte. Western Digital lost dat probleem op met een tweede chip. Op de schrijfkop wordt een microwave-transmitte­r (Spin Torque Oscillator) aangebrach­t die de magnetiser­ing van het materiaal ondersteun­t. De smallere datasporen lezen kan nog steeds met de convention­ele techniek. Western Digital wil met die technieken de datadichth­eid van op dit moment 1,1 Tbit per vierkante inch verhogen tot 4 Tbit. Daarbij wordt de convention­ele PMR (Perpendicu­lar Magnetic Recording) gebruikt. MAMR-schijven zouden daarom minstens zo snel moeten zijn als de huidige PMRschijve­n. Western Digital positionee­rt de MAMR-schijven vooral als dataopslag voor big-data-toepassing­en, niet voor desktoppc's. Daarbij zullen niet alleen de kosten voor de nieuwe schijven meespelen, maar ook dat dergelijke hoge capaciteit­en in de meeste pc's niet nodig zijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands