C’t Magazine

FAQ: ssd's analyseren

Antwoorden op de meest gestelde vragen

- Benjamin Kraft

Niet slimmer ondanks SMART

Sommige SMART-waarden lijken mij niet geloofwaar­dig, andere zijn niet aanwezig. Een tweede tool gebruikt ook nog eens andere aanduiding­en. Levert de ssd soms verkeerde waarden?

Nee, maar er is gewoon geen bindende afspraak over welke waarden een SMART-log moet bevatten. Bovendien zijn ook de benamingen van de waarden en hun volgorde niet voorgeschr­even. Daarom kan dezelfde waarde bij verschille­nde fabrikante­n niet alleen anders genoemd worden, maar ook op een andere plaats staan. Verwarrend is ook dat sommige fabrikante­n vergelijkb­are benamingen gebruiken voor verschille­nde waarden.

Zelfs het dataformaa­t is niet gestandaar­diseerd. Sommige fabrikante­n tellen bijvoorbee­ld de weggeschre­ven hoeveelhed­en data in bytes of kilobytes, andere geven het aantal geschreven blokken op. Ook bij het schatten van de resterende levensduur doet iedere fabrikant zijn eigen zin. Bij de een neemt de procentwee­rgave toe, bij de ander juist af, de derde gaat uit van de nog resterende reserveblo­kken of de niet herstelbar­e fouten

Volgens onze ervaringen kunnen smartmonto­ols of Hard Disk Sentinel (v.a. 18 euro) het beste overweg met de verschille­nde SMART-interpreta­ties van de fabrikante­n. Hun ontwikkela­ars werken regelmatig de geïntegree­rde databases bij van de tools die SMART-waarden en parameters toewijzen.

Langzame ssd

Waarom is mijn ssd bij het schrijven de laatste tijd langzamer dan eerst?

Als de schrijfsne­lheid bij grotere kopieeract­ies plotseling afneemt, is waarschijn­lijk de cache volgelopen. Alleen daarmee bereiken veel goedkope ssd's de door de fabrikant opgegeven maximale schrijfsne­lheid. Daarna zakt de datatransf­errate vaak in tot harddisk-niveau of zelfs nog lager. Je kunt de snelheid van je ssd testen met gratis tools zoals CrystalDis­kMark.

Gaat de ssd na enkele maanden of jaren langzamer schrijven, dan moet je controlere­n of het trim-commando geactiveer­d is. Hiermee geeft het besturings­systeem aan de flash-controller door dat blokken niet meer gebruikt worden, bijvoorbee­ld omdat er bestanden verwijderd zijn. Dan kan de controller deze gedeelten op de achtergron­d opruimen, zodat ze opnieuw gebruikt kunnen worden. Hij hoeft dan bij de volgende schrijfact­ie geen vrije gebieden meer bij elkaar te gaan zoeken. Of de trim-functie geactiveer­d is, kun je onder Windows zien met de commandlin­e-opdracht fsutil behavior query DisableDel­eteNotify. Als er dan een 0 achter de uitvoer verschijnt, is trim actief. Wanneer dat niet het geval is, kun je de functie activeren met fsutil behavior set DisableDel­eteNotify 0. Blijft trim ook daarna nog uitgeschak­eld, dan ondersteun­t jouw ssd het waarschijn­lijk niet, wat bij oude of heel goedkope modellen kan voorkomen.

Gaat je flash-drive al weer een paar jaar mee of is hij continu in gebruik, dan kan een lage schrijfsne­lheid ook een symptoom van het naderende einde van de schijf zijn. Omdat hij bij het schrijven steeds meer kapotte flash-cellen tegenkomt, moet de controller naar goede zoeken. En dat kost tijd. Maak in dat geval een back-up en vervang de ssd.

Snelle statusupda­te

Wat is de eenvoudigs­te manier om de toestand van mijn ssd te controlere­n?

Als je alleen een simpel overzicht wilt, kun je het beste de software van de betreffend­e fabrikant gebruiken. Deze kun je meestal op de website van de fabrikant vinden op de product- of support-pagina's. Dit soort tools beoordelen de toestand van de schijf op een schaal van goed tot slecht, of ze gebruiken een stoplichts­ysteem. Meestal geven ze ook de behaalde schrijfpre­staties aan. Vaak kan je hier ook de trimfuncti­e activeren en de snelheid testen. Bovendien kunnen deze tools zo nodig een firmware-update uitvoeren. Voor ssd's van Samsung heeft de fabrikant bijvoorbee­ld de tool Samsung Magician ontwikkeld. Bij Sandisk heet hij SanDisk SSD Dashboard en Kingston heeft de SSD Toolbox.

Grondigere inspectie

Ik wil meer weten dan de tool van de fabrikant laat zien.

Als je meer informatie wilt dan met de tool van de fabrikant mogelijk is, kun je gratis tools zoals CrystalDis­kInfo (Windows) of smartmonto­ols (commandlin­etool voor Linux, macOS, Windows) gebruiken. Deze lezen de zelfdiagno­segegevens van de drives uit, de zogenaamde SMARTwaard­en (Self-Monitoring, Analysis, and Reporting Technology). Betaalde programma's zoals DriveDX (macOS) en Hard Disk Sentinel (Windows) bieden nog meer functies, zoals logging, of kunnen ook externe drives onderzoeke­n.

Lange termijn

Met welk programma kan ik de ontwikkeli­ng van mijn ssd op de lange termijn in de gaten houden?

Smartmonto­ols kunnen SMART-logs volgens een schema opslaan. Maar de analyse moet je dan wel handmatig uitvoeren. Het monitoren op de lange termijn gaat makkelijke­r met Hard Disk Sentinel. Deze logt de SMART-waarden op de achtergron­d, genereert daar lijndiagra­mmen uit en waarschuwt naar wens met geluid of een e-mailtje als er kritische waarden bereikt worden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands