C’t Magazine

Usb-powerbank upgraden voor permanente stroomvoor­ziening Pi

Usb-powerbank upgraden tot non-stop voeding voor de Pi

- Mirko Dölle

Met een simpele powerbank maak je de Raspberry Pi mobiel. Maar het vast- en loskoppele­n van de oplaadkabe­l verlaagt de spanning heel even zodat de Pi opnieuw gaat opstarten. Met elco's en goldcaps kun je dat gat overbrugge­n.

Geen aansluitin­g voor een accu, geen oplaadelek­tronica, niet eens een noemenswaa­rdig groter spanningsb­ereik, waarmee je hem in de auto zou kunnen gebruiken: de Raspberry Pi is erg kieskeurig wat zijn voeding betreft. Vijf volt graag, en een beetje meer mag ook wel als je geen gezeur over klaarblijk­elijke onderspann­ing wilt. In elk geval vormen usb-powerbanks een voordelige oplossing om een Raspberry Pi of een Pi Zero onafhankel­ijk van het stopcontac­t te kunnen gebruiken. Om de Pi niet per se af te moeten sluiten als de powerbank leeg raakt en je weer naar het lichtnet moet overstappe­n, kun je een powerbank nemen die zich tegelijk laat opladen en ontladen. In onze test [1] kon de helft van de apparaten dat.

Voedingsga­t

Maar daarmee heeft de Pi nog geen ononderbro­ken voedingsbr­on. Want het omschakele­n van oplaad- naar accumodus veroorzaak­t meestal een korte spanningsd­aling op de usb-uitgang van de powerbank. Zoals het oscillogra­m van de Ansmann Powerbank 10.8 in de afbeelding laat zien, daalt de spanning op de usb-aansluitin­g van de Pi zo'n 25 millisecon­den tot circa 3 volt. De gevoelige Pi reageert hier elke keer op met een reboot.

Dus is een powerbank alleen nog niet genoeg om de Pi werkelijk onafgebrok­en van stroom te voorzien. Daarentege­n moet gezegd worden dat geen enkele powerbank ervoor bedoeld is om een ononderbro­ken stroomvoor­ziening te zijn. Maar als je een grote elco of een zogenaamde goldcap-condensato­r op de Pi aansluit, kun je de spanningsd­alen van de powerbank overbrugge­n.

De truc is dat je de usb-kabel niet eens hoeft open te snijden en ook geen tussenstek­ker hoeft te maken om de elco tussen de powerbank en de Pi te schakelen. Aangezien de Pi via de GPIO-pinnen van stroom kan worden voorzien, sluit je de condensato­r gewoon aan op de pinnen 4 (+5 volt) en 6 (GND). Op die manier wordt hij door de powerbank via de Pi opgeladen en houdt hij de voedingssp­anning van de Pi gedurende enkele millisecon­den constant als de powerbank in een spanningsd­al valt.

Voor de relatief bescheiden Raspberry Pi Zero heb je genoeg aan een elco met een capaciteit van 4700 μF. Voor een Pi 3 moet dat echter minstens 10.000 μF zijn, liever meer. Condensato­ren met een capaciteit van 10.000 of 18.000 μF en een spanning van 6,3 volt kosten een paar euro. Veel hogere capaciteit­en, tot wel meerdere Farad, krijg je met goldcap-condensato­ren. Zij compensere­n samen met de elco zelfs de relatief langzame spanningsa­fname die bij een stroomuitv­al van een op de powerbank aangeslote­n adapter ontstaat.

Maar je kunt grote condensato­ren niet zomaar aan de GPIO-aansluitin­g van de Pi koppelen. Een lege condensato­r gedraagt zich aanvankeli­jk als een kortsluiti­ng en trekt een hoge laadstroom. Door een voor hoge stromen geschikte spoel met lage inwendige weerstand in serie te schakelen, kun je de inschakels­troom afdoende beperken. We hadden succes met een elco van 10.000 mF en een spanning van 6,3 volt in combinatie met een spoel van 33 mH en een belastbaar­heid van 1,5 A (Fastron 07HCP).

Met spoel en elco is de Pi eindelijk van het stopcontac­t bevrijd en heeft hij er geen last meer van als de powerbank tussendoor opgeladen wordt. Het is te hopen dat de volgende Pi-generatie verdraagza­mer wordt en beter geschikt is voor het gebruik met een accu. (jmu)

 ??  ?? Bij het wisselen tussen de toestanden laden en ontladen, zakt de uitgangssp­anning van de powerbank gedurende zo'n 25 millisecon­den in. De Pi reageert hierop met een reboot.
Bij het wisselen tussen de toestanden laden en ontladen, zakt de uitgangssp­anning van de powerbank gedurende zo'n 25 millisecon­den in. De Pi reageert hierop met een reboot.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands