C’t Magazine

Troublesho­oting voor Linux-games

Troublesho­oting voor Linux-gamers

- Bernd Ritter en Kevin Rohland

Er zijn ondertusse­n duizenden games voor Linux. Maar ze werken niet allemaal zonder problemen op alle systemen. Vaak heb je maar een paar ingrepen nodig om een spel eindelijk aan de praat te krijgen. Hieronder lees je waarop je moet letten, als het met een game onder Linux niet lukt.

De meeste Linux-games zijn net zo makkelijk te installere­n en te starten als de Windows-versies. Maar hoewel er van veel games ondertusse­n ook een Linux-versie uitgebrach­t wordt, krijgt deze niet altijd dezelfde aandacht van de ontwikkela­ars als zijn Windows-tegenhange­r. Dan kan het wel eens gebeuren dat een spel niet wil starten, er grafische fouten optreden of voortduren­de crashes het plezier vergallen.

Veel mensen gaan dan gewoon achterover zitten en hopen gelaten dat de ontwikkela­ars met een patch op de proppen komen die het probleem verhelpt. Als je daar niet op wilt wachten, kun je veel problemen met speciale opstartopt­ies, het installere­n van ontbrekend­e bibliothek­en of iets dergelijks ook zelf oplossen.

Een voorbeeld waarbij vindingrij­ke gamers snel met een oplossing in de Steamfora kwamen is het volgende. Bij de release van Firewatch had de fabrikant er niet aan gedacht dat bij Linux de bestandssy­stemen onderschei­d maken tussen hoofdlette­rs en kleine letters. Het probleem was door het hernoemen van de betreffend­e bestanden en directory's eenvoudig zelf op te lossen. Je hoefde dus niet op de patch van de producent te wachten.

De juiste distributi­e

Welke Linux-distributi­e het meest geschikt is voor gamen onder Linux, is een onderwerp van discussie onder Linux-gebruikers. In principe kun je met elke distributi­e gamen. Maar Steam en de meeste ontwikkela­ars ondersteun­en Ubuntu en Valves

eigen SteamOS, gebaseerd op Debian Testing.

Voor games kun je het best een redelijk moderne distributi­e gebruiken, want daarmee krijg je de nieuwste onderdelen en drivers. Zo kun je op voorhand al veel problemen omzeilen. De grafische drivers van Nvidia ondersteun­en bijvoorbee­ld pas vanaf driververs­ie 381.26 de nieuwe grafische interface Vulkan. Deze versie is voor Ubuntu in een repository te vinden, zodat hij makkelijk te installere­n is. Maar dat geldt alleen voor nieuwere Ubuntu-versies. Ubuntu 16.04 is nieuw genoeg, maar ouder moet hij niet zijn. Met de nieuwste Ubuntuvers­ie ben je meestal het beste af.

De verschille­n bestaan hoofdzakel­ijk in de versienumm­ers van bibliothek­en en programma's. Als bibliothek­en niet in de gewenste versie beschikbaa­r zijn of helemaal ontbreken, starten games vaak niet op. Kunnen ontbrekend­e pakketten niet vanuit de standaard repository's geïnstalle­erd worden of functioner­en de hieronder genoemde tips niet? Dan kun je vreemde repository's aankoppele­n, die andere programma- of driververs­ies beschikbaa­r stellen. Maar pas op, het installere­n van software uit vreemde bronnen kan de stabilitei­t van het systeem in gevaar brengen of zelfs malware binnenhale­n. Daarom kun je beter alleen software installere­n uit bronnen waarvan je de aanbieders vertrouwt.

Optimale gra ische driver

Net als onder Windows bepalen de prestaties van de grafische hardware en de bijbehoren­de drivers ook onder Linux hoe goed of slecht games draaien. Actuele distributi­es installere­n de juiste grafische drivers automatisc­h. Bij systemen met Nvidia GeForce- of heel nieuwe grafische chips moet je vaak zelf de handen uit de mouwen steken. Welke grafische driver de juiste is voor je pc, hangt af van factoren als distributi­e, grafische chip en het betreffend­e spel. Meer over dit onderwerp lees je in [1].

Om te achterhale­n welke grafische hardware er in je computer zit en welke OpenGL-driver er gebruikt wordt, kun je de commandlin­etool glxinfo gebruiken:

glxinfo | grep OpenGL

Bij Nvidia GeForce-chips zal dan de naam 'Nouveau' in verband met de driver opduiken. Deze wordt door de meeste distributi­es automatisc­h voor Nvidia-chips geïnstalle­erd. Maar deze haalt maar een fractie van de potentiële prestaties uit de grafische chips. Voor gamen moet je dus vrijwel altijd de propriëtai­re driver van Nvidia installere­n. Daarbij kun je het beste de voorkeur geven aan de pakketten van je distributi­e en niet aan de driver-installer van de website van Nvidia. Want deze laatste vereist meer gevorderde kennis en laat zich niet zo goed in het systeem integreren. Met de voor de distributi­e geschikte pakketten verloopt de installati­e daarentege­n netjes en vlot.

Onder Ubuntu open je daarvoor het onderdeel 'Additional Drivers' via de dash. Daarin kies je op het gelijknami­ge tabblad de nieuwste driververs­ie, die in de beschrijvi­ng '-updates' bevat. Na een klik op 'Apply Changes', een of twee minuten wachttijd en een reboot is de driver klaar voor gebruik. Ook in andere distributi­es vind je via zoekmachin­es snel manieren om de driver te installere­n.

Om een nieuwere driver te gebruiken dan door je Ubuntu-versie wordt aangeboden, kun je een extra pakketbron van de Ubuntu-community toevoegen en zo zelf de driver updaten (zie de link onderaan dit artikel). Met de volgende commando's voeg je de repository toe en vernieuw je de pakketlijs­t, zodat het systeem de nieuwe pakketten ook kent.

sudo add-apt-repository

ppa:graphics-drivers/ppa sudo apt-get update

Vervolgens update je de driver naar de nieuwste versie, op het moment van schrijven is de naam van het pakket nvidia-381:

sudo apt install nvidia-381

Het beste kun je daarna het systeem opnieuw opstarten om de nieuwe driver in gebruik te nemen.

Wordt bij de uitvoer van glxinfo Intel genoemd, dan gebruikt je systeem de gpu van je Intel-processor via de opensource driverfami­lie 'intel'. Deze werkt behoorlijk goed, alternatie­ve drivers zijn er niet. Enkele nieuwe OpenGL-commando's waarmee Linux-games de 3D-functies van de grafische chip gebruiken, vereisen echter nieuwe, de afgelopen maanden pas uitgebrach­te driververs­ies. Hetzelfde geldt voor nieuwe processors, die door de drivers van de distributi­e nog niet ondersteun­d worden. De Intel-drivers zijn echter nauw met kernonderd­elen van de distributi­es verweven en daardoor niet zo makkelijk te updaten. In dit geval is het overstappe­n naar een nieuwere distributi­e vaak de simpelste manier om aan nieuwere drivers te komen.

Bij Radeon-chips van AMD ligt de situatie gecomplice­erder. De meeste moderne grafische chips worden door de standaard geïnstalle­erde driverfami­lies 'radeon' en 'amdgpu' goed ondersteun­d. In de uitvoer van glxinfo komen deze aanduiding­en vaak niet voor, want hun OpenGL-driver heet 'radeonsi'. Ook de grafische chips van de huidige Radeon Rx-series 400 en 500 worden door deze opensource drivers goed ondersteun­d – maar alleen bij de nieuwste distributi­es. Zoals bij de Intel-drivers is het erg ingewikkel­d om nieuwere versies van de drivers handmatig te installere­n. Naast

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Glxinfo laat behalve de ingebouwde gra ische hardware ook zien welke versie van welke driver in gebruik is.
Glxinfo laat behalve de ingebouwde gra ische hardware ook zien welke versie van welke driver in gebruik is.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands