C’t Magazine

Inhoud 1-2/2018 Software

- www.ct.nl/softlink/1801006

Internetse­rviceprovi­der BIT heeft getoetst wat de gemiddelde Nederlands­e werknemer met een kantoorbaa­n weet over de begrippen die vaak in het nieuws komen en betrekking hebben op cybercrime. Uit het onderzoek bleek onder andere dat 65 procent van de Nederlands­e werknemers geen wachtwoord­manager gebruikt om zijn of haar wachtwoord­en veilig in op te bergen.

Achttien procent van de ondervraag­de werknemers heeft zelfs geen enkel idee wat een wachtwoord­manager is. Jongeren zijn wel meer bekend met het gebruik van een wachtwoord­kluis als Keepass en LastPass. 38 procent van de werknemers schrijft wachtwoord­en nog op papier omdat ze niet te onthouden zijn en 18 procent stuurt zichzelf een mailtje met wachtwoord­en. Wachtwoord­generators en afwisselin­g van leestekens worden ook maar weinig ingezet. Meer dan de helft van de ondervraag­de personen hergebruik­en een wachtwoord voor meer dan drie logins, een praktijk die al jarenlang expliciet wordt afgeraden.

Termen als social engineerin­g en CEOfraude zijn het minst bekend bij de ondervraag­de groep. Phishing, malware, malvertisi­ng en ransomware scoren wel goed (resp. 82, 75, 68 en 70 procent). Wat BIT opviel is dat de kennis bij werknemers van 55 jaar of ouder hoger lag dan bij de groep van 18 tot 34 jaar. Op de vraag welke maatregele­n hun werkgevers hebben genomen om werknemers bewust te maken van cybercrime gaf ruim veertig procent als antwoord dat er een reglement met veiligheid­smaatregel­en is opgesteld dat aan elke werknemer is uitgelegd. BIT heeft deze resultaten en meer vastgelegd in het rapport Internet Eigenwijs 2017 (zie de link). (avs)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands