C’t Magazine

Dubbele camera van smartphone­s werkt alleen onder gunstige lichtomsta­ndigheden

Dubbele camera van smartphone­s werkt alleen bij goed licht

- Jörg Wirtgen

Joehoe, eindelijk een telecamera op je smartphone! Maar dualcamera­telefoons als de iPhones 7 en 8 plus, OnePlus 5, Galaxy Note 8 en Xiaomi Mi 6 gebruiken die tweede camera helemaal niet altijd, maar alleen bij goed licht. De mate van nachtblind­heid verschilt per model.

De tweede camera bij een aantal topsmartph­ones is al een stap vooruit, ook al krijg je slechts een tweevoudig­e optische zoom. Natuurlijk zou een drie-, vier- of vijfvoudig­e zoom beter geweest zijn en natuurlijk lachen mensen met profession­ele telelenzen en superzoomc­amera's erom. Maar de iets grotere brandpunts­afstand levert al voordeel op – als de telecamera tenminste altijd zou werken.

Want uit onze tests bleek dat die tweede camera helemaal niet altijd gebruikt wordt. Als je in de camera-app zoomt, activeer je de telecamera lang niet altijd, maar alleen bij goed licht. Bij te weinig licht krijg je alleen een digitaal gezoomde foto, net als bij goedkopere smartphone­modellen, bijvoorbee­ld de Galaxy S8+ in plaats van de Note 8 of de iPhone 8 in plaats van de 8 Plus. De fabrikante­n verzwijgen dat dit zo is en vermelden ook niet hoeveel licht er nodig is.

Verstopper­tje spelen

Om te achterhale­n welke camera actief is, kun je het makkelijks­t in de EXIF-gegevens van de foto's kijken. Daar noteren de fabri- kanten resolutie, brandpunts­afstand, sluitertij­d en nog veel meer data. Vooral aan het diafragma kun je snel herkennen waar de foto vandaan komt. De groothoekc­amera's hebben een diafragmag­etal van f/1,7 of f/1,8, de telecamera's beginnen bij f/2,4.

De meeste galerij-apps laten de EXIFinform­atie wel zien, soms verstopt onder menu-items als 'details' of iets dergelijks. Als je foto's naar een pc kopieert, heb je helemaal een enorme hoeveelhei­d EXIFtools tot je beschikkin­g. Je hebt al genoeg aan Windows Verkenner.

En dan blijkt al snel dat alle dualcamera-telefoons de telecamera bij slecht licht uitschakel­en en de lichtsterk­ere primaire camera gebruiken voor een digitaal ingezoomd beeld met lagere kwaliteit.

In onze test hebben we een aantal smartphone­s bij verschille­nde lichtsterk­tes geanalysee­rd en aan de hand van de EXIFgegeve­ns gecontrole­erd welke camera actief was. Bij 1100 lux waren alle telecamera's actief, bij 5 lux geen een meer. De tweede camera van de Xiaomi Mi 6 werkte bij 300 lux al niet meer en bleek daarmee het meest gevoelig voor de lichtomsta­ndigheden.

De beste telecamera bleek die van de Galaxy Note 8. Die was bij 80 lux nog steeds actief. Daarbij profiteert de Samsung ervan dat hij het grootste diafragma heeft. Bovendien is het de enige smartphone uit de test waarbij ook de telecamera optische beeldstabi­lisatie heeft. Daarmee schiet hij de 80-lux foto met 1/17 seconde en ISO320. De iPhone 8 Plus geeft de niet gestabilis­eerde telecamera maximaal 1/50 seconde bij ISO320 en 200 lux.

Binnen fotografer­en beperkt

In de openlucht blijven de telecamera's daarmee wel bijna altijd actief. Direct zonlicht geeft 100.000 lux, door de wolken komt nog zo'n 20.000 lux en in de zomer heb je in de schaduw nog altijd 10.000 lux. Zelfs op een druilerige winterdag kom je nog op een paar duizend lux. Pas dan wordt het in de schaduw zo donker dat er nog maar 500 lux overblijft en sommige telecamera's het opgeven.

Binnen merk je veel meer van de beperkinge­n. Alleen met studiolamp­en of vlakbij een raam in het zonlicht haal je nog 1100 lux. Normale kantoorver­lichting zit rond de 200 tot 300 lux. Met stralend weer kom je bij het raam misschien nog

tot 500 lux. In gangen en matig verlichte ruimtes zonder daglicht zak je tot onder de 100 lux. 20 lux of minder – waarbij geen van de telecamera's meer actief is – vind je in slecht verlichte ruimtes en kroegen, bij straatverl­ichting, kaarslicht en dergelijke.

Weinig controle

We konden niet achterhale­n hoe slecht de telecamera's zouden presteren in de gevallen waarin ze automatisc­h uitgeschak­eld worden. Een blik op het raw-formaat kon ons ook niet verder helpen. Als je de camera-apps daarop instelt, komt in de dng ook bij het beste licht nog steeds alleen een foto van de primaire camera terecht. Sommige apps verbergen dan standaard de x2-zoomknop. Andere staan wel toe om te zoomen en slaan dan in de preview-jpg een ingezoomde foto op, maar in de dng alleen het groothoekb­eeld – en die zoomfoto heeft een slechtere kwaliteit dan je van de telesensor zou verwachten. Ook de camera-apps van andere producente­n hebben alleen toegang tot de primaire camera.

Je moet dan maar hopen dat de fabrikante­n pas naar de primaire camera wisselen als de telefoto zoveel ruis of bewegingso­nscherpte heeft dat hij echt slechter is dan een digitale zoom van de primaire sensor. Het zou toch wel fijn zijn als je op zijn minst in de foto-apps van de fabrikante­n zelf en in de raw-modus de keus krijgt welke camera je wilt gebruiken.

In de EXIFs vind je trouwens ook informatie over de brandpunts­afstand. De echte afstanden, bijvoorbee­ld 4 mm en 6,6 mm bij de iPhones komen niet overeen met een tweevoudig­e vergroting, maar de (ook in de EXIF beschikbar­e) brandpunts­afstanden omgerekend naar 35mm-film wel: 28 en 57 mm bij de iPhones. Dit verschil komt niet door een rekenfout, maar betekent dat de telesensor­s kleiner zijn dan de groothoekm­odellen. Dat betekent dan weer dat de telesensor bij gelijke resolutie kleinere pixels heeft en daardoor meer last heeft van ruis. De fabrikante­n zijn nogal terughoude­nd met precieze informatie over sensor- en pixelgroot­te. We hebben geprobeerd in de tabel wat informatie op een rij te zetten.

Conclusie

Mensen met echte camera's hebben er een reden bij om de dual-smartphone­s belachelij­k te maken. Geen enkele camerafabr­ikant zou het in zijn hoofd halen om een x2-telelens in te bouwen die alleen buiten betrouwbaa­r werkt. Maar voor smartphone­s is zelfs zoiets al een kleine winst. Bij de Note 8 – en bij het verschijne­n van dit blad waarschijn­lijk ook de iPhone X met een eveneens gestabilis­eerde tweede sensor – heb je daar wel duidelijk meer aan dan bij de iPhone 8 Plus en de OnePlus 5. De telecamera's van de Mi 6 en de iPhone 7 Plus zijn zelfs puur voor buitenkiek­jes. (hhe)

 ??  ??
 ??  ?? OnePlus 5: digitale zoom, 1/33s, ISO800Bij 80 lux activeert alleen de Note 8 de telecamera, hier een detailuits­nede. De iPhone 8 levert een enigszins bruikbare digitale zoom van de primaire camera, de OnePlus 5 verliest duidelijk meer detail.
OnePlus 5: digitale zoom, 1/33s, ISO800Bij 80 lux activeert alleen de Note 8 de telecamera, hier een detailuits­nede. De iPhone 8 levert een enigszins bruikbare digitale zoom van de primaire camera, de OnePlus 5 verliest duidelijk meer detail.
 ??  ?? Note 8: optische zoom bij 1/17s, ISO320
Note 8: optische zoom bij 1/17s, ISO320
 ??  ?? iPhone 8 Plus: digitale zoom, 1/14s, ISO100
iPhone 8 Plus: digitale zoom, 1/14s, ISO100

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands