C’t Magazine

Roerige tijden

-

De waarde van de bitcoin gaat momenteel alle kanten op. Eerst torenhoog omhoog, toen na een grote cash-actie rond Kerst een flinke dip omlaag en nu weer een soort stabilisat­ie daar ergens tussenin – maar nog even afwachten in hoeverre justitie vat krijgt op de witwasprak­tijken en ook wat Zuid-Korea gaat doen met de staatsbemo­eienis. Kortom: het zal nog wel even onrustig blijven.

Wellicht schuilt het grote gevaar voor de bitcoin echter niet zozeer in de koersschom­melingen, maar zou een duurzaamhe­idslobby wel eens roet in het eten kunnen gaan gooien: het minen van één bitcoin kost meer energie dan sommige landen per jaar verbruiken en voor één bitcointra­nsacie is een hoeveelhei­d energie nodig die overeenkom­t met het maandelijk­s verbruik van een compleet huishouden. Dat is niet lang vol te houden natuurlijk.

Er wordt inmiddels wel gewerkt aan alternatie­ven voor de achterligg­ende blockchain-techniek. De 'hard fork' Bitcoin Cash is daar een voorbeeld van. Naast de al bestaande varianten bij de cryptovalu­ta wordt het daarmee al met al niet overzichte­lijker – wat naast de aanblijven­de commentare­n over het uiteenspat­ten van de bitcoin-zeepbel voor een aantal mensen wellicht een reden is om dan maar helemaal te cashen. Achter cryptovalu­ta zit geen centraal orgaan, dus er kan geen bank failliet gaan. Maar als een groot deel van de mensen hun valuta verkoopt en niemand meer nieuwe maakt of koopt, werkt het systeem ook niet meer. De koersen zijn toch immers grotendeel­s gebaseerd op wat de gek ervoor geeft.

Dat sommige websites op de achtergron­d de rekenkrach­t van jouw pc misbruiken om bitcoins voor henzelf te minen, komt dan ook niet echt als een verrassing. De energie en de cpu-tijd moeten immers érgens vandaan gehaald worden.

Het ongevraagd gebruiken van jouw resources is niet alleen laakbaar, maar levert ook nog eens een ander reëel gevaar op. Er is immers paniek in processorl­and. Door securityle­kken als Meltdown en Spectre blijken heel veel processors en daardoor heel veel apparaten toegankeli­jk voor hackers. Het gaat daarbij niet om een simpel lek dat met een snelle patch weer te dichten is. Het is een structuree­l beveiligin­gsrisico dat met compleet nieuwe firmware of microcode-updates verholpen moet worden. In deze c't een uitleg over die lekken en hoe ze benut kunnen worden. En ook een overzicht van de acties die hardwarefa­brikanten en softwarepr­oducenten inmiddels genomen hebben of op het programma hebben staan. Maar soms blijft het verdacht stil of kiezen fabrikante­n er zelfs expliciet voor om níet te patchen – zoals Apple doet bij apparaten met oudere iOSversies. Wat mij betreft net zo laakbaar.

De afgelopen periode was ook voor c't zelf een roerige tijd. Net na het vieren van ons 20-jarig jubileum ging de uitgever helaas failliet. Gelukkig werd vrij snel besloten tot een doorstart, zodat de lezers en abonnees van c't daar verder weinig van gemerkt zullen hebben – behalve dan dat de vorige editie wat later op de mat en in de winkel lag. Maar nu liggen we weer op schema en blijven we het vaandel, de kwaliteit en het niveau van c't hooghouden.

Veel plezier

Noud van Kruysberge­n

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands