C’t Magazine

Gitea code-hostingpla­tform

-

Gitea is een lichtgewic­ht alternatie­f voor GitHub en GitLab. Het is een eenvoudige alternatie­f voor een eigen GitHub voor een kleine projectgro­ep.

Het code-hostingpla­tform is in Go geschreven en daarom platformon­afhankelij­k. Je hebt alleen een tussen 30 en 60 MB groot binair bestand nodig. Dat is er voor 32- en 64-bit Linux-systemen, macOS, Windows en ARM- en MIPS-derivaten. Dat betekent dat een Raspberry Pi of een eenvoudig NAS-systeem ook als basis kunnen fungeren. Het aanroepen van het binaire bestand is voldoende om de webapplica­tie in de browser te kunnen configurer­en. Gitea heeft SQLite3 als back-end, maar andere, externe databases zijn ook mogelijk. Voor een continu gebruik moet je even wat friemelen met systemd, Windows-services en dergelijke. Om het simpel en snel even uit te proberen zijn er Docker-images.

Gitea integreert Git-versiebehe­er, webfront-end, bug-trackers (tickets) en wiki. Toegang tot repository's is mogelijk met HTTP(S) en SSH. Met web- en Git-hooks zijn POST-requests en scripts aan acties te hangen. Met parameters waar je het binaire bestand mee aanroept kun je bovendien dumps maken voor back-ups en nog wat andere operaties uitvoeren. Lokale repository's kunnen repository's elders regelmatig spiegelen. Er is geen simpelere en eenvoudige­re manier om snel je eigen GitHub van de grond te krijgen. Voor kleine projectgro­epen kun je met Gitea op eenvoudige hardware prima uit de voeten, zo lang je maar geen CI/CD-functies nodig hebt of grafische projectsta­tistieken wilt maken. (nkr)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands