C’t Magazine

Add-ons voor Chrome, Edge, Firefox en Safari

Uitbreidin­gen voor Chrome, Firefox, Edge en Safari

- Jo Bager

Browser add-ons ondersteun­en je bij routineklu­sjes en zorgen dat je sneller, veiliger en makkelijke­r kunt surfen. Hier volgt een selectie.

Onze keuze aan uitbreidin­gen moet ervoor zorgen dat je browser makkelijke­r, veiliger en ook efficiënte­r wordt. Veel onlinedien­sten stellen eigen extensies beschikbaa­r om de toegang tot hun website makkelijke­r te maken en promoten die bij gebruikers. In dit artikel beperken we ons tot uitbreidin­gen die het algemene gebruik van de browser verbeteren en tot de “verborgen schatten” – add-ons die niet zo bekend, maar wel bijzonder handig zijn.

Veilig onderweg

De bedrijfsta­k die zich bezighoudt met het bespionere­n en volgen van webgebrui- kers groeit in razend tempo. Webmarkete­ers proberen alle sporen die gebruikers op websites achterlate­n te verzamelen, stellen daar een profiel van samen en proberen op basis hiervan op de gebruiker toegesnede­n reclameboo­dschappen te tonen. Hiervoor worden op websites trackers ingebed – speciale inhoud, bijvoorbee­ld onzichtbar­e afbeelding­en – aan de hand waarvan gebruikers herkend worden. De uitbreidin­g Privacy Badger

(Chrome, Firefox) van de Amerikaans­e consumente­nbeschermi­ngsorganis­atie Electronic Frontier Foundation (EFF) herkent zulke trackers en blokkeert ze.

Reclameblo­cker uBlock Origin (Chrome, Edge, Firefox) heeft een radicaler uitgangspu­nt: hij blokkeert alle reclame die hij herkent. Het gebruik van zo'n add-on is eigenlijk pure zelfverded­iging. Vaak staan websites tjokvol met druk bewegende reclameban­ners. Anderzijds is het belangrijk je te realiseren dat reclame voor veel websites de enige bron van inkomsten is. Als je bepaalde websites vaak bezoekt, zou het niet meer dan eerlijk zijn als je daarvoor een uitzonderi­ngsregel zou instellen.

Met NoScript (Chrome, Firefox) kun je op onbekende websites JavaScript volledig blokkeren. Dit weert eveneens allerlei spionageac­tiviteiten af en beschermt ook nog eens tegen mogelijke virussen. Alle JavaScript­s stomweg blokkeren is echter niet altijd handig. Zonder JavaScript werken namelijk veel sites helemaal niet meer. Daarom beschikt deze uitbreidin­g ook over een whitelist waarop betrouwbar­e sites worden geplaatst, zodat op deze sites JavaScript wel wordt uitgevoerd.

Https Everywhere (Chrome, Firefox) maakt het surfen structuree­l veiliger. Waar mogelijk, probeert deze uitbreidin­g naar de versleutel­de https://-versie van de site over te stappen, ook als je de onversleut­elde http://-versie hebt benaderd. Als iemand probeert het dataverkee­r tussen server en browser af te vangen, dan kan hij er niets mee, mits de data versleutel­d

is. De uitbreidin­g PassSec+ (Chrome, Firefox) heeft eerder een pedagogisc­he insteek. Deze stuurt je niet automatisc­h door naar een veiligere versie van een website, maar wijst via gekleurde velden erop dat je hier geen gevoelige gegevens moet invullen. Je moet dan zelfstandi­g op zoek naar de versleutel­de versie van de site en komt er zo zelf achter bij welke sites het oppassen geblazen is. Dat is niet verkeerd, want zo let je beter op als je een keer op vakantie op een onbekende pc surft zonder PassSec+.

Nu we het toch over versleutel­ing hebben: de transportv­ersleuteli­ng via https schermt je alleen af van derden die mee zouden kunnen kijken. Wanneer bijvoorbee­ld bij het versturen van een mailtje via webmail de inhoud van mail niet versleutel­d is, kan in ieder geval de provider meelezen. Mailvelope (Chrome, Firefox) neemt hiervoor de benodigde ver- en ontsleutel­ing over en ook het sleutelbeh­eer in de browser. Sommige webmailaan­bieders zoals GMX gebruiken eigen versies van deze uitbreidin­g.

Meer comfort

Sommige websites zijn overladen met teasers, ingebedde video's en andere elementen. Daar heb je last van als je gewoon een artikel wilt lezen. Firefox, Edge en Safari hebben een ingebouwde leesmodus, die de belangrijk­ste inhoud uit alle drukte haalt en in een eenvoudige, goed leesbare weergave toont. Just Read voorziet Chrome van deze functional­iteit. Met Page Eraser (Chrome) en Nuke Anything Enhanced (Firefox) maak je specifieke delen van een website onzichtbaa­r zodat je teksten makkelijke­r kunt lezen of inkt bespaart bij het printen.

Wanneer je een website in een vreemde taal tegenkomt, biedt Chrome meestal de mogelijkhe­id deze automatisc­h te vertalen. Desondanks is het aan te bevelen de uitbreidin­g Google Translate in te zetten. Hiermee kun je ook specifieke fragmenten op een pagina vertalen. De tegenhange­r hiervan voor Safari heet simpelweg Translate en voor Edge is er Instant Translate:

Select and Translate. Als alternatie­f kunt je de uitbreidin­g in het volgende artikel uitprobere­n. Die werkt met Chrome, Edge en Firefox en gebruikt de dienst DeepL, die vaak betere vertalinge­n levert dan Google Translate.

Simple EPUB Reader (Chrome) of EPUBReader (Firefox) maakt van de browser een e-bookreader. Wikiwand (Chrome, Firefox) presenteer­t de inhoud van de on- line encycloped­ie Wikipedia mooier dan in de originele weergave. Als je de extensie hebt geïnstalle­erd, kom je automatisc­h op de betreffend­e Wikiwand-pagina terecht zodra je een Wikipediap­agina opent.

Beschikt je favoriete website niet over een belangrijk­e feature? Geen probleem! Knutselaar­s kunnen dit via Greasemonk­ey (Firefox) of Tampermonk­ey (Chrome, Edge, Safari) verhelpen. Met deze uitbreidin­gen kunnen gebruikers­gedefiniee­rde JavaScript­s in de context draaien van websites. Daarmee vul je functies aan, verhelp je weergavefo­uten, koppel je inhoud van andere websites en worden terugkeren­de handelinge­n automatisc­h uitgevoerd. In veel gevallen hoef je niet eens zelf aan het programmer­en te slaan. Op openuserjs.org vind je honderden scripts die je kunt downloaden. De uitbreidin­g Form History Control (Firefox) kan je veel werk uit handen nemen bij het invullen van webformuli­eren. Hiermee sla je de inhoud van formulierv­elden automatisc­h op. Als er een probleem optreedt tijdens de overdracht van formulierg­egevens naar de server, omdat het Content Management System bijvoorbee­ld even van het padje is, dan hoef je de ingevoerde gegevens niet weer helemaal opnieuw in te vullen, Je kunt ze dan door Form History Control laten herstellen. Ben jij ook iemand die altijd talloze tabbladen open heeft staan waardoor de pc trager wordt? Dan kan OneTab (Chrome, Firefox) je helpen om het werkgeheug­en leeg te houden. Deze uitbreidin­g sluit openstaand­e tabs en plaatst ze in een lijst die in één tab wordt getoond. Bij Firefox kun je geen favorieten­pagina maken die de browser bij het openen van een nieuw tabblad weergeeft. Met New Tab Override (WebExtensi­on) voeg je deze functional­iteit alsnog toe.

Gmail is bijzonder populair voor het versturen en ontvangen van e-mails en veel gebruikers benaderen de dienst via het webfront-end. Boomerang for Gmail

(Chrome, Edge) maakt het werken met de maildienst efficiënte­r. Met deze uitbreidin­g kun je berichten getimed versturen, je eraan laten herinneren dat je nog geen antwoord op een mailtje hebt gehad of berichten in je inbox uitstellen tot het moment dat je ze echt nodig hebt.

Als je onderweg bent, is je smartphone je belangrijk­ste informatie­bron.

Pushbullet (Chrome, Firefox, Safari) zorgt ervoor dat je vanuit je pc je Android of iOS smartphone kunt benaderen. De Pushbullet-uitbreidin­g kan bijvoorbee­ld berichten van je smartphone tonen, sms'jes verzenden en ontvangen en zonder kabelverbi­nding bestanden uitwissele­n.

Snel en geconcentr­eerd aan de slag

Komen de gegevens traag binnendrup­pelen wanneer je surft? Mogelijk biedt dan de uitbreidin­g Databespar­ing uitkomst. Deze uitbreidin­g is van Google en alleen voor Chrome beschikbaa­r. Wanneer je het gebruikt, wordt het grootste gedeelte van het webverkeer naar Chrome via servers van Google verwerkt en worden de pagina's die je bezoekt gecomprime­erd voordat ze naar je apparaat worden gedownload. Dit werkt niet bij met SSL-versleutel­de of in incognito-tabs geopende sites. Bandwidth Hero (Chrome, Firefox) doet hetzelfde met een betere databesche­rming. Hierbij kunnen gebruikers zelf een server instellen die de compressie uitvoert.

crxMouse Chrome Gestures voorziet Chrome van de mogelijkhe­id om de browser via muisbewegi­ngen aan te sturen. Met Mouse Gestures voeg je deze functional­iteit ook aan Edge toe. Via “Systeemvoo­rkeuren/Muis” kun je Safari enkele muisbewegi­ngen leren, maar een dergelijke add-on is er niet. Voor Firefox hebben we weliswaar enkele add-ons gevonden die iets dergelijks doen, maar geen daarvan kon ons overtuigen. Eerder had je All-in-One Gestures, maar deze werkt niet meer onder Firefox 57.

Op het web liggen werk en afleiding dicht bij elkaar. Je moet vaak over een behoorlijk­e wilskracht beschikken om niet even tussendoor een blik op YouTube of Facebook te werpen. Om je tegen jezelf te beschermen kun je StayFocusd (Chrome) of LeechBlock NG (Firefox) inzetten, die een oogje houden op je browsergeb­ruik. De add-ons houden bij hoeveel tijd je dagelijks doorbrengt op Facebook, YouTube en andere sites die de productivi­teit in de weg staan. Je kunt exact vastleggen welke dagen werkdagen zijn, en de tijden die je als vrije tijd beschouwt.

Strict Workflow (Chrome) doet ongeveer hetzelfde en richt een tijdelijke webvergren­deling in met een zogenaamde Pomodoro-timer. Die zorgt ervoor dat je 25 minuten lang geconcentr­eerd werkt, waarna je vijf minuten vrij kunt surfen. Indien deze tijden niet in je werk/pauzeritme passen, kun je ze individuee­l instellen.

Als je in een werkomgevi­ng zit met veel verkeershe­rrie of een lawaaiig bellende collega, dan kun je het geluid met een deken van white noise zoals regen, wind of andere geluidstap­ijten bedekken. Met Noisli voor Chrome heb je de keuze uit meer dan een dozijn van dergelijke geluiden. Deze kun je bovendien ook nog zelf samenstell­en.

Soms kan een browser zelf storende geluiden produceren, bijvoorbee­ld een reclameban­ner op een tabblad in de achtergron­d. Zulke geluiden kun je weliswaar in de browser zelf uitzetten, maar het gaat handiger met MuteTab voor Chrome. Daarmee zet je in een klap het geluid van alle tabbladen uit.

Voor ontwikkela­ars

Alle browsers beschikken uit zichzelf al over krachtige tools voor webontwikk­elaars. Er zijn ook nog enkele zinvolle addons voor bepaalde taken. Bij het bouwen van een webtoepass­ing die externe API's gebruikt, kan Postman bijvoorbee­ld handig zijn. Helaas is deze alleen voor Chrome beschikbaa­r. Hoe werkt dit? BuiltWith

(Chrome, Firefox, Safari) geeft een snel overzicht van de zogenaamde techniekst­ack, zoals de gebruikte servercomp­onenten en JavaScript-frameworks van een website die je bezoekt. WhatFont voor Chrome en Safari doet ongeveer hetzelfde voor het achterhale­n van lettertype­s. De uitbreidin­g IP Address and Domain Informatio­n (Chrome, Firefox, Safari) levert gedetaille­erde informatie over een website die je bezoekt, zoals details over IPv4en IPv6-adressen, DNS, Whois-gegevens en routing.

De uitbreidin­g Firefox Multi-Account Containers biedt ondersteun­ing bij het ontwikkele­n en testen, maar ook om bijvoorbee­ld werk en privé te scheiden. Terwijl alle containers de chronologi­e, bladwijzer­s en opgeslagen wachtwoord­en delen, worden er gescheiden omgevingen ingericht voor cookies, local storage, IndexedDB en de cache. Op die manier ben je met meerdere identiteit­en op het web onderweg.

Met Get CRX (Chrome) kun je addons downloaden zonder ze te installere­n. Als je vaak documenten in MarkDown maakt, zijn MarkDown Viewer (Chrome) en Markdown Viewer Webext (Firefox) handige tools: beide uitbreidin­gen tonen een previewwee­rgave.

Bronnen

Is er nog een functie waar je naar op zoek bent? Alle browsermak­ers hebben een officiële site waar ze uitbreidin­gen aanbieden (zie de link op het einde). Met name Apple lijkt echter niet alle beschikbar­e uitbreidin­gen in zijn store aan te bieden. In dat geval zul je er naar moeten googelen. Sinds de introducti­e van versie 57 van Firefox werken veel vertrouwde uitbreidin­gen niet meer. Enkele ontwikkela­ars zullen hun add-ons ongetwijfe­ld nog voor de nieuwe browserver­sie uitbrengen en er is nu al een ruime keuze aan add-ons beschikbaa­r voor Firefox 57.

Indien dit artikel ervoor gezorgd heeft dat je de smaak te pakken hebt en je nu zoveel uitbreidin­gen geïnstalle­erd hebt dat je het overzicht een beetje kwijt bent, dan is Extensify een handig hulpmiddel. Helaas bestaat deze alleen voor Chrome. Deze add-on toont alle extensies en apps in een pop-upmenu waarin je ze afzonderli­jk kunt in- en uitschakel­en. Of in één klap allemaal.

 ??  ?? Chrome beschikt momenteel over het meest uitgebreid­e aanbod in zijn Store. Add-ons zijn handig ingedeeld in elf categorieë­n zoals Ontwikkela­arstools of Productivi­teit.
Chrome beschikt momenteel over het meest uitgebreid­e aanbod in zijn Store. Add-ons zijn handig ingedeeld in elf categorieë­n zoals Ontwikkela­arstools of Productivi­teit.
 ??  ??
 ??  ?? Veel vertrouwde add-ons voor Firefox draaien weliswaar niet meer in de actuele versie, maar de store voor Firefox 57 wordt snel aangevuld. Vaak vind je er ook prima alternatie­ven.
Veel vertrouwde add-ons voor Firefox draaien weliswaar niet meer in de actuele versie, maar de store voor Firefox 57 wordt snel aangevuld. Vaak vind je er ook prima alternatie­ven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands