C’t Magazine

Compulab Fitlet2 mini-pc met 4 netwerkpoo­rten

Compulab Fitlet2 mini-pc met vier gigabit-ethernetpo­orten

- Ernst Ahlers, Christof Windeck

De kleine, passief gekoelde Fitlet2 met Intel Celeron J3455 kost als barebone zo'n 250 euro. Met zijn vier snelle netwerkpoo­rten is hij geschikt als router, firewall of miniserver. Behalve Windows 10 draait hij ook pfSense of Linux.

Sinds een jaar of tien maakt de firma Compulab passief gekoelde pc's zoals de Fit-pc. De Fitlet2 is een van de nieuwste modellen en is via eigen FACET-modules (Function And Connectivi­ty Extension T-Card) uit te breiden. Tot vier netwerkpoo­rten (gigabit) zijn mogelijk. Idle verbruikt hij maar 4 tot 6 watt.

De Fitlet2 is alleen via de webshop van de fabrikant te bestellen. Daardoor komt er nog 53 dollar verzendkos­ten bij en de btw plus douanekost­en. De barebone met Celeron J3455, twee gigabit-ethernetpo­orten en de FACET-kaart met twee extra netwerkpoo­rten kost ongeveer 245 euro zonder de extra bijkomende kosten. Ons testexempl­aar met 8 GB RAM en 120 GB ssd zit tegen de 400 euro. Zelf geheugen en een ssd inbouwen is een optie. De Fitlet2 boot ook vanaf een microSD-kaart of usb-stick. Dan blijft het eerste M.2-slot voor de ssd leeg. Hiervoor is een module met eMMC-flash beschikbaa­r. Het tweede M.2-slot is voor een wifi-adapter of FACETmodul­e.

Performanc­e

Als de cpu-kernen en gpu vol aan de bak moeten, warmt de behuizing na een half uur op tot 67 graden. De cpu schroeft dan de snelheid wat terug. Als alleen de cpu hard moet werken wordt maximaal 58 graden gehaald. Idle warmt de behuizing nauwelijks op. Bij inactieve netwerkpoo­rten haal je 4 watt onder Windows 10. Met één actieve poort stijgt dit naar 4,5 en bij alle poorten naar 5,8 watt. Onder Linux Mint gebruikt het systeem slechts 0,1 watt meer, onder pfSense 1 watt meer.

De Celeron J3455 biedt een verwachte lage score in Cinebench R15. De ingebouwde ssd is traag. De snelheden via ethernet en USB 3.0 zijn goed en de microSD-kaartlezer haalt tot 73 MB/s. Via mini-DisplayPor­t stuur je een 4K-/UHDscherm aan met 60 Hz en een tweede UHD-scherm via HDMI 1.4 met 30 Hz. De geïntegree­rde gpu kan met HEVC-video overweg. 4K-content hapert soms een beetje, Full HD is geen probleem. Er zit een COM-poort ingebouwd, maar deze is alleen met een optionele adapterkab­el te gebruiken. Het BIOS biedt veel instelmoge­lijkheden. Bij Xubuntu 17.10 kwamen we idle uit op 5 watt. Na het installere­n van powertop en via het commando sudo powertop –auto-tune zakte dit naar 3,6. De performanc­e bleef hetzelfde. De hardwarema­tige AES-versnellin­g van de J3455 is goed te merken: zonder AES-NI haal je met versleutel­ing 95 MB/s, met AES-NI 430 MB/s (8K-blokken, OpenSSL 1.0.2g, AES-256-CBC). De op freeBSD voortbordu­rende routerdist­ributie pfSense werkte met de (op het moment van testen) actuele versie van het BIOS door daarin op aanwijzing van Compulab onder South Bridge de OS-keuze op Linux te zetten.

Als je geen SD-kaart, SDIO-module of eMMC als opslag gebruikt, kun je ondersteun­ing hiervoor uitschakel­en via de South Cluster Configurat­ion (SCC). Hierdoor boot de pc sneller. De NAT-performanc­e bij IP-to-IP lag op het maximum van gigabit (949 Mbit/s) en had daarbij een matige cpu-belasting van 20 procent. De Chiffrier-performanc­e onder pfSense viel op: we maten maximaal 280 MB/s (8K-blokken, OpenSSL 1.0.2m, met AESNI). Dit is nog steeds meer dan genoeg om TLS aan te bieden met gigabitsne­lheid (115 MB/s).

Conclusie

De zuinige, stille en robuuste Fitlet2 is gezien zijn bescheiden formaat zeer flexibel te configurer­en. De mini-pc is geschikt voor digital-signage, kassasyste­men, aansturing­s-pc's of als firewall. Hierbij levert hij prima prestaties. Als Windows 10-pc is hij niet zo geschikt aangezien hij slechts simpele taken aankan. (avs)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands