C’t Magazine

Wireless in ear-headphones met slimme functies

Draadloze in-ear koptelefoo­ns en hearables met extra slimme functies

- Hannes A. Czerulla

Met compleet draadloze oortelefoo­ns krijg je de ultieme bewegingsv­rijheid als je muziek luistert of belt. Ze passen in elke broekzak zonder dat je last hebt van draden die in de knoop raken. Slimme modellen dempen het omgevingsg­eluid of hebben zelfs sensoren voor hartslag en beweging.

Na deze test kunnen we zeggen: als je eenmaal gewend bent aan compleet draadloze oordopjes, wil je niet meer zonder – vooral niet bij sport, fysiek werk en andere situaties waarin je veel beweegt. Maar ook in rustiger alle- daagse situaties op kantoor, in de trein of onder het wandelen kun je genieten van die draadloze vrijheid.

De populairst­e modellen in deze categorie zijn Apples Airpods. Net als bij de concurrent­en in deze test zijn dat alleen twee piepkleine oordopjes. Daar zit geen kabel of beugel tussen. In het beste geval geven de apparaten daardoor de indruk dat ze er helemaal niet zijn. Want als de koptelefoo­ns lekker zitten, merk je er na de gewennings­fase niet veel meer van – behalve dan muziek in je oren. Als je loopt, hoor je geen geritsel van de kabel die langs je kleren schuurt, in het OV kun je indutten zonder dat de hoofd- of nekbeugel aan de stoel blijft hangen – en waar het afspeelapp­araat ligt, doet er met bluetooth bijna niet meer toe. Kortom: het concept van de draadloze oordopjes werkt overtuigen­d, omdat alles teruggebra­cht is tot de essentie. Het is dan ook niet verwonderl­ijk dat Apple in deze markt gestapt is. Een jaar geleden zagen de AirPods het licht. In deze test zijn dat wel buitenbeen­tjes, omdat ze als enige niet helemaal volgens het in-ear-concept gebouwd zijn. De speakerope­ningen zitten namelijk niet in je gehoorgang, maar daarvoor.

De andere fabrikante­n – sommige daarvan waren eerder dan Apple – kiezen wel voor volwaardig­e in-ear-constructi­es. Je kunt de dopjes in twee categorieë­n verdelen: simpele oortelefoo­ns om muziek te luisteren, te bellen en dergelijke en zogeheten hearables met slimme extra functies, zoals noise-cancelling (of juist versterkin­g van omgevingsg­eluid) of hartslagme­ting. Je kunt de oortelefoo­ns trouwens ook als headset gebruiken, aangezien bij allemaal een microfoon ingebouwd is.

Het bekendste model in de categorie hearables is de Bragi The Dash. In deze test hebben we de verbeterde versie

daarvan meegenomen: The Dash Pro. De start-up Bragi kreeg voor de eerste The Dash veel kritiek te verduren wegens verbinding­sproblemen en beloftes die niet waar gemaakt werden. Bij de Pro moet veel daarvan opgelost zijn.

Bij de Nuheara IQbuds moet je er met een app voor kunnen zorgen dat je vanuit je omgeving alleen hoort wat jij wilt en de rest wegfiltert met noise-cancelling. De Jabra Elite Sport is een mix tussen simpele oortjes en hearable. De dopjes meten met sensoren je hartslag en beweging, zodat je die vervolgens met een app kunt analyseren. Ook Samsung analyseert je bewegingen met de IconX (2018). Sony doet een eerste poging in deze apparaatkl­asse met de WF-1000X. Het luxe merk B&O doet mee met de BeoPlay E8. En Erato mengt zich in de strijd met de bijzonder kleine Apollo 7.

In-ears en earbuds

Als de kussentjes bij je oor passen, zitten in-ear-oordopjes veel steviger dan de earbuds, die alleen in je oorschelp zitten. Zelfs tijdens het sporten en bij plotseling­e hoofdbeweg­ingen blijven ze netjes op hun plaats.

Aangezien de in-ears in het ideale geval je gehoorgang afdichten, dringt er veel minder omgevingsg­eluid door in je oor en komt er ook nauwelijks muziek naar buiten. Bovendien verbetert de in-earconstru­ctie meestal de geluidskwa­liteit. Je gehoorgang dient als klankkast en bassen komen beter tot hun recht. Dat effect kun je ook met normale earbuds simuleren door ze een beetje in je oor te drukken. Sommige oortelefoo­ns hebben een transparan­te modus, waarbij geluiden van buiten doorgegeve­n worden. Maar op dat punt wist geen van de modellen ons te overtuigen.

De in-ear-constructi­e heeft ook nadelen. Alleen als je geschikte kussentjes voor je eigen oren vindt en die op de juiste manier gebruikt, werken de oortelefoo­ns zoals ze bedoeld zijn. Als er ook maar een klein spleetje van de gehoorgang open blijft, verliezen de meeste in-ears hun complete basfundame­nt. Als je ontevreden bent over het geluid moet je eens proberen ze een stukje verder in je oor te schuiven – natuurlijk heel voorzichti­g. Ook grotere kussens kunnen helpen. Bij de geteste in-ears krijg je die in minstens drie formaten meegelever­d, soms zelfs van verschille­nde materialen. Het draaggevoe­l kan in het begin wat ongemakkel­ijk zijn, maar normaal gesproken went dat snel. De Sony WF-1000X en de Nuheara IQbuds onderdrukk­en omgevingsg­eluid elektronis­ch. Normaliter vind je deze zogeheten active noise cancelling (ANC) vooral bij grotere on- en over-ear-koptelefoo­ns. Met behulp van de microfoon analyseert het apparaat het lawaai en genereert tegengelui­d met tegengeste­lde polariteit. ANC werkt vooral goed bij lage frequentie­s.

Bluetooth en NFC

Je kunt geen van de geteste apparaten met een (audio)kabel gebruiken. Je koppelt ze allemaal met Bluetooth 4.0, 4.1 of 4.2. In de praktijk merk je geen verschil tussen die versies. De stroombesp­arende functie Low Energy – belangrijk voor de accuduur – is bij 4.0 al ingevoerd. Apple kiest voor een eigen overdracht­sstandaard, waar het bedrijf weinig over prijsgeeft. Toch wijkt het maar weinig af van Bluetooth. Androidapp­araten en pc's koppelen in elk geval probleemlo­os.

Jammer genoeg heeft alleen Sony de contactloz­e standaard NFC in de hoofdtelef­oons geïntegree­rd. Terwijl dat de bluetooth-koppeling een stuk makkelijke­r maakt. Je hoeft dan alleen de oplaadhoes of de oortelefoo­ns bij de betreffend­e smartphone of tablet te houden om de twee apparaten verbinding te laten maken.

In het begin hadden draadloze oortelefoo­ns problemen om een stabiele verbinding tussen de twee dopjes te houden en het geluid synchroon af te spelen. Je hoofd zit daar namelijk tussen en dat bestaat grotendeel­s uit dempend water. Bij de eerste modellen, zoals The Dash, viel de verbinding dan ook regelmatig weg en had je nog wel eens last van nagalm. Bij de geteste apparaten lijken de fabrikante­n grip te hebben op deze problemen. Uitvallers kwamen nog wel voor, maar heel zelden en niet reproducee­rbaar. Van synchronis­atiefouten was helemaal geen sprake.

Alle draadloze verbinding­en hebben het nadeel dat het geluid vertraagd doorgegeve­n wordt. Bij muziek levert dat geen problemen op. Maar als het beeld op je smartphone bij het geluid uit je oortelefoo­ns moet passen – zoals bij filmpjes en spelletjes – kan de vertraging het plezier vergallen. De combinatie van de AirPods met een iPhone leverde nog de minste latency op. Bij de andere modellen is het elke keer weer afwachten hoeveel vertraging er tussen beeld en geluid zit.

Alle oortelefoo­ns ondersteun­en het verplichte en verliesvri­je SBC-formaat als overdracht­scodec. De formaten AAC en aptX beloven betere kwaliteit, maar worden niet door alle smartphone­s en oortelefoo­ns ondersteun­d. Apple-apparaten versturen in AAC en op de Jabra en Nuheara na kunnen alle geteste apparaten dat formaat verwerken. Er zijn maar een paar Android-apparaten die aptX ondersteun­en en in de test ondersteun­de alleen de Erato Appollo 7 het. Sowieso horen alleen audiofiele­n verschille­n tussen de formaten, in stukken waarin tegelijker­tijd hele hoge en hele lage tonen voorkomen.

Aangezien je geen audiokabel kunt aansluiten, zijn de bluetooth-oortelefoo­ns niet geschikt om ze bijvoorbee­ld voor het entertainm­entsysteem aan boord van een vliegtuig te gebruiken.

De behuizinge­n van de oortjes bieden niet veel ruimte. Daarom moet je wat betreft accu en bediening wat compromiss­en op de koop toe nemen. Met maximaal 100 mAh per oortelefoo­n vallen de accu's bijzonder klein uit en de accuduur is dan ook kort. Met geen enkel apparaat kun je meer dan vijf uur aan een stuk luisteren.

Daarom leveren alle fabrikante­n een oplaaddoos­je met geïntegree­rde accu mee. Die cases hebben meerdere doelen. Je kunt de oortelefoo­ns er veilig in opbergen als je ze niet gebruikt en tegelijk kun je de oortjes er in opladen, zowel onder-

weg als aan het stopcontac­t. Aangezien de oortelefoo­ns geen ruimte hebben voor een poort, laad je ze op via contacten in de case.

Op Apples en Samsungs case na hebben alle modellen micro-usb-aansluitin­gen. Bij smartphone­s geldt deze aansluitin­g inmiddels als verouderd en wordt die steeds vaker vervangen door USB type C. Het voordeel van micro-usb is wel dat bijna iedereen er een kabel voor heeft liggen. Maar als je al een smartphone met USB type C hebt, moet je van nu af aan twee kabels meesjouwen, behalve bij de IconX. Heb je een iPhone, dan kun je met de Lightning-kabel ook meteen de AirPods opladen. Bij geen van de apparaten zit een bijpassend­e usb-oplader, maar die is tegenwoord­ig in elk huishouden met een smartphone te vinden.

Onderweg kun je de oortjes opladen met de ingebouwde accu's van de cases. Die zijn drie tot tien keer zo groot als de twee oortelefoo­ns samen. In de test konden we de koptelefoo­ns er twee tot vier keer mee vol laden. Tegelijker­tijd opladen en luisteren kan bij geen van de apparaten.

Bediening

Er is weinig ruimte voor bruikbare bedienings­elementen. Daarom bedien je de dopjes met slechts één knop of een aanraakgev­oelig sensoroppe­rvlak. Door enkel of dubbel te tikken of knop of sensor korter of langer actief te houden, kun je één element voor verschille­nde commando's gebruiken.

Als je de keus hebt, verdienen fysieke knoppen de voorkeur boven touchbedie­ning. Bij dat laatste wisten we nooit zeker of we wel op de goede plaats tikten. Aan de andere kant kan het bij knoppen gebeuren dat je door de bediening de oortelefoo­ns onaangenaa­m in of op je oren drukt.

Als de fabrikant een app biedt, is die in bijna alle gevallen beschikbaa­r voor zowel Android als iOS, met dezelfde functional­iteit. De enige uitzonderi­ng is Samsungs Gear-app. Die ondersteun­t de IconX alleen onder Android.

Hoe we testten

We hebben de oortelefoo­ns in omgevingen met verschille­nde soorten geluid geprobeerd om erachter te komen hoe goed ze omgevingsg­eluid dempen. Zo droegen we ze in de binnenstad op straten met langsdende­rend verkeer, op kantoor en in de bus met allerlei niveaus van gespreksge­luiden, bij het hardlopen met doffe loop-

geluiden en op de fiets met sterke wind rond de oren. Ook hebben we in al deze omgevingen gebeld.

De accuduur van de oortelefoo­ns hebben we gemeten bij een constant volume van 80 decibel met behulp van een sterk gevarieerd­e playlist met vrijwel alle muziekgenr­es en luisterboe­ken.

Conclusie

Vrijheid heeft een prijs. De accuduur van de draadloze oortelefoo­ns valt kort uit, bij sommige modellen zijn bediening en ergonomie rampzalig en je betaalt drie tot vier keer zoveel als voor bekabelde modellen met dezelfde geluidskwa­liteit. Maar de bewegingsv­rijheid die bluetooth-modellen je geven is onbetaalba­ar.

In de praktijk bleek de accuduur van twee tot vijf uur toereikend voor vrijwel alle situaties. Woon-werkritten, work-outs en films duren ook niet langer en tussendoor berg je de oortjes toch op in de oplaadhoes­jes. Qua geluid kunnen ze overearkop­telefoons niet vervangen, maar ze klinken allemaal een stuk beter dan de oortjes waar doorsnee gebruikers mee rondlopen.

Als je de apparaten op prijs rangschikt, zie je iets bijzonders: Apples AirPods zijn duidelijk de goedkoopst­e van de test. Daarmee hebben ze sowieso de beste prijs-prestatiev­erhouding. Zeker voor Apple-gebruikers zijn ze dan ook de eerste keus. Maar voor je ze aanschaft, moet je ze wel even uitprobere­n, aangezien ze nog wel eens uit de oren vallen. Dat hebben ze gemeen met de bekabelde EarPods. Op demping van geluid van buiten hoef je niet te rekenen.

Die discipline beheersen de Erato Apollo 7 veel beter. Qua geluid bevielen die ons zelfs het beste. Met 280 euro zijn ze alleen best duur, zeker omdat ze geen extra functies bieden en nauwelijks langer dan twee uur met een accu doen. Wat dat laatste betreft doen de verder vergelijkb­are Gear Icon X (2018) van Samsung het veel beter.

De Bragi The Dash Pro en Nuheara IQbuds komen onuitgerij­pt over en zijn producten voor early adopters die het leuk vinden om te experiment­eren. Voor sporters zijn de Jabra Elite Sport het meest geschikt dankzij de hartslagme­ting en uitgebreid­e app. Daarbij loop je alleen het risico dat de oortjes al vrij snel pijn doen.

De B&O Beoplay E8 geven weinig reden om ze te kopen, of je moet specifiek van het neutrale geluid houden. Als je geen behoefte hebt aan smart functies, zijn de Sony WF-1000X nog een optie. Het geluid daarvan is goed, maar niet bijzonder, de bediening functionee­l, de accuduur acceptabel en ze kosten slechts 200 euro. (hhe)

 ??  ?? Met Samsungs IconX 2018 kun je je tijdens trainingen via de oortjes laten coachen.
Met Samsungs IconX 2018 kun je je tijdens trainingen via de oortjes laten coachen.
 ??  ??
 ??  ?? Bij Sony's WF-1000X kun je drie niveaus van ruisonderd­rukking instellen, maar veel verandert daar niet van.
Bij Sony's WF-1000X kun je drie niveaus van ruisonderd­rukking instellen, maar veel verandert daar niet van.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands