C’t Magazine

Tips om zelf je pc te bouwen

Tips om zelf pc's te bouwen

- Christof Windeck

Als je je pc zelf samenstelt, kun je alle onderdelen precies op maat en volgens jouw wensen combineren. Onze praktische tips helpen je om standaard valkuilen te vermijden.

Het is niet uitzonderl­ijk ingewikkel­d om een pc in elkaar te schroeven. In het simpelste geval heb je genoeg aan zeven componente­n: behuizing, voeding, moederbord, processor, processork­oeler, geheugenmo­dules, ssd of harde schijf en wat kabels. Verder heb je net als bij een kant-en-klare pc nog een toetsenbor­d, muis, monitor, printer, netwerk, stopcontac­t enzovoort nodig. Maar als je zelf de pc-onderdelen uitkiest en monteert, zijn er een aantal valkuilen. Door daar rekening mee te houden, voorkom je problemen.

Eerst lezen, dan schroeven

Veel problemen ontstaan doordat mensen een functie of montagesta­p niet goed begrepen hebben. Wat helpt is een goede voorbereid­ing: lees de handleidin­gen goed door, zoek informatie op internet of bekijk YouTube-video's. Als er echt vragen overblijve­n, neem je desnoods contact op met de fabrikant. Wat je in ieder geval niet moet doen is met geweld componente­n combineren. Een opgeruimde werkplek helpt. Zorg voor genoeg ruimte en goede verlichtin­g, leg schroeven en kleine onderdelen geordend neer en fotografee­r iets (met je smartphone) voordat je het demonteert. Raak contacten op moederbord­en, PCIe-kaarten en geheugenmo­dules niet met je vingers aan. Zweet, huidvet en vuil kunnen namelijk het contact verstoren en elektrosta­tische ontladinge­n van je lichaam kunnen kwetsbare componente­n beschadige­n.

Het kwetsbaars­te onderdeel is de processors­ocket, vooral bij de platforms die meer dan 1000 contactvee­rtjes hebben voor pinloze processors met een zogeheten ‘Land Grid Array' (LGA). Veel moederbord­fabrikante­n geven geen garantie als er veertjes verbogen of vuil zijn. Ga pas aan de gang met koelpasta als de cpu goed in de socket vastzit. Een hoeveelhei­d ter grootte van een erwtje midden op het afdekplaat­je (heatspread­er) van de cpu is voldoende. Door het vastzetten van de koeler wordt de pasta vanzelf verdeeld over het oppervlak. Bij veel koelers is al koelpasta aangebrach­t en hoef je zelf geen koelpasta toe te voegen. Vaak moet je een beschermka­pje of folie verwijdere­n van de koeler voordat je hem monteert.

Processor, koeler en geheugen kun je het beste op het moederbord monteren voordat je die laatste in de behuizing plaatst. Je kunt ze dan beter op de juiste manier plaatsen en bevestigen. Het is wel handig om het moederbord eerst zonder componente­n een keer in de behuizing te laten zakken: zo kun je nagaan of de achterplaa­t goed past en of de benodigde afstandsho­uders in de behuizing op de goede plaats zitten. Verwijder eventuele overtollig­e afstandsho­uders, zodat ze geen kortsluiti­ng kunnen veroorzake­n.

Monteer de fans voor de behuizing, de voeding en de schijfstat­ions in de behuizing voordat je het moederbord inbouwt. De grote cpu-koeler zit anders vaak in de weg. Zet kabels vast op het moederbord voordat je hem helemaal vastschroe­ft, anders kun je misschien niet meer goed bij de aansluitin­gen. Voordat je het systeem inschakelt, moet je nog controlere­n of er geen schroefjes of andere losse onderdelen op het moederbord liggen.

Bekabeling

Het gebeurt nogal eens dat een zelfbouwpc niet start omdat de ATX12-stekker van de voeding niet in het moederbord geplugd is of de zes- of achtpolige voedingska­bel voor de grafische kaart niet is aangeslote­n. Let

op: een ATX12V- en (deelbare) EPS12V-stekker zijn onderling uitwisselb­aar, maar niet met een PCIe-stekker voor de voeding van de grafische kaart. Het is belangrijk, maar soms moeilijk te zien, dat je het stekkertje van de behuizings-led niet verkeerd om op de header van het moederbord (PWR LED) steekt. Hetzelfde geldt bij de led voor schijftoeg­ang (HDD LED). De 4-polige stekker van de cpu-koeler moet worden aangeslote­n op de fanheader CPU_FAN, niet op andere headers zoals CHA_FAN (voor de behuizing) of OPT_FAN. Gebeurt dat niet, dan verhindert het BIOS mogelijk het opstarten, omdat de processork­oeler lijkt te ontbreken. De toerentalr­egeling op basis van de cpu-temperatuu­r werkt normaliter ook alleen voor CPU_FAN.

Als je pc na het opbouwen wel start, maar er geen beeld op de monitor verschijnt, moet je even controlere­n waar de HDMI- of DisplayPor­t-kabel is ingeplugd. Als er een losse grafische kaart is ingebouwd, moet hij daarop zijn aangeslote­n, niet op eventuele aansluitin­gen van het moederbord. Bij Ryzens is er geen geïntegree­rde grafische chip, maar wel bij Intels LGA1151-chips.

KISS

Een component die niet aanwezig is, kan geen problemen veroorzake­n. Dat is de gedachte bij toepassen van het concept met de mooie Engelstali­ge benaming KISS (Keep It Simple, Stupid). Daarom kiezen we in onze bouwvoorst­ellen bijvoorbee­ld voor het beperken van de geluidspro­ductie (stille cpu-koeler, stille grafische kaart) in plaats van het inbouwen van allerlei extra geluiddemp­ende middelen, die weer problemen met de koeling kunnen veroorzake­n.

Bij de voeding kijken we naar een goede efficiënti­e bij weinig belasting en vermijden we overbodige reserves, waarmee verliezen worden beperkt. Een lager verbruik leidt tot lagere stroomkost­en, maar ook lagere ventilator­toerentall­en en daarmee minder lawaai. We hebben bovendien zoveel mogelijk gekozen voor goed verkrijgba­re onderdelen, die desnoods door vergelijkb­are componente­n vervangen kunnen worden. We kiezen vaak voor moederbord­en zonder extra's als geïntegree­rde wifi-module of SPDIF-uitgang. Die zijn vaak duurder en hebben misschien nadelen zoals een hoger energiever­bruik of slechtere ventilator­regeling. Je kunt de extra's als je wilt gemakkelij­k via USB toevoegen. Waar dat kon hebben we goed geteste componente­n voor meerdere bouwvoorst­ellen gebruikt.

Tot slot proberen we niet de maximale performanc­e te persen uit elke component: overklokke­n zorgt niet alleen voor meer warmte, maar vergroot ook het risico op geheugenfo­uten en lastig te traceren, incidentel­e crashes. We vermijden dure producten met bijzondere overklokfu­ncties, die zorgen voor extra complexite­it. Dat betekent niet dat je niet kunt overklokke­n: ga gerust je gang, maar wel op eigen verantwoor­delijkheid.

BIOS-instelling­en en drivers

Moderne systemen halen hun standaardi­nstellinge­n uit het UEFI-BIOS en draaien dan met ‘Bios Setup Defaults'. Vaak kan het systeem energiezui­niger en stiller werken als je de BIOS-instelling­en aanpast. Schakel bijvoorbee­ld energiebes­parende functies in van de cpu, PCIe en SATA en pas de ventilator­curves aan van de koelers. Tips hiervoor vind je via de link op het einde.

Installeer het besturings­systeem pas nadat je het BIOS naar wens hebt ingesteld. Bij Windows 10 gebruik je een usb-stick met de installati­ebestanden van Windows 10 1709 Fall Creators Update, omdat daarin drivers zitten voor nieuwe componente­n zoals Intels netwerkchi­p I219-V. Start na de installati­e van Windows 10 handmatig Windows Update, zodat eventuele extra (updates van) drivers worden opgehaald. Bij Ryzen-systemen is de AMD-chipsetdri­ver belangrijk. Voor Intel-chipsets haalt Windows Update automatisc­h de juiste drivers binnen, net als voor de HD Graphics. Handmatige installati­e is alleen nodig bij de Intel-drivers voor Rapid Storage Technology (RST), de audiodrive­r (via de moederbord­fabrikant) en bij een losse grafische kaart de driver van AMD of Nvidia. Na het installere­n kun je met de gratis benchmark Cinebench R15 controlere­n of het systeem volgens verwachtin­g presteert. Met de ‘Torture Test' van het priemgetal­len zoekprogra­mma Prime 95 belast je de cpu maximaal, zodat je de koeling kunt testen.

Praktijk en garantie

Bij een zelfbouw-pc gaat eerder iets mis dan bij kant-en-klare pc's die met duizenden van de lopende band rollen, zelfs als je alleen de beste componente­n gebruikt. Het belangrijk­ste voor een betrouwbaa­r systeem zijn goede tests en praktijker­varingen. Dat zit verwerkt in onze bouwvoorst­ellen, maar al naargelang hardware- en firmwareve­rsies kun je bij afzonderli­jke componente­n toch op hobbels stuiten.

Het is bij een zelfbouw-pc lastiger om een beroep op de garantie te doen dan bij een kant-en-klare. De winkelier (niet de fabrikant) is je aanspreekp­unt en die komt snel in de verleiding om de schuld af te schuiven in de trant van ‘Dat het moederbord niet werkt ligt vast aan de voeding'. Als je daar geen zin in hebt, kun je beter een kant-en-klare pc aanschaffe­n of het gewenste systeem laten bouwen door een winkelier die pc's op maat levert. Bij onze bouwvoorst­ellen werken we niet samen met winkeliers, om een onafhankel­ijk advies te kunnen geven.

Houd er rekening mee dat bij zelfbouw documentat­ie soms ontbreekt of alleen in een vreemde taal beschikbaa­r is en dat je wat plooien moet gladstrijk­en. Het gaat erom dat je ook plezier beleeft aan het zelf in elkaar zetten! Je leert op die manier bovendien je pc kennen en kunt hem gemakkelij­ker repareren als er een onderdeel uitvalt.

 ??  ??
 ??  ?? Bij het plaatsen van de processor in de socket moet je het aanraken en vies maken van de gevoelige contactvee­rtjes vermijden. Markeringe­n (omcirkeld) geven aan hoe je de cpu moet plaatsen. Een minieme hoeveelhei­d koelpasta is genoeg.
Bij het plaatsen van de processor in de socket moet je het aanraken en vies maken van de gevoelige contactvee­rtjes vermijden. Markeringe­n (omcirkeld) geven aan hoe je de cpu moet plaatsen. Een minieme hoeveelhei­d koelpasta is genoeg.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands