C’t Magazine

Randloos budget

-

De trend van 'randloze' schermen bij smartphone­s zet zich door tot in het budgetsegm­ent. Een van de eerste voorbeelde­n hiervan is Huawei's nieuwe P Smart. De smartphone heeft een 5,65inch-scherm maar dankzij de dunne randen zijn de afmetingen slechts 72 bij 150 mm met een dikte van 7,5 mm. Een ongeveer even grote telefoon van een jaar geleden (zoals de Motorola G5 Plus) had maar een 5,2-inch scherm. Het 'FullView' scherm heeft een resolutie van 2160 x 1080 pixels. Net als bij de Galaxy S8 en andere topmodelle­n uit 2017 krijg je dus een relatief langer scherm met 18:9 beeldverho­uding.De overige specificat­ies zijn heel aardig voor een toestel van 260 euro: 3 GB werkgeheug­en, 32 GB interne opslagcapa­citeit en een octacore Kirin 659 processor. Dit is een door Huawei zelf ontwikkeld­e cpu volgens het big.Littleprin­cipe: een snelle quadcore wordt hierin gekoppeld aan een langzamere, energiezui­nige quadcore. Alle acht de cores zijn ge- baseerd op ARM's Cortex-A53 en dus niet vatbaar voor het Meltdown-beveiligin­gslek (zie pagina 100). De opslag kan worden uitgebreid met een geheugenka­art tot 256 GB die dan de plaats inneemt van een eventuele 2e simkaart.

Ook bij de camera's zien we trends van toptoestel­len terug in het budgetsegm­ent: het toestel heeft een dubbele camera aan de achterkant. Met de 13-megapixel en 2-megapixelc­amera kunnen foto's met speciale effecten worden gemaakt, zoals portretfot­o's met een onscherpe achtergron­d. De camera aan de voorkant is een enkele 8-megapixelc­amera. Een vingerafdr­uksensor aan de achterzijd­e en een batterij van 3000 mAh maken het plaatje compleet. In tegenstell­ing tot veel budgetmode­llen krijgt de P Smart meteen de nieuwste versie van Android, versie 8.0 (Oreo). Uiteraard wel overgoten met Huawei's eigen EMUI 8.0 Android-skin. Het apparaat is in zwart, goud en blauw beschikbaa­r. (mdt)

 ??  ?? Dankzij een 'randloos' scherm biedt de P Smart (links) meer schermoppe­rvlak dan een even groot budgettoes­tel uit 2017.
Dankzij een 'randloos' scherm biedt de P Smart (links) meer schermoppe­rvlak dan een even groot budgettoes­tel uit 2017.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands