C’t Magazine

PowerShell voor iedereen: versie Core 6.0

-

De nieuwe versie Core 6.0 van Microsofts PowerShell kan niet alleen ingezet worden op zowel Windows als macOS en Linux, maar is ook beschikbaa­r als opensource software. Volgens Microsoft is hij vooral geschikt voor gebruik in heterogene systeemomg­evingen en in hybride clouds.

Je kunt de nieuwe PowerShell downloaden via https://aka.ms/getps6-windows dan wel https://aka.ms/getps6linu­x. Uitprobere­n levert geen risico op, aangezien de Core-versie parallel aan een eventueel aanwezige PowerShell-versie geïnstalle­erd wordt. Sommige package managers onder Linux lijken deze versie nog niet goed als update te herkennen. In dat geval helpt een clean install, zoals beschreven op de blog van het PowerShell-team.

De Core-versie komt als variant naast de 'normale' PowerShell, ook wel 'FullCLR' genoemd. Die laatste is nu bij versie 5.1 en is gebaseerd op het .NET-framework en daarmee alleen beschikbaa­r voor Windows. Microsoft belooft dat daar nog wel bug xes voor komen.

PowerShell Core is daarentege­n gebaseerd op .NET Core en wordt dan ook wel 'CoreCLR' genoemd. Aangezien .Net Core platformon­afhankelij­k is, geldt dat ook voor de Powershell Core. Als je met de Core-variant functies wilt gebruiken als C#-cmdlets of het aanroepen van statische .Net-methodes, moet je er rekening mee houden dat die gebaseerd zijn op de runtime-omgeving van .Net Core. Dat betekent dat je ook alleen de functies kunt gebruiken die beschikbaa­r gesteld worden door .Net Core en .Net Standard.

Behalve Windows 7, 8.1 en 10 en Windows Server 2008 R2, 2012 R2 en 2016 worden onder andere Ubuntu 14.04, 16.04 en 17.04, Debian 8.7+ en 9 en Red Hat Enterprise Linux 7 en OpenSuse 42.2 ondersteun­d. Overige ondersteun­de Linuxdistr­ibuties vind je op de PowerShell-blog. Voor MacOS is er ondersteun­ing vanaf versie 10.12. (hhe)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands