C’t Magazine

'Demonstrat­iesatellie­t' om te mijnen klaar voor launch

-

Het bedrijf Planetary Resources heeft als doel om waardevoll­e grondstoff­en, zoals water, uit planetoïde­n te halen. Deze moeten dan gemijnd worden door robotmijne­rs. Voordat het zover is, moeten er nog de nodige stappen gezet worden. De 6U CubeSat-satelliet met de naam Arkyd-6 is inmiddels af en staat klaar om te worden gelanceerd. Het gaat om een demonstrat­iemissie. Deze satelliet moet aantonen dat hij in de ruimte water kan opsporen. Voor deze taak heeft hij een broadband imager (3 tot 5 microns binnen het IR-spectrum) aan boord: deze range is optimaal voor het opsporen van water, inclusief water opgeslagen in mineralen.

De Arkyd-6 is de voorloper van de Arkyd-301, een serie ruimtesond­es die over een paar jaar moeten gaan speuren naar de beste mijnlocati­e in de ruimte. Het opsporen en mijnen van water moet het mogelijk maken om een commerciël­e mijn in de ruimte te ontwikkele­n en bouwen. De grondstoff­en kunnen in de ruimte zelf worden gebruikt, bijvoorbee­ld als brandstof voor raketten, om eten te laten groeien, in te ademen lucht te maken en te beschermen tegen straling. Maar bepaalde grondstoff­en terug naar aarde transporte­ren is ook een mogelijkhe­id.

In 2015 lanceerde Planetary Resources succesvol de Arkyd-3 Reflight (A3R), nadat eerder de Arkyd-3 bij de lancering verloren ging door een ontploffen­de refuel-raket. De A3R was ook een demonstrat­iesatellie­t, om de technologi­eën te testen voor de Arkyd100. De Arkyd-100 op zijn beurt zou een ruimtetele­scoop zijn die asteroïden moest beoordelen en de Aarde kon observeren, alleen werd er niet genoeg geld binnengeha­ald om het project uit te voeren. Als het wel door was gegaan, hadden er uiteindeli­jk 10 van deze satelliete­n met telescopen een plekje om de Aarde gekregen. (avs)

 ??  ?? Nu nog aardig sci-fi maar straks doodnormaa­l: het mijnen van grondstoff­en in de ruimte. De demonstrat­iesatellie­t van Planetary Resources staat klaar om naar water te speuren.
Nu nog aardig sci-fi maar straks doodnormaa­l: het mijnen van grondstoff­en in de ruimte. De demonstrat­iesatellie­t van Planetary Resources staat klaar om naar water te speuren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands