C’t Magazine

VirtualBox

-

Na het installere­n van VirtualBox is het aan te raden bij de Voorkeuren onder 'Extenties' als eerste het 'Oracle VM VirtualBox Extension Pack' met de gastextens­ies te installere­n. Je kunt dat ook afzonderli­jk downloaden van de website van VirtualBox.

Het instellen van nieuwe virtuele machines gaat bij VirtualBox redelijk comfortabe­l met een wizard. De voorstelle­n voor RAM en schijfgroo­tte zijn hier en daar wel wat krap bemeten: een 64-bit Windows 7 krijgt daar twee GB aan RAM en slechts 25 GB aan schijfruim­te – die was na het installere­n van alle updates meteen bijna vol. Windows XP wordt met slechts 192 MB aan RAM wel erg ingeperkt, maar daar is de schijfruim­te met 10 GB wel weer aan de fatsoenlij­ke kant. Alle instelling­en zijn echter later makkelijk nog handmatig aan te passen.

De benodigde gastextens­ies zijn via het Apparaten-menu als een virtuele CD te plaatsen en installere­n. Ze installere­n in een virtuele Windows-machine gaat niet zo makkelijk: om de 3D-versnellin­g te kunnen installere­n, moet de gast in de beveiligde modus worden opgestart – maar daar kom je pas tijdens het installere­n achter. Bovendien moet de 3D-ondersteun­ing van tevoren bij de grafische instelling­en van de virtuele machine geactiveer­d worden.

VirtualBox is in de dagelijkse praktijk prima te gebruiken. Het snapshotbe­heer werkt eenvoudig, al is er niet zo'n mooie grafische weergave van de verschille­nde versies als bij VMware. De informatie is verder hetzelfde. Gemeenscha­ppelijke mappen dienen als alternatie­f voor drag&drop van bestanden tussen host en gast. Willekeuri­ge mappen in het bestandssy­steem van de host zijn daarmee als netwerksch­ijf aan het gastsystee­m te koppelen.

De geteste VirtualBox-versie 5.2.2 had wel een foutje bij de audioweerg­ave. Het maakte niet uit of de gast nu Windows XP, Windows 7 of Ubuntu 16.04 was, steeds hoor je van begin af aan piepende en krakende geluidjes of begint het geluid na verloop van tijd aardig te vervormen. Daar hadden we bij de vorige versie 5.1.30 geen last van. gratis voor niet-commerciee­l gebruik comfortabe­le bediening 3D-ondersteun­ing omslachtig te installere­n commerciee­l gebruik ontiegelij­k duur

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands