C’t Magazine

Openbox: Minimalism­us pur

-

Als de desktop echt snel moet zijn, is Openbox de enige optie. De grafische interface van deze windowmana­ger staat na het aanmelden praktisch meteen klaar. Ook een paar extra gestarte programma's zoals een balk met een menu en systeemvak hebben daar weinig invloed op. Het installere­n is niet moeilijk, bijna alle distributi­es bieden de windowmana­ger in hun pakketbron­nen. Bij het configurer­en ben je echter wel op jezelf aangewezen. Je hebt minstens het pakket openbox nodig, dat de windowmana­ger bevat. Daarbij worden ook de configurat­iedialoog obconf en het menu openbox-menu mee geïnstalle­erd. Hiermee stel je de windowmana­ger in en start je programma's. Bij de eerste keer aanmelden na het installere­n word je begroet door een zwart scherm met een muiswijzer. Met een rechtermui­sklik op de desktop open je een klein contextmen­u, waarmee je een terminalve­nster opent, obconf start of jezelf afmeldt. Zo kom je ook bij de geïnstalle­erde programma's. Als de achtergron­d niet bijgewerkt wordt en vensters blijven kleven, activeer je de weergave van een wallpaper. De kleine fotoviewer feh kan dat bijvoorbee­ld met het commando feh --bgscale / usr/share/background­s/Aardvark_Wallpaper_Grey_4096x2304.png. Als je Lubuntu geïnstalle­erd hebt, kun je bij de aanmeldman­ager al voor een sessie met Openbox kiezen. In plaats van een zwarte achtergron­d krijg je dan een wallpaper te zien.

Moet de grafische interface meer comfort bieden, zoals een desktopbal­k met programmas­tartknoppe­n, dan moet je die zelf instellen en automatisc­h laten starten. Met Tint2 krijg je een minimalist­ische balk, Plank is wat mooier.

 ??  ?? Minimalist­isch maar razendsnel: voeg je aan de windowmana­ger Openbox een achtergron­dafbeeldin­g toe en een Plank-dock, dan is de interface het aanzien waard.
Minimalist­isch maar razendsnel: voeg je aan de windowmana­ger Openbox een achtergron­dafbeeldin­g toe en een Plank-dock, dan is de interface het aanzien waard.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands