C’t Magazine

Meer inzage verwijderv­erzoeken

-

De rapportage van Google over ingediende verwijderv­erzoeken wordt steeds uitgebreid­er en transparan­ter. Dit gebeurt vanwege het recht om vergeten te worden dat sinds 2014 in Europa geldt. Google houdt daar openbare gegevens van bij. Sinds twee jaar vermeldt Google daarbij ook of een verwijderv­erzoek is ingediend door een individu of een organisati­e. De bewuste link naar de content die verwijderd moet worden wordt ook gelogd.

In bijna negentig procent van de verwijderv­erzoeken gaat het om een aanvraag door een individu. Bij 40 procent gaat het om een minderjari­ge, 21 procent om bedrijven, ook 21 procent om overheden of politici en 14 procent om publieke figuren. Bij net geen twintig procent staat de content op een site die persoonlij­ke informatie vergaart. Bij twaalf procent gaat het om content op een sociaal netwerk, bij achttien procent om nieuwsberi­chten en bij drie procent om overheidss­ites. Sinds het recht om vergeten te worden actief is geworden, is er voor ruim 2,4 miljoen links om verwijderi­ng gevraagd. Net iets meer dan 43 procent van de aanvragen voor verwijderi­ng worden ook daadwerkel­ijk uitgevoerd. (avs)

 ??  ?? Google wordt steeds transparan­ter in de informatie over verwijderv­erzoeken. Dit in verband met het recht om vergeten te worden.
Google wordt steeds transparan­ter in de informatie over verwijderv­erzoeken. Dit in verband met het recht om vergeten te worden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands