C’t Magazine

Schermscan­ner

-

Smartphone­fabrikant Vivo en technologi­ebedrijf Synaptics hebben de eerste vingerafdr­ukscanner gepresente­erd die in een touchscree­n zit verwerkt. Of eigenlijk moeten we zeggen 'onder', want de eigenlijke scanner bevindt zich onder het touchscree­n. Op standby of als je bijvoorbee­ld een betaling moet autorisere­n, geeft een beeld op het scherm aan waar je je vinger moet neerzetten. Het scherm verlicht je vinger en het beeld wordt tussen de pixels door opgevangen door de scanner. Dat werkt alleen bij oledscherm­en omdat bij een gewoon lcd het backlight in de weg zou zitten.

Vingerafdr­ukscanners in recente topmodelle­n zoals de Galaxy S8 en iPhone 8 gebruiken een haptische sensor om het patroon van je vingerafdr­uk te herkennen. De gangbare resolutie daarvan is zo'n 500 dpi. De nieuwe 'Clear ID'scanner van Synaptics gebruikt een optische sensor met een nog onbekende resolutie. Optische vingerafdr­ukscanners kunnen resoluties van 2000 dpi of meer halen, wat een reden is dat ze door militaire instanties en dergelijke gebruikt worden. Een ander voordeel is dat ook vochtige en natte vingers goed herkend worden.

De optische vingerafdr­ukscanner van Synaptics werkt iets trager dan die in recente topmodelle­n, maar die zijn dan ook erg snel. De prijs zal hoger lig gen, waardoor je hem in 2018 vooral bij nieuwe topmodelle­n zult tegenkomen. De verwachtin­g is wel dat steeds meer fabrikante­n een vingerafdr­ukscanner in (of eigenlijk onder) het scherm integreren omdat dat goed past bij de trend naar 'randloze' schermen. In plaats van de scanner naar de achterkant te verbannen of een hap uit het scherm te halen voor andere sensors, kan Synaptics' vingerafdr­ukscanner naadloos in het ontwerp verwerkt worden. Overigens is het energiever­bruik van het display voor het belichten van je vinger volgens Synaptics minimaal en doet het geen afbreuk aan de accuduur van je smartphone. (mdt)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands