C’t Magazine

Nieuwe(re) Galaxy

-

Samsung heeft in 2018 als eerste smartphone­fabrikant zijn nieuwe topmodelle­n gepresente­erd. De Galaxy S9 en S9+ volgen de S8 en S8+ op, die in maart 2017 verscheen. Echt radicale verschille­n zijn er op het eerste gezicht niet. De nieuwe generatie lijkt vooral een evolutie van het randloze design, dat bij de S8(+) geïntroduc­eerd werd. De nieuwe topmodelle­n hebben hetzelfde schermform­aat als de voorganger­s: een 5,8"oled bij de S9 en een 6,2inch uitvoering bij de S9+. De resolutie is met 2960 × 1440 pixels ook identiek aan die van de vorige generatie. De vingerafdr­uksensor bevindt zich opnieuw aan de achterkant, maar ditmaal onder de camera in plaats van ernaast.

De verbeterin­gen van de nieuwe modellen zitten met name in de camera's. De S9+ heeft als enige een dubbele camera achterop, beide met 12 megapixels én optische stabilisat­ie. De ene sensor heeft een F/2.5 diafragma, de andere kan schakelen tussen F/1.5 en F/2.4 – al naargelang de lichtomsta­ndigheden. De gewone S9 heeft alleen de camera met dubbel diafragma. De 8megapixel frontcamer­a is voorzien van autofocus. Nieuw is ook een slowmotion­functie met maximaal 960 beelden per seconde. Daarnaast zijn in samenwerki­ng met hififabrik­ant AKG stereoluid­sprekers ontwikkeld en is ook de bijgelever­de hoofdtelef­oon van AKG. De hoofdtelef­oonaanslui­ting blijft bij de S9(+) gehandhaaf­d. De waterdicht­heid blijft hetzelfde (IP68).

De processor in het Europese model is een Exynos 9810 octacore (4 × 2,9 GHz + 4 × 1,9 GHz), een upgrade ten opzichte van de Exynos 8895 die in de S8(+) zit (met 2,3/1,7 GHz). Het werkgeheug­en is 4 GB groot gebleven bij de S9, maar de S9+ krijgt een upgrade naar 6 GB. De opslagruim­te bij beide modellen blijft 64 GB en is uitbreid baar met een geheugenka­art. Qua software krijgt de S9(+) Android 8 mee, voorzien van Samsungs Experience 9.0 skin. De Galaxy S9 heeft een adviesprij­s van € 849 en de S9+ kost € 949. Beide modellen zijn verkrijgba­ar vanaf 16 maart. (mdt)

 ??  ?? Een dubbele camera en andere positie van de vingerafdr­ukscanner verraadt bij de S9+ dat het geen S8+ is.
Een dubbele camera en andere positie van de vingerafdr­ukscanner verraadt bij de S9+ dat het geen S8+ is.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands