C’t Magazine

Apple beknot macOS Server

- www.ct.nl/softlink/1804014

Apple gaat het softwarepa­kket macOS Server in het voorjaar van 2018 verder inkrimpen. In het verleden werd de productie van de serverhard­ware Xserve en het zelfstandi­ge Mac OS X Server al gestopt. Het huidige macOS Server is voor 22 euro te downloaden in de Mac App Store als aanvullend pakket voor macOS. Apple heeft nu echter medegedeel­d dat veel diensten die meer toegespits­t zijn op 'servers', zoals DHCP, DNS, Mail, Messages, NetInstall, VPN, Website en Wiki, gaan verdwijnen uit de software.

Bij komende updates worden ze aanvankeli­jk verborgen, om vervolgens helemaal verwijderd te worden. Spam lter SpamAssass­in en antivirust­ool ClamAV worden niet apart vermeld, maar zullen waarschijn­lijk samen met de mailserver naar het digitale kerkhof verdwijnen. Het pakket macOS Server wordt meer gericht op 'het management van computers, apparaten en opslagmedi­a'. Je kunt het bericht van Apple ook lezen als een erkenning dat veel diensten nauwelijks werden gebruikt.

Apples supportweb­site (zie de link hieronder) vermeldt alternatie­ven voor de diensten die gaan verdwijnen. Sommige daarvan gebruikt Apple zelf in enigszins aangepaste vorm en bieden in het serverpakk­et een makkelijke grafische schil (bijvoorbee­ld IMAP-server Dovecot, SMTPserver Postfix en webserver Apache). Wil je de rest echter gebruiken, dan moet je je toevlucht nemen tot een terminalve­nster. Bovendien zijn niet alle serveronde­rdelen beschikbaa­r in de vorm van opensource alternatie­ven. Als je bijvoorbee­ld L2TPVPN gebruikt, moet je overstappe­n op andere VPN-software (OpenVPN, Tcpcrypt et cetera). (mdt)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands