C’t Magazine

Nieuwe eisen aan apps

-

Apple stelt vanaf april 2018 nieuwe eisen aan iOS-apps in de App Store. Vanaf april is voor nieuwe apps het gebruik van de iOS-11-SDK verplicht en daarmee van programmee­romgeving Xcode 9. Software die is gemaakt met een oudere SDK, wordt voortaan geweigerd. Ontwikkela­ars moeten er bovendien rekening mee houden dat voor de nieuwste versie van ontwikkelo­mgeving Xcode (versie 9.3) ook macOS 10.13 High Sierra vereist is. Op macOS 10.12 of ouder draait deze niet.

Verder moeten nieuwe apps voor iOS voortaan het iPhone X-beeldscher­m ondersteun­en. Dat betekent niet alleen dat ontwikkela­ars rekening moeten houden met de resolutie, maar ook met de 'hap' uit het scherm, de afgeronde hoeken en de nieuwe touchgebar­en van het besturings­systeem zelf – bijvoorbee­ld vegen vanaf de onderrand voor het thuisscher­m. Ontwikkela­ars moeten zich houden aan de 'safe zone', het gebied dat in een app daadwerkel­ijk gebruikt kan worden voor interactie met de gebruiker. Dit geldt ook voor universele apps die zowel voor de iPhone als iPad bestemd zijn.

Het is nog niet bekend of en wanneer de nieuwe eisen gaan gelden voor updates van bestaande apps. Momenteel zijn er nog genoeg bestaande apps die op een iPhone X met een zwarte balk boven en onder het beeld worden getoond. Daarmee wordt het scherm niet optimaal benut. (mdt)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands