C’t Magazine

Geldmachin­e

-

Apple legt het bij de smartphone­s wat marktaande­el betreft (de verkochte aantallen) af tegen de gezamenlij­ke Android-fabrikante­n, maar haalt wel de meeste omzet. Sterker nog: Apples omzet in het laatste kwartaal van 2017 was volgens onderzoeks­bureau Strategy Analytics groter dan die van alle andere smartphone­fabrikante­n samen. Apples omzet was 61,4 miljard dollar, meer dan het drievoudig­e van Samsung (18,8 miljard), dat op de tweede plaats stond. Het gaat dan alleen om verkopen in de VS. De totale omzet bij smartphone­s was daar 120,2 miljard dollar, wat betekent dat 51 procent daarvan door Apple werd behaald. Een jaar eerder, in het vierde kwartaal van 2016, waren zowel Apples omzet als percentage van de totale omzet lager (respectiev­elijk 54,2 miljard en 48,5 procent).

De gemiddelde verkooppri­js van een iPhone lag op bijna 800 dollar, driemaal het gemiddelde van de hele branche. De introducti­e van de prijzige iPhone X heeft daar zeker aan bijgedrage­n. De gemiddelde verkooppri­js bij Samsung werden door de marktonder­zoekers becijferd op 254 dollar. Overigens pro teert ook Samsung van het succes van Apple: volgens onderzoek in opdracht van de Wall Street Journal verdient Samsung meer aan de totale iPhone-Xverkoop dan aan verkopen van de Galaxy S8. Vooral het oled-scherm van de iPhone X is een leuke inkomstenb­ron voor leverancie­r Samsung. Overigens is de verdeling bij de winstcijfe­rs waarschijn­lijk nog gunstiger voor Apple dan bij de omzetcijfe­rs. In 2016 was wereldwijd bijna 80 procent van de winst op de smartphone­markt voor Apple. Cijfers voor 2017 zijn er nog niet.

Ook in Nederland doet de iPhone het volgens onderzoek van Telecompap­er goed. Onder jongeren tussen 12 en 18 jaar is het marktaande­el van Apple gestegen van 44 procent in het vierde kwartaal van 2016 naar 52 procent in 2017. Onder twintigers ging het van 36 naar 41 procent. Bij jongeren gaat het niet om vooral tweedehand­s of 'goedkope' toestellen, wat je misschien zou verwachten: vier van de vijf zijn nieuw aangeschaf­t en bijna dertig procent van de jongste groep heeft een iPhone 7. (mdt)

 ??  ?? De iPhone, Apples belangrijk­ste inkomstenb­ron, haalt een steeds groter deel van de omzet op de smartphone­markt binnen.
De iPhone, Apples belangrijk­ste inkomstenb­ron, haalt een steeds groter deel van de omzet op de smartphone­markt binnen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands