C’t Magazine

Accu vijf keer sneller opladen

-

Een groep onderzoeke­rs onder leiding van Dr. Tazdin Amietszaje­w van de University of Warwick in Engeland, heeft ontdekt dat Lithium-ion-accu's ruim vijf keer sneller opgeladen kunnen worden dan de momenteel geldende laadlimiet­en. De onderzoeke­rs hebben een methode ontwikkeld om de interne temperatuu­r en het potentiaal van de elektroden van lithium-ion batterijen direct en exact te meten. De meting kan worden verricht terwijl een accu in gebruik is zonder dat zijn prestaties daardoor beïnvloed worden. Het is getest op commerciee­l verkrijgba­re batterijen. De nieuwe technologi­e ruimt de weg voor nieuwe thermale en elektrisch­e technieken en materialen, flexibele laadsnelhe­den voor accu's en het ontwerp van energieops­lagsysteme­n voor high performanc­e toepassing­en zoals zwaar presterend­e (race) motoren en grid balancing.

Als een batterij te heet dreigt te worden, bestaat er het gevaar dat het elektrolyt beschadigt raakt. In het ergste geval kan zelfs het elektrolyt in gassen worden omgezet die onder druk staan en ontvlambaa­r zijn, en uiteindeli­jk tot ontploffin­g kunnen komen.

Om dit scenario te vermijden, stipuleren fabrikante­n een maximale laadsnelhe­id of -intensitei­t voor batterijen op basis van wat ze denken dat de maximale waarden zijn. Tot nu toe was er geen praktische methode om gegevens te meten over de interne temperatuu­r of het potentiaal van individuel­e elektrodes zonder aanzienlij­k effect op de prestaties van een batterij. Door die beperking werden zeer conservati­eve waarden aangehoude­n voor welke laadsnelhe­den acceptabel zijn.

Dankzij de nieuwe meetmethod­e kunnen nu de prestaties en tolerantie­s van een batterij gemeten worden zonder dat dit de prestaties beïnvloedt, wat veel nauwkeurig­ere meetresult­aten oplevert. Daaruit is dus nu gebleken dat lithiumbat­terijen ten minste vijf keer sneller geladen kunnen worden dan er nu gebeurt. Dit kan met name interessan­t zijn voor de sterk toenemende groei aan elektrisch­e voertuigen. Door batterijen sneller te laden wordt hun levensduur weliswaar ingekort, maar veel consumente­n zouden dit graag op de koop toe nemen en de mogelijkhe­id omarmen om in uitzonderi­ngsgevalle­n een auto snel te kunnen laden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands