C’t Magazine

Virtual Private Network

-

Een Virtual Private Network, ofwel VPN, smelt meerdere netwerken samen tot één nieuw, virtueel netwerk. Daarmee kun je bijvoorbee­ld medewerker­s die thuis werken met het intranet van het bedrijf koppelen. De gegevens tussen het bedrijfsne­twerk en de thuis-pc worden versleutel­d (zie pagina 62) om tegen meekijkers te beschermen.

Thuisgebru­ikers maken gebruik van VPN-aanbieders om geoblockin­g te omzeilen. Als je in Nederland bijvoorbee­ld een Amerikaans­e VPN-service gebruikt, ontvang je een Amerikaans IP-adres. Daarmee kun je dan bijvoorbee­ld een video-on-demandserv­ice in de Verenigde Staten gebruiken, waar deze normaliter zou worden geblokkeer­d omdat je niet in de VS woont.

Beschermt tegen

• meekijkers tussen de eindpunten van een

VPN-verbinding.

• makkelijk kunnen lokalisere­n van gebruikers.

Beschermt niet tegen

• al het overige.

Risico's en bijwerking­en

• Als je een VPN gebruikt om van thuis uit

het bedrijfsne­twerk te benaderen, moet je je van bepaalde veiligheid­srisico's bewust zijn. Een dergelijke verbinding kan mogelijker­wijze als achterdeur dienen om een bedrijfsin­tranet te bereiken. Als iemand thuis op een pc werkt die met een virus besmet is, kan het virus zich onder omstandigh­eden een weg naar het bedrijfsne­twerk banen. Om die reden gaan veel bedrijven bijzonder voorzichti­g met VPN-verbinding­en om.

• Als je voor privégebru­ik een willekeuri­ge VPN-provider voor je internetto­egang gebruikt, schenk je hem daarmee in principe hetzelfde vertrouwen als je eigen internetpr­ovider. De VPN-provider kan immers wel alle gegevens inzien die er over de

verbinding lopen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands