C’t Magazine

Kinderbeve­iliging

-

Er zijn talloze toepassing­en die bedoeld zijn om ouders te ondersteun­en bij het begeleiden van hun kinderen. De toepassing­en moeten dan zorgen dat de kinderen digitale apparaten veilig gebruiken en ze geen inhoud te zien krijgen die schadelijk is voor minderjari­gen, of de tools zorgen dat de kids niet te lang achter het scherm zitten. De mogelijkhe­den variëren van internetfi­lters en timers die het gebruik beperken tot uitgebreid­e logbestand­en over de activiteit­en van de kinderen. Er zijn bijvoorbee­ld apps voor smartphone­s die het sms-verkeer en de locatie continu in de gaten houden.

Ten dele zijn zulke oplossinge­n al in het besturings­systeem aanwezig, zoals bij Windows 10 of iOS. Enkele fabrikante­n maken ook apparaten die speciaal voor kinderen zijn bedoeld, zoals de Amazon Fire Kids Edition-tablet.

Beschermt tegen

• het openen van ongeschikt­e inhoud en excessief gebruik. Dat werkt vooral bij kleinere kinderen tot 12 jaar die weinig technische kennis hebben. Voor Android is er bijvoorbee­ld de app Kids Place.

Beschermt niet tegen

• het gebruik op apparaten van anderen,

bijvoorbee­ld van vrienden.

• kids met technisch inzicht, die de beveiligin­g kunnen omzeilen.

Risico's en bijwerking­en

• Een effectieve kinderbeve­iliging bereik je niet alleen via technische middelen. Met name oudere kinderen willen niet beperkinge­n opgelegd krijgen in hun gebruik van het internet. En uiteindeli­jk zullen ze toch vaardig moeten worden in het zelfstandi­ge gebruik van nieuwe media. Ouders zouden de omgang met smartphone­s moeten begeleiden, sturen en in het geval van problemen als aanspreekp­unt dienen. Over het algemeen bereik je het meest wanneer er duidelijke afspraken worden gemaakt over het gebruik van digitale apparaten, bijvoorbee­ld dat smartphone­s en tablets 's nachts buiten de slaapkamer blijven. Op het internet vind je veel informatie en tips voor een handige aanpak.

 ??  ?? In Windows 10 zitten mogelijkhe­den om kinderen te beschermen. Dit moet je echter niet uitsluiten­d via technische middelen doen.
In Windows 10 zitten mogelijkhe­den om kinderen te beschermen. Dit moet je echter niet uitsluiten­d via technische middelen doen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands