C’t Magazine

Windows 10: pincode in plaats van wachtwoord

-

Windows 10 biedt de mogelijkhe­id om met een pincode van minstens vier cijfers op een pc aan te melden in plaats van met een wachtwoord. Desgewenst kan de pin ook uit letters en speciale tekens bestaan. De pincode is alleen geldig op de pc waar die is ingevoerd. Als je meermalen het verkeerde nummer intoetst, start Windows het systeem opnieuw op en verlengt het telkens de duur tussen aanmeldpog­ingen.

Beschermt tegen

• nieuwsgier­ige oogjes, die bij het invoeren van het wachtwoord meekijken. Als het om een wachtwoord voor een Microsofta­ccount zou gaan, zou de aanvaller het wachtwoord op een ander apparaat kunnen gebruiken om zich toegang tot het account te verschaffe­n en bijvoorbee­ld e-mail te lezen. Als een dief alleen de pin in handen heeft, moet hij ook fysiek toegang hebben tot het apparaat in kwestie om de pin te kunnen gebruiken.

Beschermt niet tegen

• diefstal van gegevens en/of accounts indien een dief meekijkt bij het intypenvan de pincode en het apparaat steelt.

Risico's en bijwerking­en

• Pincodes die te eenvoudig en te kort zijn, zijn makkelijk te raden. Vermijd cijfercomb­inaties die makkelijk te achterhale­n zijn: niet alleen 1234 of 0000, maar ook verjaardag­en en dergelijke.

 ??  ?? Als je de pincode meerdere keren fout invult, wordt het lastig.
Als je de pincode meerdere keren fout invult, wordt het lastig.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands