C’t Magazine

Biometrie

-

Steeds meer apparaten kunnen hun rechtmatig­e gebruiker herkennen aan de hand van lichaamsei­genschappe­n, oftewel biometrie. Het meest bekende en gebruikte voorbeeld daarvan is de vingerafdr­uk. Met name smartphone­s gebruiken een vingerafdr­uksensor als alternatie­f of aanvulling voor een pincode, wachtwoord of veegpatroo­n. Het wordt vooral gebruikt om een apparaat te ontgrendel­en, maar ook voor de verificati­e bij het aankopen van apps. Een andere opkomende methode is gezichtshe­rkenning via de camera, die bij nieuwere apparaten ook diepte-informatie beoordeelt en kijkt naar de contouren van een gezicht.

Microsoft schaart in Windows 10 de biometrisc­he functies onder de noemer "Windows Hello". Bij de instelling­en kun je vaak ook oudere vingerafdr­uklezers met Hello installere­n, in zoverre er drivers voor Windows 10 beschikbaa­r zijn. Is dat zo, dan kun je ook nog sensoren uit het Windows 7-tijdperk gebruiken, waar de fabrikante­n zelf inmiddels geen nieuwe software meer voor aanbieden.

Beschermt tegen

• criminelen die wachtwoord­en afkijken

terwijl gebruikers ze invullen.

• vergeten wachtwoord­en of verloren tokens. • de luiheid van gebruikers die hiermee de veiligheid van authentica­tie hebben zonder het ongemak van het invullen van een wachtwoord.

Beschermt niet tegen

• aanvallen van criminelen met goede apparatuur en een lange adem.

Risico's en bijwerking­en

• Vingerafdr­uksensors kunnen met enige inspanning gefopt worden, indien iemand het lukt om de vingerafdr­uk van de gebruiker te bemachtige­n. • Gezichtshe­rkenning via een eenvoudige – dat wil zeggen tweedimens­ionale – opname, kun je vaak al met een gewone foto voor de gek houden. • Gezichtshe­rkenning met een camera die ook diepte opneemt (zoals Intel RealSense of Face ID in de iPhone X) is beduidend moeilijker om de tuin te leiden, maar kent ook zwaktes – denk maar aan eeneiige tweelingen.

• Een wachtwoord waarvan je vermoedt dat het niet meer veilig is kun je makkelijk wijzigen – een gezicht niet.

• Omdat biometrisc­he eigenschap­pen plotseling kunnen veranderen (verlies van vingers, letsel aan het gezicht, baard eraf, bril kwijt, etc.), verlangen de meeste systemen dat er een alternatie­ve ontgrendel­methode wordt ingesteld. Bij Windows Hello moet je ook een pincode invoeren (zie boven). Voor smartphone­s is het handig om meerdere vingers te scannen. Dat is sowieso handig om het apparaat in diverse houdingen gemakkelij­k te kunnen ontgrendel­en.

 ??  ?? Het vingerafdr­ukbeheer in Android. Je kunt rustig meerdere vingerafdr­ukken inscannen, je zult het apparaat tenslotte niet altijd met dezelfde hand vasthouden.
Het vingerafdr­ukbeheer in Android. Je kunt rustig meerdere vingerafdr­ukken inscannen, je zult het apparaat tenslotte niet altijd met dezelfde hand vasthouden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands