C’t Magazine

Garmin Virb Ultra 30

-

Met de Virb Ultra 30 gaat Garmin over op de bouwvorm van de oudere GoPro's. Met een draaiknop kun je de opname activeren, ook als de camera uit staat. Een foto-ontspanner en twee knoppen maken de bediening compleet. Er zijn sensoren ingebouwd voor positie (gps), versnellin­g (gyro), hoogte en kompas. De houders voor vlakke en gebogen oppervlakk­en zijn snel te koppelen.

In 4K-modus werkt het objectief met een kijkhoek van 115 graden, in Full HD met 62 graden. Dat laatste komt ongeveer overeen met een brandpunts­afstand van 35mm kleinbeeld. De hoogwaardi­g uitgevoerd­e behuizing komt met open usb-aansluitin­gen – en schroefdra­ad voor een statief ontbreekt. Je kunt de Virb pas bevestigen als hij in de beschermen­de behuizing zit en met een extra GoPro-compatibel­e statiefvoe­t. Een 1/4"-statiefmou­nt kost 10 euro extra. De waterbeste­ndige behuizing koppelt alle bedienings­elementen 1:1 naar buiten, inclusief het touchscree­n. Dat biedt een overzichte­lijk Nederlands­talig menu. Bovendien reageert de Ultra 30 op Engelstali­ge spraakcomm­ando's.

Naast de vivid-modus met krachtige kleuren biedt de pro-modus een neutraal kleurprofi­el. Daar kun je ook de witbalans en ISO-gevoelighe­id instellen. De status wordt – bij weinig licht bijna te opvallend – aangegeven door groen (gereed), rood (opname) en blauw (wifi) knipperend­e leds. De Virb scoort punten met het bedienings­concept. Op korte afstand kun je de camera ook met een app bedienen. Die ziet er goed uit en geeft de resterende accuduur aan. Opnames kun je direct van de camera bekijken (en verwijdere­n) zonder dat je ze naar je smartphone hoeft over te zetten. De video-preview wordt wel merkbaar vertraagd weergegeve­n.

De accu houdt het nauwelijks langer vol dan een uur. Waarschijn­lijk vreet vooral de wifimodule stroom. Die kun je dan ook beter aanzetten als je hem nodig hebt. Datzelfde geldt voor de hartslagme­ter, stappentel­ler en gps. De waarden daarvan worden parallel aan de video opgeslagen op de geheugenka­art. De hoogtemete­r werkt alleen als je de achterkant van de behuizing vervangt door een meegelever­d, luchtdoorl­atend exemplaar. Dan is hij alleen niet meer waterdicht.

Bij goede belichting krijg je video's met gebalancee­rde kleuren en natuurlijk ogende contrasten. De beeldstabi­lisatie werkt pas bij 2,7K met 30 frames/s en daaronder. Beperkte schommelin­gen onderdrukt hij effectief, maar als het erger wordt, loopt hij tegen zijn grenzen aan. Schudden van de camera leidde tot jitter-effecten.

natuurlijk­e kleuren bedienings­concept touchscree­n statiefaan­sluiting alleen optioneel

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands