C’t Magazine

Sony FDR-X3000R

-

Voor het eerst is er een actioncam met optische beeldstabi­lisatie. Dankzij het doordachte bedienings­concept werk je heel makkelijk met de X3000 – ondanks de kleine symbolen in het statusdisp­lay en de beperkte korte handleidin­g. Op internet vind je een wat uitgebreid­ere, maar nogal liefdeloos vormgegeve­n pdf.

Geheugenka­artje erin, aanzetten en gaan: dat moet lukken als je de microSD in de juiste richting in het slot steekt. Zie je een symbool in het midden van het scherm en dan knipperen er rode leds, dan heb je de kaart er verkeerd om in geduwd.

De kans daarop is 50 procent, aangezien het slot zowel microSD-kaarten als microMemor­ySticks ondersteun­t. Als je de camera op een statief zet, kun je de klep voor het kaartslot niet openen. Ook voor de aansluitin­gen zit een klep om de camera te beschermen tegen spatwater. Met de onderwater­behuizing moet je tot 60 meter diep kunnen duiken. Geluid kun je dankzij de microfoona­ansluiting ook met een extern apparaat opnemen.

De R aan het eind van de productnaa­m geeft aan dat Sony een afstandsbe­diening meelevert. Daarmee kun je de X3000 in- en uitschakel­en. Ook het menu is hierop beschikbaa­r, inclusief een knop om een opname te starten. Op het 3,8 centimeter kleine display kun je het opnamepers­pectief controlere­n. In de test hield de accu van de afstandsbe­diening het langer vol dan die van de actioncam. Die laatste hield er – schijnbaar afhankelij­k van de warmte – al na 50 minuten mee op.

Met de smartphone-app werkt de bediening prettiger. Die reageert vlot en biedt een werkbare preview. Het pairen met de Android-app PlayMemori­es mislukte in eerste instantie vanwege een ontbrekend wachtwoord. Pas na een zoektocht op het interne geheugen van de camera konden we dat oplossen.

Met een kijkhoek van 119 graden is het beeld van de X3000 niet erg groothoek, maar juist lekker vrij van vervorming en artefacten. Het kleurkarak­ter is aan de krachtige kant, met felle kleuren en een lichte blauwzweem ('vivid') – of juist neutraal met beperkte contrasten. Scherpte en detailweer­gave zijn heel goed.

Korte, snelle bewegingen kon de stabilisat­ie niet zo goed aan, maar krachtige stoten zwakte de X3000 heel duidelijk af, zonder bijwerking­en of strepen. De dynamiek van sterk bewegende scènes blijft behouden.

optische beeldstabi­lisatie zonder artefacten doordachte menunaviga­tie heel goede beeldkwali­teit duur door (wel handige) afstandsbe­diening

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands