C’t Magazine

Asus ZenBook 13 (UX331UN)

-

De ZenBook 13 is het goedkoopst­e apparaat in deze test, maar dat is relatief, want hij kost toch altijd nog zo'n 1250 euro. Daarvoor krijg je dan wel net als bij de andere notebooks een fraai afgewerkt en technisch goed uitgerust apparaat met handige extra's. De toetsenbor­dverlichti­ng ontbrak bij oudere ZenBooks, maar is nu wel aanwezig, net als een vingerafdr­ukscanner voor het makkelijk inloggen met Windows Hello.

De aansluitin­gen laten ruimte voor verbeterin­g. Een kaartlezer ontbreekt niet, zoals bij de concurrent­en, maar die accepteert alleen microSD-kaarten. Heb je een systeemcam­era met gewone sd-kaarten, dan moet je alsnog een aparte kaartlezer of een usb-kabel gebruiken. Of je gebruikt in je camera een microSD-kaart in een adapter.

De moderne USB-C-aansluitin­g biedt USB 3.0, maar geen DisplayPor­t en Thunderbol­t. Die aansluitin­g kan ook niet voor het opladen van de accu gebruikt worden. Via de HDMI-aansluitin­g is een 4K-scherm tot maximaal 30 Hz aan te sturen.

Op het toetsenbor­d valt niets aan te merken, buiten de op één regel gepropte cursortoet­sen. De toetsen veren ver genoeg in en geven een goede feedback. Het grote touchpad registreer­de tijdens de test soms een klik terwijl we onze vinger niet optilden, maar we konden dat niet gericht reproducer­en. De ventilator blijft bij korte pieken in de belasting uit en draait bij langdurige­r belasting gematigd snel. Op volle toeren is hij echter luidruchti­g.

De Zenbook 13 UX331UN is te koop voor een prijs vanaf 1250 euro. Je krijgt dan in tegenstell­ing tot bij de andere modellen 8 GB werkgeheug­en in plaats van 16 GB en een ssd van 256 GB. De Zenbook heeft voor die prijs al wel de instap-gpu GeForce MX150 ingebouwd.

Op de website van Asus staan andere configurat­ies, zoals modellen met meer geheugen of een touchscree­n, maar die kwamen we in Nederlands­e (web)winkels nog niet tegen. Behalve een uitvoering in stemmig grijs aluminium biedt Asus ook een staalblauw­e versie.

mat beeldscher­m relatief goedkoop

USB-C-aansluitin­g beperkt inzetbaar 4K-scherm met maximaal 30 Hz

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands