C’t Magazine

Dell XPS 13 (2017)

-

De XPS 13 behoort al enige tijd tot de populairst­e 13,3"-notebooks. Ook bij de laatste versie heeft Dell weinig aan het succesvoll­e ontwerp veranderd. De behuizing bestaat wederom uit metaal en chique, matte koolstofve­zel, terwijl het beeldscher­m bijzonder smalle randen heeft. Fotografen zullen blij zijn met de snelle, normaalfor­maat geheugenka­artlezer. De accu houdt het ruim 26 uur vol. Vijf kleine leds aan de zijkant laten na een druk op de knop zien hoe vol de accu nog is, wat erg praktisch is. De processor klokt sneller terug dan bij de concurrent­en, maar dat heeft als voordeel dat het notebook bij kantoorwer­k en internette­n fluisterst­il blijft.

Het display brengt twee vervelende compromiss­en met zich mee. Door de dunne randen zit de webcam opzij onder het scherm, waardoor je bij videoconfe­rencing onder een ongebruike­lijke hoek in beeld verschijnt. Vervelende­r is de automatisc­he helderheid­sregeling CABC (Content Aware Brightness Control) in de displayfir­mware, die niet uitgeschak­eld kan worden. Al naargelang de scherminho­ud past die de helderheid aan. Normaal kun je dat via de grafische driver van Intel in- of uitschakel­en.

Omdat dat in dit geval niet mogelijk is, krijg je de maximale helderheid van 350 cd/m2 alleen bij een geheel wit beeld. Op het bureaublad of met de browser haal je meestal niet meer dan 200 cd/m2. Bij erg donkere beelden of als je in een Opdrachtpr­ompt-venster werkt, zie je bij invallend zonlicht bijna niets meer. Voor sommige modellen is een firmware-update beschikbaa­r die CABC uitschakel­t, maar op het moment van testen was er voor dit model met Full-HDscherm nog geen. Een normale lichtsenso­r ontbreekt.

Prijzen beginnen vanaf 1350 euro voor een versie met Core i5-8250U, 8 GB werkgeheug­en en een 256GB-ssd. De geteste configurat­ie is de duurste met een mat Full HD-scherm. Met een spiegelend touchscree­n kost de XPS 13 tussen 1550 en 2200 euro. Door de hogere resolutie hebben die modellen wel een kortere accuduur. Een 1TB-ssd is alleen leverbaar in combinatie met het touchscree­n. Sommige modellen hebben een roségouden in plaats van een zilverkleu­rige uitvoering.

zeer lange accuduur mat beeldscher­m, maar …

… niet flexibele helderheid­sregeling cpu klokt snel terug

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands