C’t Magazine

HP Spectre 13 (2017)

-

De recente Spectre 13 is opnieuw een van de meest platte notebooks die er zijn. HP heeft afscheid genomen van fysiek grotere poorten zoals HDMI en USB-A, alleen USB-C is aanwezig. Die poorten zitten aan de achterzijd­e van de behuizing, in de dikkere achterrand. Twee van de drie USBC-poorten ondersteun­en Thunderbol­t. Ze zijn alle drie geschikt voor het opladen en voor het aansluiten van externe schermen. Een kaartlezer ontbreekt, net zoals klassieke USB-A-poorten. Een adapter van USB-C naar USB-A wordt meegelever­d.

De vorige generatie had al een glazen plaat voor het display ter verstevigi­ng, maar nu is het scherm voor het eerst ook met de vingers te bedienen. Een pen wordt niet meegelever­d, maar zou ook niet erg praktisch zijn. Door de ongebruike­lijke vormgeving van de scharniere­n kan het scherm niet erg ver opengeklap­t worden. Het voldoet voor op bureau, maar niet als je ermee moet kunnen lezen op een gekanteld werkvlak zoals een lessenaar.

Tussen de scharniere­n en het toetsenbor­d zit een rooster met luidspreke­rs, waardoor het toetsenbor­d verder naar voren zit. Daardoor is er minder ruimte voor je handpalmen en is ht touchpad relatief breed. HP heeft de cursortoet­sen op één rij gepropt, maar afgezien daarvan is de lay-out in orde. Er is zelfs een afzonderli­jke kolom met Home/End/ Page Up/Down. De ventilator wordt niet echt lawaaiig bij langdurige belasting, maar begint wel al te blazen bij korte sprintjes.

De uitvoering met 1TB-ssd (af030nd) en Full HD-scherm troffen we alleen aan in de HP Online Store. Er is ook een model met 4K-scherm en 512GB-ssd (af020nd), dat al breder verkrijgba­ar en iets goedkoper is (1900 euro). Door de hogere schermreso­lutie heeft die waarschijn­lijk wel een kortere accuduur. Daarnaast is er een ‘goedkope' Full HDuitvoeri­ng van circa 1400 euro met een tragere quadcore (Core i5-8250), 8 GB RAM en een ssd van 256 GB. De Spectre x360 13 lijkt overigens qua naam op deze serie, maar is er qua prestaties niet mee te vergelijke­n.

erg dun drie universele USB-C-poorten geen USB-A-aansluitin­g geen geheugenka­artlezer

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands