C’t Magazine

Verschille­n tussen IPv6 en IPv4

-

Alle in dit artikel beschreven tools kunnen voor zowel IPv6 als IPv4 worden gebruikt. Er zijn echter verschille­n bij de daarmee gegenereer­de IPpakkette­n.

Voor het gebruik van de tools maakt dat niet uit, maar als je specifieke filters voor tcpdump, Wireshark of soortgelij­ke tools bouwt, moet je precies weten wat de verschille­n zijn tussen het standaard internetpr­otocol IPv6 en het verouderde IPv4. Waar een IPv6ping van de ICMPv6type­s 128 (echo request) en 129 (echoreply) gebruikmaa­kt, zijn dat voor IPv4 de ICMPv4type­s 8 (echo request) en 0 (echoreply). Ook de TimeExceed­pakketten die traceroute gebruikt, verschille­n. Bij ICMPv6 zijn deze van het type 3 code 0, en bij ICMPv4 gaat het om type 11 code 0.

Daarbij wordt de hop limit alleen in IPv6header­s gebruikt. In IPv4header­s, daarentege­n, wordt met 'Time to Live' (TTL) gewerkt. Het is goed dat in IPv6 afscheid is genomen van het begrip TTL omdat het geen tijdseenhe­id is.

TCP en UDPpakkett­en zijn bij IPv6 en IPv4 gelijk. Beide gebruiken in principe de velden bron en doelpoort. Ook op applicatie­niveau zijn er geen verschille­n. Een via IPv6 verzonden HTTPverzoe­k ziet er bij IPv4 hetzelfde uit.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands