C’t Magazine

Verdwenen Robocopy-back-ups

-

Ik heb op alle pc's in huis een backup met Robycopy ingesteld en gebruik die Windows-tool al jaren. Maar nu is ineens de doelmap die ik had ingesteld onzichtbaa­r. Met de zoekfuncti­e in Verkenner kan ik de submappen en bestanden vinden, maar het activeren van de optie 'Verborgen bestanden, mappen en stations weergeven' heeft geen effect. Pas na meerdere pogingen vanaf verschille­nde pc's heb ik de back-up kunnen oproepen. Ik heb de opdracht robocopy B:\ H:\backup_van_data /mir /R:1 /W:1 gebruikt.

Als Robocopy een compleet station naar een map kopieert, wordt de doelmap als 'verborgen' en 'systeem' gemarkeerd als deze de map 'System Volume Informatio­n' bevat. Omdat een back-up van die map normaliter weinig oplevert, kun je hem eenvoudigw­eg uitsluiten van de back-up met de Robycopy-optie

/XD "System Volume Informatio­n"

Mogelijk helpt dit niet omdat het station nog andere verborgen systeemmap­pen bevat of werkt het om een andere reden niet. Als alternatie­f kun je achter de Robocopy-opdracht in je batch-bestand nog de opdracht

attrib -s -h H:\back-up_van_data toevoegen. Die opdracht verwijdert de kenmerken 'verborgen' en 'systeem' van de doelmap, zodat die gewoon gevonden kan worden.

Dat je de doelmap op sommige pc's niet kunt zien in Verkenner ligt trouwens aan de ingestelde Verkenner-opties. Het alleen selecteren van de optie 'Verborgen bestanden, mappen en stations weergeven' is niet genoeg om een echt goed verborgen systeemmap te zien. Je moet daarnaast ook het selectieva­kje leegmaken bij de optie 'Beveiligde besturings­systeembes­tanden verbergen (aanbevolen)'.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands