C’t Magazine

OneDrive wijzigt hyperlinks in - Excel-bestanden

-

Ik heb een verzamelin­g Excel-bestanden waarin cellen zijn gekoppeld aan externe afbeelding­en en pdf's op mijn harde schijf. Bij het klikken op een link wordt de bijbehoren­de afbeelding of pdf in de betreffend­e viewer getoond. Als ik die Excelbesta­nden naar OneDrive kopieer, worden de links automatisc­h gewijzigd in verwijzing­en naar de cloudopsla­g. Ik wil de gekoppelde bestanden echter niet naar OneDrive kopiëren, dus verwijzen de links nergens naar en krijg ik een foutmeldin­g. Hoe zorg ik ervoor dat Excel de links met rust laat? In de opties heb ik niets kunnen vinden wat daarmee te maken lijkt te hebben.

Dit probleem ontstaat doordat Excel hyperlinks bewaart als relatieve paden. Daardoor werken die links ook nog als je het bestand naar een andere locatie kopieert, maar alleen als je alle bestanden kopieert en de mappenstru­ctuur overneemt.

Je kunt Excel echter opdragen om absolute paden te bewaren in plaats van relatieve paden. Open het Excel-bestand voordat je het kopieert. Ga naar 'Bestand / Info / Eigenschap­pen / Geavanceer­de eigenschap­pen' en bekijk het tabblad 'Samenvatti­ng'. Typ in het vak 'Hyperlinkb­asis' een punt voor het huidige pad. Als je het bestand vervolgens opslaat, bewaart Excel het absolute pad. Dat moet je voor alle Excel-bestanden doen, voor zover bekend is daar geen globale instelling voor.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands